Ilmakuva keskustan viheralueista

y1_Viherosayleiskaava, yleiskaava

Kaavan perustiedot

Sijainti
Koko kaupungin viheralueet

Kaavatunnus
tunnus: y1:028

Yhteyshenkilöt
Leena Rossi, Kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtajaMervi Vallinkoski, Maisema-arkkitehti
Sähköpostiosoite muotoutuu periaatteella etunimi.sukunimi@jkl.fi (ei ääkkösiä)

Hyväksyvä taho
kaupunginvaltuusto

Kaavan vaiheet

Kaavoitusprosessin tärkeät päivämäärät
Vireille tuleminen 13.12.2005;Kaavaluonnos nähtävillä 1.-30.9.2008

Kaavan uusin vaihe
25.3.2010
Viherosayleiskaava jatkuu osana Jyväskylän kaupungin yleiskaavan vihersuunnittelua. Viherrakenteen suunnittelu keskittyy jatkossa kaupungin keskustaajamaan liittyvien viheralueiden riittävyyden ja viheryhteyksien jatkuvuuden turvaamiseen.

Kaavan kuvaus

Kaava-alueen nykytila

Kaavan tavoitteet
Viherosayleiskaavan tavoitteena on osoittaa ja hyväksyä viheralueverkoston tärkeimmät viheralueet ja niitä yhdistävät viheryhteydet. Tavoitteena on turvata kaikkialla kaupungissa riittävä, monipuolinen ja laadullisesti hyvä viheralueiden verkosto. Viheralueverkosto halutaan säilyttää mahdollisimman ehyenä ja yhtenäisenä kasvavan kaupungin lisääntyvien maankäyttöpaineiden puristuksessa – viheryhteyksien tarkastelussa myös näkemys yhteyksien jatkumisesta yli kuntarajojen on tärkeä.

Viherosayleiskaavan tavoitteena on turvata maisemallisia, kulttuurihistoriallisia ja luonnon arvoja, jotta nämä säilyisivät tuleville sukupolville. Yhtenäisen ja eheän viheralueverkoston säilyminen on tärkeää myös kaupunkikuvallisesti että virkistyksellisesti.

Jyväskylän viheralueverkoston ”selkärangan” muodostaa keskeinen viheralueiden ketju, josta on kaavailtu mahdollista Jyväskylän seudun kansallista kaupunkipuistoa. Kaupunkipuistohakemuksen valmistelu on tekeillä samanaikaisesti viherosayleiskaavan laadinnan kanssa, ja viherosayleiskaavassa on tarkoitus osoittaa myös mahdollisen kaupunkipuiston rajaus.

Kaavan tärkeitä tavoitteita ovat viheralueiden luonteen ja toimintojen selkeyttäminen, eriluonteisten viheralueiden riittävyyden ja saavutettavuuden turvaaminen, laadullisesti ja hoidon kannalta erilaisten viheralueiden osoittaminen tasapuolisesti ja samoin periaattein koko kaupungissa. Myös erityisryhmien (kuten lasten, vanhusten tai liikuntarajoitteisten) tarpeiden huomioiminen työssä on yksi lähtökohta.

Työn tavoitteena on nostaa esille virkistyksen ja ihmisten asumisolojen kannalta keskeisimpiä viheralueita, joilla tulee panostaa toimintoihin ja laatuun. Ihmisten jokapäiväiseen liikkumiseen ja ulkoiluun käytetyt viheralueet pyritään selvittämään ja ottamaan huomioon suunnittelussa riippumatta siitä sisältävätkö ne mitään muita erityisarvoja.

Viherosayleiskaavalla nostetaan esille viheralueiden arvoa tärkeänä maankäyttömuotona sekä hyvän elinympäristön osatekijänä. Osayleiskaavalla halutaan nostaa viheralueiden arvostusta niin virkamiesten, päättäjien kuin asukkaiden silmissä, jotta niiden sisältämiä monipuolisia arvoja ei lyhytnäköisten hankkeiden ja intressien ilmaantuessa unohdettaisi.

Viherosayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena yleiskaavana. Sen rinnalla laaditaan täydentäviä suunnitelmia teemoittain (näitä kutsutaan yhteisnimellä viherrakennesuunnitelma). Täydentävissä suunnitelmissa esitetään sellaisia asioita, joita ei katsota olevan tarpeen tai ei voi esittää kaavallisin keinoin. Erityisesti, jos kaava rajataan koskemaan vain tärkeimpiä viheralueita, on näillä oheissuunnitelmilla tärkeä rooli muiden viheralueiden osalta.

 

palaa alueen kaavoihin
palaa valitsemaan alueita

ylös