Tehtäviä museolla


Työpajassa tutustutaan kaupankäyntiin talonpoikaiskulttuurin aikaan. Työpajan yhteyteen kootaan kaupankäyntiin liittyvää esineistöä museon omista kokoelmista. Sopivia tavaroita ovat kaikki mittausvälineet; puntarit ja vaa´at, kapat, litran mitat ja kyynäräkepit. Lisäksi voidaan ottaa esille säilytysastioita, maitokannuja, voiastioita ja jauhosäkkejä. Alkeellista laskemista helpottavat välineet, kuten helmitaulut ja vanhat kassakoneet sekä käärepaperit ja paperipussit täydentävät kokonaiskuvaa. Mikäli kokoelmissa on vanhoja tuotepakkauksia, voidaan nekin lisätä näyttelyyn.

On muistettava, että nämä museoesineet ovat vain katseltavana. Erikseen hankitaan opetuskokoelmiin tai lainataan muualta käyttöesineet työpajakäyttöön ja työnäytöksiin.

Tilat ja välineet:
Museolla kauppa voidaan rakentaa aittaan, aitan ulkopuolelle tai tupaan. Aitta oli ennen alkeellisin maalaiskaupan pitopaikka.
Kauppaleikissä tarvitaan myyntitiski, joka voi olla tavallinen pöytä tai useampia pöytiä, joille järjestetään kullekin mittalaiteelle oma paikka.

Mittausharjoituksessa tarvitaan puntari, tasovaaka ja punnukset, iso- ja pikkukappa, ½ l ja 1 l mitat ja maitotonkka sekä maitokannu ja kyynäräkeppi. Punnittavina ja mitattavina aineina voidaan käyttää perunoita, porkkanoita, kuivia herneitä, omenoita, vettä, kangasta ja narua. Puntaria on helpompi käyttää, kun punnittavan tavaran pistää pieneen kangaskassiin punnituksen ajaksi.

Tehtävä: Leiki kauppaa
Työpajaohjaaja esittelee yksi kerrallaan kunkin mittausvälineen, kertoo sen käyttötarkoituksen ja näyttää sen käytön. Sen jälkeen jokainen voi kokeilla laitetta. Puntarilla ja vaa`alla punnitaan vaikkapa porkkanoita ja omenoita, kappa täytetään perunoilla, maitotonkasta mitataan vettä maitokannuun ja kyynäräkepillä mitataan kangasta ja narua. Työpajalla kerrotaan samalla vahoista mittayksiköistä.

Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) - Lataa