Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jätetaksa 2020

vaihtoehtoinen nimi: Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Toivakka


PERUSMAKSU

4 § Perusmaksun perusteet ja määräytyminen

Perusmaksulla katetaan kotitalouksien vaarallisten jätteiden keräys ja käsittely, kunnallisen jäteyhtiön järjestämien hyötyjätteiden keräyspisteiden ylläpito (Rinki-ekopisteverkostoa täydentävät keräyspisteet), jätehuollon tiedotus ja neuvonta, jätehuollon asiakasrekisterin hallinnon ja ylläpidon kulut, osa kuntavastuullisen jätehuollon kehittämiskuluista sekä yhteisen jätehuoltoviranomaisen toiminta.

Perusmaksu on asuinhuoneistokohtainen vuosimaksu ja se määrätään maksettavaksi jokaiselle asuinhuoneistolle ja vapaa-ajan asunnolle. Perusmaksun suuruus määräytyy sen mukaan, mikä on rakennuksen käyttötarkoitus ja asuntojen lukumäärä laskutuskaudella rakennus- ja kiinteistörekisterissä (vakituinen tai vapaa-ajan asuminen). Perusmaksu ei koske ympärivuorokautista hoitoa ja ylläpitoa antavia laitoksia kuten sairaaloita tai vanhainkoteja.

Mitä edellä on määrätty asuinhuoneistoista, koskee myös muita rakennuksia, joissa on tavanomaiseen asumiseen käytettävä asuinhuoneisto tai keitto- ja yöpymismahdollisuus. Kun rakennuksen käyttötarkoitus on muu kuin asuminen, mutta rakennus on asuin- tai vapaa-ajan käytössä asiakkaan ilmoituksen mukaan, veloitetaan perusmaksu rakennuksen todellisen käytön mukaisesti. Tyhjillään oleva omakoti- tai pientalo, jossa ei ole vakinaista asukasta, rinnastetaan vapaa-ajan asuntoon.

Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella perusmaksu laskutetaan laskutuskausittain (€/kuukausi). Perusmaksu laskutetaan asunnon haltijalta, jos haltijan tiedot ovat jätehuollon asiakasrekisterissä. Mikäli haltijaa ei ole tiedossa, perusmaksun maksuvelvollisuus on asunnon omistajalla. Kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella perusmaksu laskutetaan kaikilta kiinteistöiltä kerran vuodessa. Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden perusmaksut laskutetaan taloyhtiöltä ja lasku lähetetään isännöitsijälle.

Perusmaksun on velvollinen suorittamaan rakennus- ja kiinteistörekisteriin merkitty kiinteistön haltija tai omistaja, joka hallitsee kiinteistöä kyseisen kalenterivuoden ensimmäisenä päivänä (1.1.).

Maksun saaja on velvollinen ilmoittamaan Mustankorkea Oy:lle tai jätehuoltoviranomaiselle kiinteistön omistajan muutoksesta tai rakennuksen käytössä tapahtuvista muutoksista, jotka vaikuttavat perusmaksun suuruuteen. Perusmaksua ei jaeta laskutuskaudella asunnon haltijoiden kesken eikä sitä palauteta.

Perusmaksun määräytyminen ja suuruus:
RAKENNUSTYYPPI
€/asuinhuoneisto/vuosi alv 0 % / alv 24 % / €/asuinhuoneisto/kk alv 0 % / alv 24 %
Omakoti- ja pientalot, 1–4 huoneistoa 30,00 / 37,20 / 2,50 / 3,10
Vapaa-ajan asunto 15,00 / 18,60 / 1,25 / 1,55
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt, 5 huoneistoa tai enemmän 16,00 / 19,84 / 1,33 / 1,65

KIINTEISTÖITTÄISEN JÄTEHUOLLON MAKSUT

5 § Tyhjennysmaksujen perusteet kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa

Jyväskylän, Muuramen ja 1.4.2020 alkaen Laukaan alueella on käytössä kunnan järjestämä jätteenkuljetus eli Mustankorkea Oy kilpailuttaa kuljetukset keskitetysti.

Jäteastian tyhjennysmaksu muodostuu kuljetus- ja käsittelyosasta. Jätemaksut määräytyvät tyhjennettävän jäteastian tilavuuden, tyhjennyskertojen ja jätelajin perusteella. Tyhjennykset tehdään jätehuollon asiakasrekisteriin kirjatun, jätehuoltomääräysten mukaisen tyhjennysrytmin mukaisesti ja maksu määrätään kaikista näistä tyhjennyksistä tai tyhjennysyrityksistä. Mikäli jäteastia on jätteitä noudettaessa tyhjä, veloitetaan jätetaksan mukainen jäteastian tyhjennysmaksu.

Jätemaksua ei veloiteta, mikäli jäteastia on jäänyt tyhjentämättä Mustankorkea Oy:n tai kuljetusurakoitsijan laiminlyönnin vuoksi. Maksun saajan tulee ilmoittaa laiminlyönnistä Mustankorkea Oy:lle viipymättä 3 arkipäivän kuluessa.

Mustankorkea Oy:n tai kuljetusurakoitsijan laiminlyönniksi ei katsota seuraavia:
• Jäteastia on täytetty liian painavaksi tai jäteastiaan on laitettu sellaisia jätteitä, joita ei saa voimassa olevan lainsäädännön tai jätehuoltomääräysten perusteella laittaa kyseiseen astiaan.
• Jäteastialle johtava kiinteistön pihatie tai yksityistie on niin huonokuntoinen, ettei sitä ole turvallista ajaa jäteautolla.
• Tiellä tai jätteiden keräyspaikalla on jäteauton liikennöinnin tai jäteastian tyhjennyksen estäviä kulkuesteitä tai jäteastioita ei voida tyhjentää kiinteistöllä olevan esteen vuoksi.
• Jäteastiaa ei sen rikkinäisyyden tai jäätymisen tms. syyn vuoksi saada tavanomaisin toimenpitein tyhjennettyä.
• Jäteastiat eivät ole sovitulla keräyspaikalla, niitä ei löydetä tai ne eivät sovellu koneelliseen kuormaukseen.

Jäteastian tyhjennysyrityksestä veloitetaan jätetaksan mukainen jäteastian tyhjennysmaksu, mikäli jäteastian tyhjennys jää tekemättä edellä mainittujen tai muiden kiinteistöllä vallinneiden syiden vuoksi. Maksua ei kuitenkaan peritä, mikäli maksun saaja on ilmoittanut poikkeavasta tilanteesta Mustankorkea Oy:lle vähintään kahta viikkoa ennen tyhjennyspäivää.

Lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset ovat tuottajavastuunalaisia jätteitä ja ne on toimitettava Mustankorkea Oy:n osoittamiin tai tuottajien järjestämiin vastaanottopaikkoihin. Pakkausjätteiden käsittely on kuluttajille maksutonta. Hyötyjäteastioiden tyhjennysmaksu koostuu pelkästä kuljetusmaksusta.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje