JYVÄSKYLÄN SUOJA

Kirkkopuiston laidalla sijaitseva arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän suojeluskuntatalo vihittiin käyttöön vuonna 1930. Valmistuessaan Suoja oli kokonsa, sijaintinsa ja tilojensa puolesta Suomen merkittävimpiä yhdistystaloja. Katukerroksessa sijaitsi elokuvateatteri Kino sekä Jyväskylän ensimmäinen kauppahalli. Toisessa kerroksessa toimi Jyväskylän pitäjän Säästöpankki sekä ravintola ja juhlasali. Kolmannessa kerroksessa sijaitsivat Jyväskylän piirin suojeluskuntajärjestöjen ja lottien esikunta- ja toimistotilat. Seuraavassa kerroksessa oli voimistelusali saunoineen sekä ampumarata ja majoitushuoneita.

Jyväskylän suojeluskuntatalo Suoja Kilpisenkadulla, Kirkkopuiston laidalla. Sen vasemmalla puolella näkyvät puinen asuintalo, K. A. Kokkosen musiikki-, paperi- ja leikkikalukauppa sekä Kansallis-Osake-Pankki.

Ulkoasultaan pelkistetyn suoralinjainen Jyväskylän suojeluskuntatalo edustaa siirtymistä klassismista funktionalistiseen tyyliin. Suojaksi ristityn, tiilirunkoisen rakennuksen seinät on rapattu. Julkisivun katon rajaa elävöittää vaaleansininen kanneluurifriisi eli vyöhykemäinen uurrekoriste. Rakennus toimi suojeluskuntatalona vuoteen 1935, jolloin valtio osti sen postin toimitiloiksi. Tänä aikana rakennus tunnettiin nimellä Valtiontalo. Vuodesta 1998 Suoja on toiminut Jyväskylän Taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tilana. Valtiontalo on valtakunnallisesti merkittävä rakennus, joka on suojeltu lainvoimaisesti. Postikorttikuvassa Suojan vasemmalla puolella näkyvät puinen asuintalo, K. A. Kokkosen musiikki-, paperi- ja leikkikalukauppa sekä Kansallis-Osake-Pankki. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Haloo, minä täällä!

Harrastukset 1910-1929

Harrastukset/Miljöö/Suojeluskuntatalot