Tehtävät museolla

Tilat ja välineet
Työpajassa tutustutaan naisten perinteisiin käsitöihin ja kädentaitoihin. Työpajassa toteutetaan pieni palmikointi- tai punontatyö. Työtä varten varataan erivärisiä lankoja. Työn tekeminen on helpompaa, mitä paksumpaa lanka on.

Pirtanauhan tekoa kokeillaan yhteisloimeen, johon jokainen saa tehdä pienen pätkän. Pirtanauhaa varten tarvitaan loimilankoja, pirta, käpy ja lasta.

Piirrostehtävää varten tarvitaan piirustusalusta, kyniä ja paperia sekä rukinlapoja.

Työpajassa asetetaan näytteille erilaisia käsitöitä, kankaita, nauhoja, neulottuja lapasia ja koristeltuja kodintekstiilejä, kuten nimikoituja pellavapyyheliinoja. Eri tekstiileihin tutustumista varten museolle sijataan sänky, jossa on näytteillä olkipatja, vaippa, täkänä tai peittoryijy. Seinälle ripustetaan seinäryijy tai rekeen vällyt, jonka päällyskankaana on raanu.

Muistettava työpajassa, että näyttelyesineet ovat vain katsomista varten. Kokeilua ja tunnustelua varten varataan materiaaleja opetuskokoelmista.

Tehtävä: Palmikoi viidellä tai seitsemällä langalla

Aluksi valitaan nauhan tuleva käyttötarkoitus ja mietitään sen pituus. Seuraavaksi varataan viisi säiettä lankaa, kolme punaista ja kaksi sinistä (värit voi valita vapaasti). Lankojen pituus on työn valmis mitta, johon lisätään noin 20 cm.  

Valmiiksi leikatut langat solmitaan nipuksi, joka kiinnitetään koukulla tai langalla solmien esimerkiksi ovenkahvaan tai muuhun koukkuun työskentelykorkeudelle.

Aluksi kolme punaista lankaa ovat vasemmassa kädessä ja kaksi sinistä oikeassa.

Vasemmalta siirretään äärimmäisenä reunassa oleva punainen lanka kahden viereisen langan yli keskelle, sinisten viereen. Oikealta siirretään äärimmäisenä reunassa oleva sininen lanka kahden viereisen langan (sinisen ja punaisen) yli keskelle vasemmassa kädessä olevien lankojen viereen. Palmikointia jatketaan samalla tavalla, aina äärimmäisenä reunassa olevaa lankaa siirtäen, vuorotellen vasemmalta ja oikealta. Kun langat on palmikoitu loppuun, solmitaan pää.

Samalla tavalla voi palmikoida myös seitsemällä langalla. Silloin vasemmassa kädessä on aluksi neljä lankaa ja oikeassa kolme. Lankoja siirrettäessä lanka viedään keskelle aina kolmen langan yli.
Kuvassa punotaan seitsemällä langalla. Sormilla pidetään työstä lujasti kasassa, jotta nauhan rakenteesta tulisi tiivis, eikä se pääse kiertymään väärinpäin.

Tehtävä: Palmikoi kuudella langalla
Aluksi vasemmassa kädessä on kolme punaista ja oikeassa kädessä kolme sinistä lankaa. Äärimmäinen sininen lanka viedään kahden sinisen ja kahden punaisen langan alta, ja sitten kahden punaisen langan päältä keskelle, sinisten lankojen viereen. Äärimmäinen punainen lanka viedään samalla tavalla: kahden punaisen langan ja kahden sinisen langan alta ja kahden sinisen langan yli keskelle. Jatketaan samalla tavalla vuorotellen oikealta ja vasemmalta.

Palmikoitaessa kuudella langalla eriväriset langat pysyvät koko ajan samalla puolella, punaiset vasemmalla ja siniset oikealla.

Tehtävä: Kokeile pirtanauhan tekoa
Museolle voi luoda valmiiksi pitkän loimen ja aloittaa pirtanauhan teko. Vierailijat saavat kokeilla pirtanauhan valmistusta yhteiseen pirtaan. Jos yhtä nauhaa on tekemässä vain yhden koulun oppilaat, voidaan valmis nauha luovuttaa koululle. Valmiin pirtanauhan voi myös jättää museolle näytteille työpaja- tai toimintatilaan.

Loimeen varataan pituutta halutun pituuden lisäksi noin 10 cm kohti kutistumisvaraa, sekä noin 30 cm alkusolmua ja tutkaimia varten. Kun loimi on luotu, ommellaan alkuun tiuhtalanka, jonka avulla loimen langat pysyvät halutussa järjestyksessä. Nauhaa kannattaa tehdä pieni pätkä valmiiksi malliksi ensimmäiselle kutojalle, jotta tämä näkee millainen kuvio nauhaan on tulossa.

Pirtanauhamalleja julkaisusta Merisalo Viivi, Nauhoja. WSOY 1978.

Rukinlapa
Rukkiin ja rukinlapoihin tutustutaan varsinaisesti Arkista aherrusta -työpajan yhteydessä. Aiheeseen palataan myös Naisten käsityöt kunniaan -työpajassa. Näytteille asetetaan erilaisia rukinlapoja. Työpajassa tehtävää piirrosta ja muistiinpanoja voidaan hyödyntää koululla mahdollisesti tehtävää puutyötä varten. Katso Tehtäviä koululle -sivulta.

Tehtävä: Piirrä rukinlapa

Piirrä rukinlapa erilliselle paperille valitsemasi mallin mukaan.

 

Mistä materiaalista rukinlapa on valmistettu?

 

Rukinlavan mitat:

 

Minkälaisia koristeita rukinlavassa on ja miten ne on toteutettu? Selitä sanoin.

 

Onko esine maalattu? Minkälaisia värejä rukinlavassa on käytetty?

 

Kuka sen on valmistanut? Arvaa tai kysy pajaoppaalta historiatietoja.
Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) Lataa