Tehtävät museolla

Tilat ja välineet:
Nikkaripajassa tutustutaan puuhun raaka-aineena ja puuesineisiin. Museolla työpaja voidaan järjestää kauniilla säällä ulkona pihapiirissä tai huonolla säällä sisällä tuvassa. Erityisen kauniista ja taidokkaista puuesineistä sekä puutyökalusta voidaan koota pieni näyttely työpajan yhteyteen. Museon opetuskokoelmista voidaan ottaa mukaan kosketeltavat aiheeseen sopivat esineet. Työpajan alussa kierrellään päärakennuksen huoneissa ja kiinnitetään huomio kodin puisiin esineisiin; huonekaluihin ja työkaluihin sekä taloustavaroihin. Tutkitaan niiden muotoa ja koristeluja.

Puueläimen valmistamisessa tarvittavat välineet ja materiaalit ovat puukko ja näverrin eli käsipora, puristin sekä hiomapaperi nro 80-180,  6-10 cm pitkä ja 2,5-3 cm paksu tuore oksanpala, pieni pala ohutta nahkaa tai nahkanauhaa sekä puuliimaa.

Pärrän valmistamisessa tarvittavat työvälineet ovat puukko, näverrin ja sakset sekä hiomapaperi. Materiaaliksi varataan 65 cm kalastajalanka tai ohutta mutta lujaa narua, noin 0,5 cm:n paksuinen, 4 cm leveä ja 15 cm pitkä puulastu kuten päre ja 7cm pituinen ja halkaisijaltaa 1 cm paksuinen   puutappi.

Kaarnalaivan valmistuksessa tarvitaan puukko ja kaarnaa.

Lautan tekotarvikkeet ovat puukko, saha ja narua tai rautalankaa sekä oksia, kangasta ja lankaa.

Piirustustehtävää varten varataan kyniä tai väriliituja ja paperia sekä piirustusalusta.

Dokumentointitehtävä toteutetaan valokuvaamalla ja muistiinpanoja tekemällä.

Puuaines
Tuoreita oksia on helpompi vuolla kuin kuivaa puuta. Hyvä tilaisuus oksien keräämiseen on puita kaadettaessa, mikäli omistaja antaa luvan. Sopivaa oksamateriaalia voi olla myös puutarhajätteen joukossa. Oksia säilytetään viileässä, jotta puu pysyy pehmeänä. Liian nopea kuivuminen aiheuttaa puun halkeilun. Oksia muovipussissa säilyttämällä voi lyhytaikaisesti estää puuaineksen kuivumisen, mutta pitkä säilytys muovissa homehduttaa puun.

Vuolupuukko ja työtavat sekä työturvallisuusohjeet
Turvallisuusohjeet vuolemiseen ja puukon käsittelyyn: 1) Istu aina, kun vuolet. 2) Pidä turvallinen välimatka muihin ihmisiin, ettei puukko osu toisiin vahingossa. 3) Vuole aina itsestäsi poispäin. Huomioi, ettet osu puukollasi reiteesi etkä esinettä pitelevään käteen. 4) Älä huido puukolla, äläkä osoittele ketään. 5) Säilytä puukkoa tupessa aina, kun et työskentele sillä, myös ojennettaessa puukkoa toiselle tai käveltäessä lyhytkin matka. 6) Aikuiset valvovat lasten veistämistä ja sitä, että turvallisuusohjeita noudatetaan. 7) Ensiapupakkaus on oltava saatavilla eli ainakin laastaria ja sidetarpeita.

Tehtävä: Veistä puuhiiri
Pienet puueläimet olivat lasten ensimmäisiä leikkikaluja, joita isät tekivät lapsilleen. Voit vuolla haluamasi eläimen. Tässä ohje annetaan hiiren vuolemista varten.

Yksinkertaisenkin hiiren teossa tarvitaan jo puukon käsittelytaitoja. Hiiren vesiti Karoliina Karttunen. Kuva Pekka Helin Keski-Suomen museo.

Ota oksanpala ja ryhdy puukolla vuolemaan. Vuole ensin hiiren vatsapuoli litteäksi. Selkäpuolelle voit jättää kuorta kuvaamaan eläimen turkkia tai sen voi vuolla paljaaksi. Vuole oksan päähän alaspäin osoittava, terävä kuono. Aloita hiiren takapään muotoilu sahaamalla hiiri irti oksasta. Jatka takapään muotoilua puukolla. Silota hiomapaperilla hiiren pinta sileäksi. Tee poralla tai nävertimen piikillä reiät häntää ja korvia varten. Reikien tekemisen ajaksi hiiren voi kiinnittää puristimella pöytään, että se pysyy paikallaan paremmin. Leikkaa nahasta tai nahkanauhasta sopivat palat korvia ja häntää varten. Laita pienellä tikulla liimaa reikiin ja paina puhtaan tikun tai naulan avulla nahkapalat paikoilleen. Liiman kuivuttua leikkikalu on valmis.

Tehtävä: Tee pärrä
Pärrä, suhistuspuu, hörrä, huristin ja ulisija ovat yksi ja sama leikkikalu, jolla saadaan syntymään matala, huriseva ääni pyörittämällä narun päässä olevaa puulastua pään yläpuolella. Kokeilemalla löytyy sopivin pyöritysnopeus, jolla puu hurisee parhaiten. Huristin on tunnettu kaikissa maanosissa jo tuhansien vuosien ajan. Se ei ole keksintönä kulkeutunut paikasta toiseen, vaan se on keksitty samalla lailla eri paikoissa ja eri aikoina. Ihmisten ajattelutapa ja havainnot ovat siis yhteneväisiä kaikkialla. Huristinta on leikkimisen ohella käytetty pahojen henkien pelotteluun. Valmista itsellesi tällainen helppo perinteinen lelu.

Puulastuun näverretään tai porataan lyhyelle sivulle reikä, johon naru kiinnitetään. Reiän reunat pyöristetään hiomapaperille, ettei naru kulu poikki. Narun kädessä pidettävään päähän tehdään kädensijan, jolloin sitä on kevyempi pyörittää. Kädensijaksi käy puutappi, joka on tehty kuoritusta, hiotusta oksanpätkästä. Kädensijan läpi keskelle porataan reikä, josta nauha pujotetaan läpi ja tehdään kaksinkertainen solmu. Solmut varmistetaan liimapisaralla.

Tehtävä: Veistä kaarnavene
Tutkiskele kaarnanpalaa. Siitä löydät muotoja, joita voit käyttää hyväksesi työssä. Kaarnan paksuin kohta on hyvä jättää veneen keskiosaksi ja vuolla kaarna veneen muotoiseksi sen ympäriltä. Kaarnanpalan olisi hyvä olla ainakin 20 cm pitkä ja 7 cm leveä, silloin se pysyy vuoltaessa hyvin kädessä. Koska kaarna on pehmeää ja epätasaista, vuole varovasti, ettei kaarna lohkea väärästä kohtaa. Kun olet muotoillut veneen ääriviivat ja pohjan haluamasi vahvuiseksi, voit kovertaa puukonkärjellä veneen sisustaa.
    
Voit tehdä veneestä myös purjealuksen, jolloin rakennetaan masto tikusta ja purjeet puun lehdestä tai kangastilkusta. Köliksi voi kiilata veneen pohjaan pienen litteän kiven.  

Tehtävä: Tee lautta
Oksista sitomalla koottu lautta, johon tehdään masto ja purje, voidaan toteuttaa ilman puukkoa. Tämä työ sopii pienimmillekin alakoululaisille. Lautta tehdään siten, että samanpituiset oksanpalat sidotaan rautalangalla toisiinsa kiinni pujottamalla lankaa joka toisen oksan yli ja joka toisen ali. Työ tehdään kahteen suuntaan, jotta oksat sitoutuisivat molemmilta puoliltaan toisiinsa kiinni. Mastopuu sidotaan myös rautalangalla lauttaan kiinni. Mastoon pujotetaan kangas purjeeksi.  Lautan kyytiin voi laittaa pieniä luonnosta löytyviä matkatavaroita, kuten käpyjä ja lehtiä.Lautta syntyy vähällä vaivalla ja leikki voi alkaa. Lautan valmisti Karoliina Karttunen.
Kuva Pekka Helin Keski-Suomen museo


Tehtävä: Piirrä koristeltu puuesine
Valitse museosta kiinnostavin puuesine, mittaa se ja piirrä siitä kuva. Liitä kuvaan selostus esineen muodosta, koristeaiheista ja liitoskohdista. Kirjaa myös esineen käyttötarkoitus.

Tehtävä: Piirrä suojelumerkki
Etsi museon esineistä erilaisia suojelumerkkejä. Piirrä ne paperille ja ota selvää, minkä nimisiä merkkejä löysit. Löysitkö hannunvaakunan, viisikannnan, ristin, hakaristin tai mursunsydämen.

Tehtävä: Dokumentoi huonekalu
Valokuvaa yksi huonekalu: tuoli, pöytä, kaappi, keinutuoli tai sänky. Ota kuvia edestä ja sivuilta. Ota koristeista yksityiskohtakuvia. Tee ottamastasi kohteesta muistiinpanoja. Etsi esineestä luettelonumero, joka on yleensä punaisella merkitty esineeseen. Tutki yhdessä oppaan kanssa, mitä historiatietoja esineestä tiedetään. Kirjaa tiedot itsellesi muistiin. Tätä aineistoa voidaan käyttää koululla jatkotyöskentelyssä.

Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) - Lataa