NUORISOKULTTUURIN SYNTY

Nuoruus modernina ilmiönä syntyi vasta 50-luvulla, lähinnä Yhdysvalloissa. Tätä ennen lapsuudesta oli siirrytty suoraan aikuisuuteen ja työelämään, mutta kasvaneen vaurauden myötä koulutusmahdollisuudet paranivat ja koulun penkillä vietetty aika piteni. Syntyi uusi yhteiskunnallinen ryhmä, nuoret, teinit, jotka halusivat erottua vanhemmistaan. Nuoriso halusi oman pukeutumistyylinsä, hiusmuotinsa, slanginsa, musiikkimakunsa ja huvinsa ilmaisemaan tämän uuden sukupolven erilaisuutta ja riippumattomuutta aikuissukupolvesta. Rock and roll–musiikki oli merkittävimpiä nuorisokulttuurin taustatekijöitä. Nuorison kapinallisia esikuvia olivat niin James Dean ja Marlon Brando kuin Elvis ja Bill Haleykin. Suomessa 50-luvun nuorisokulttuuri näkyi lähinnä Helsingissä ja Turussa, joissa vaikuttivat pukeutumistyylin mukaan nimetyt lättähatut ja myssymissit.

Jyväskylän moottoripyöränuoriso on kerääntynyt Voionmaankatu 16:n talleille. Pärinäpoikien ainoa oikea takkivalinta oli nahkarotsi. Muutamilla pojilla on päässään kasvot paljaiksi jättävät jet-malliset kypärät.

1960-luku toi mukanaan laajenevan nuorisokulttuurin, joka syntyi äänilevy- ja elokuvateollisuuden luomien tähtien elämäntyylin vaikutuksesta. Suomessa rock ’n’ roll-yhtyeiden ympärille syntyivät popparit ja rokkarit. 60-luvun nuorilla alkoi olla omaa taskurahaa, jota he myös halusivat käyttää. Kaupallinen nuorisokulttuuri otti ensi askeleitaan, kun kauppiaat älysivät kohdistaa mainontaansa suoraan nuorisoon. Nuoriso jauhoi purukumia, joi Coca Colaa ja pukeutui farmareihin. Vapauden tunnetta haettiin moottoripyöristä: pojat kuskeina ja tytöt tarakalla kyydissä. Kuvassa Jyväskylän moottoripyöränuoriso on kerääntynyt Voionmaankatu 16:n talleille. Pärinäpoikien ainoa oikea takkivalinta oli nahkarotsi. Muutamilla pojilla on päässään kasvot paljaiksi jättävät jet-malliset kypärät, jotka olivat ensimmäsiä nuorison käyttämiä kypäröitä. Kuva Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Haloo, minä täällä!

Nuorisokulttuuri 1960-1979

Nuorisokulttuuri/Nuorisokulttuuri