Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2018


Tunniste: 3/2018


II OSA TALOUS JA VALVONTA

9 luku
Taloudenhoito

62 § Talousarvio ja taloussuunnitelma

Kaupunginhallitus hyväksyy talouden suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. Toimielimet laativat talousarvioehdotuksensa.

Valtuusto hyväksyy talousarviossa toimielimelle sitovat tehtäväkohtaiset toiminnan ja talouden tavoitteet sekä niiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot, liikelaitoksen talousarvion sitovat erät ja liikelaitoksen sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet sekä kaupunkikonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa talousarvioon brutto- tai nettomääräisenä.

Kaupungin talousjohtajalla on oikeus antaa koko kaupunkiorganisaatiota koskevia taloushallinnon ohjeita.

63 § Talousarvion täytäntöönpano

Lauta- ja johtokunnat hyväksyvät talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelmansa. Kaupunginjohtaja päättää konsernihallinnon käyttösuunnitelmasta hyväksytyn talousarvion mukaisesti. Palvelujohtaja hyväksyy palvelualueen palveluyksiköiden mahdolliset tarkemmat käyttösuunnitelmat.

Liikelaitoksen johtokunta hyväksyy valtuuston hyväksymään talousarvioon perustuvan liikelaitoksen talousarvion.

Valtuusto voi talousarvion yhteydessä hyväksyä erilliset talousarvion täytäntöönpano-ohjeet.

64 § Talousarvion sitovuus ja seuranta

Talousarviosta päättäessään valtuusto määrittelee, mitkä ovat valtuuston sitovina hyväksymät toiminnalliset tavoitteet.

Kaupunginhallitus voi päättää sellaisen maksun suorittamisesta, joka on kaupunkia sitova ja kiireellisesti maksettava, vaikka tarkoitukseen ei ole määrärahaa käytettävissä. Kaupunginhallituksen on tehtävä valtuustolle esitys määrärahan myöntämisestä tai korottamisesta.

Talouden toteutumisesta raportoidaan kuukausittain ja toiminnasta kolmannesvuosittain.

65 § Talousarvion muutokset

Talousarvioon tehtävät muutokset on esitettävä valtuustolle siten, että se ehtii käsitellä muutosehdotukset talousarviovuoden aikana.

Määrärahan muutosesityksessä on selvitettävä myös muutoksen vaikutus toiminnan tavoitteisiin ja tuloarvioihin. Vastaavasti toiminnan tavoitteiden tai tuloarvion muutosesityksessä on selvitettävä muutoksen vaikutukset määrärahoihin.

Valtuusto päättää toimielinten määrärahojen ja tavoitteiden muutoksista, kun organisaatiota muutetaan talousarviovuoden aikana.

66 § Julkiset hankinnat

Julkisella hankinnalla tarkoitetaan julkisyhteisön oman organisaation ulkopuolelta tekemää tavaroiden ja palvelujen ostamista, palvelujen käyttöoikeussopimuksia, tavaroiden ja palveluiden vuokraamista, osamaksulla ostamista, leasing- ja optiosopimuksia sekä rakennus- ja käyttöoikeusurakan toteuttamista taloudellista vastiketta vastaan.

Julkisiin hankintoihin sovelletaan kulloinkin voimassaolevaa lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (jäljempänä hankintalaki) ja lakia vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista. Hankintoihin, joihin ei hankinnan ennakoidun arvon vuoksi sovelleta voimassaolevaa hankintalainsäädäntöä, noudatetaan Jyväskylän kaupungin hankintaohjeen määräyksiä pienhankinnoista.

Hankinnat perustuvat valtuuston hyväksymään talousarvioon.

Hankintojen ennakoidut arvot lasketaan hankintalakien mukaisesti ja ovat arvonlisäverottomia arvoja. Hankintamenettelyn päättävästä ratkaisusta tulee aina tehdä hankinnan ennakoidusta arvosta riippuen perusteltu kirjallinen hankintapäätös tai muu kirjallinen dokumentointi voimassaolevien Jyväskylän kaupungin hankintaohjeiden mukaisesti. Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen on tehtävä kirjallinen hankintasopimus tai tilaus. Hankintasopimus syntyy erillisen kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Hankinnoista, joihin sovelletaan hankintalakia, päättää tehtäväalueellaan

- kaupunginjohtaja ilman euromääräistä rajaa, kun kyse on kaupungin strategisesti merkittävistä ja useampaa kuin yhtä toimialaa tai liikelaitosta koskevista hankinnoista
- toimialajohtaja tai kansliapäällikkö kun hankinnan ennakoitu arvo on 2 miljoonaa euroa tai enemmän tai jos hankinta koskee useampaa kuin yhtä palvelualuetta toimialalla
- palvelujohtaja kun hankinnan ennakoitu arvo on alle 2 miljoonaa euroa mutta vähintään yhtä suuri kuin kansallinen kynnysarvo
- liikelaitoksen johtaja ilman euromääräistä rajaa
- hankintajohtaja ilman euromääräistä rajaa kun kysymys on yhteishankinnoista. Yhteishankinnoilla tarkoitetaan sellaisia hankintoja, joita käyttää useampi kuin yksi toimiala tai liikelaitos ja jotka maksetaan useamman kuin yhden toimialan tai liikelaitoksen budjetista.

Hankintalain 2 lukuun on kirjattu hankintalain soveltamisalan rajaus. Ellei hallintosäännössä ole muuta todettu, niissä hankinnoissa, joihin ei hankintalain perusteella sovelleta hankintalakia, noudatetaan soveltuvin osin edellä mainittuja määräyksiä.

Hankinnat, joihin ei sovelleta hankintalakia:

- pienhankinnoista päättää kaupunginhallituksen hyväksymien pienhankintaohjeiden mukaisesti palvelupäällikkö tai vastaava virassa oleva esimies, kun hankinnan ennakoitu arvo alittaa kansallisen kynnysarvon.
- sidosyksikköhankinnoista päättää toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja kun hankinnan vuosittainen arvo on alle 2 miljoonaa euroa. Kun hankinnan vuosittainen arvo on yli 2 miljoonaa euroa tai kun hankinta koskee konsernihallintoa tai useampaa kuin yhtä toimialaa, sidosyksikköhankinnoista päättää lautakunta, johtokunta tai kaupunginhallitus.

Muut hankintoja koskevat määräykset:

- Kaupunginhallitus päättää kaupunkistrategiaan perustuvista hankintalinjauksista, hankintaohjeista ja pienhankintaohjeista.
- Tarjouspyyntöasiakirjat allekirjoittaa asian valmistelija.
- Hankintasopimuksen ja siihen tehtävät muutokset ja lisäykset allekirjoittaa edellä mainitun mukaisesti tehtäväalueellaan hankinnoista päättävä. Ilmoituksen hankintasopimuksen päättymisestä allekirjoittaa edellä mainitun mukaisesti tehtäväalueellaan hankinnoista päättävä.
- Oikeudelle tai valvontaviranomaiselle tehtyyn valitukseen tai toimenpidepyyntöön vastineen antaa hankintapäätöksen tekijä.
- Hankintaoikaisusta päättää viranhaltija tekemänsä hankintapäätöksen osalta, mikäli hankintaoikaisu tehdään hankintayksikön aloitteesta (itseoikaisu). Mikäli hankintaoikaisu tehdään asianosaisen vaatimuksesta, hankintaoikaisusta päättää alaisensa viranhaltijan osalta kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta.
- Yhteishankintayksikön kilpailutuksiin osallistumisesta tai kilpailutettuihin sopimuksiin liittymisestä sekä niitä koskevista sopimuksista noudatetaan mitä edellä on mainittu.

67 § Kehittämishankkeet

Kaupungin taloudellisten tai muiden resurssien käyttämisestä toiminnan kehittämishankkeisiin päättää

- lautakunta, johtokunta tai kaupunginjohtaja konsernihallinnon osalta, kun kaupungin kustannukset ovat 500 000 euroa tai enemmän

- toimialajohtaja ja kansliapäällikkö, kun kaupungin kustannukset ovat alle 500 000 euroa, mutta vähintään 100 000 euroa

- liikelaitoksen johtaja, kun kaupungin kustannukset ovat alle 500 000 euroa

- palvelujohtaja, kun kaupungin kustannukset ovat alle 100 000 euroa, mutta vähintään 20 000 euroa

- palvelupäällikkö, kun kaupungin kustannukset ovat alle 20 000 euroa.

68 § Omaisuuden ostaminen ja luovuttaminen
Omaisuudella tarkoitetaan irtainta omaisuutta, kiinteää omaisuutta (esimerkiksi tilat, tontit ja määräalat), rakennuksia, sijoitusomaisuutta (esimerkiksi arvopaperit), aineettomia hyödykkeitä (esimerkiksi patentit, lisenssit, tavaramerkit ja toimiluvat) sekä muita vastaavia omaisuuseriä. Omaisuuden ostamisella tarkoitetaan muuta kuin hankintalain ja erityisalojen hankintalain soveltamisalan piiriin kuuluvaa hankinnan tekemistä. Omaisuuden luovuttamisella tarkoitetaan omaisuuden myyntiä, lahjoittamista ja vaihtoa.

Omaisuuden ostamisesta ja luovuttamisesta päättää
- kaupunginvaltuusto, kun omaisuuden arvo on 3 miljoonaa euroa tai enemmän
- kaupunginhallitus, kun omaisuuden arvo on alle 3 miljoonaa euroa, mutta vähintään 1 miljoona euroa
- lautakunta, johtokunta tai kaupunginjohtaja, kun omaisuuden arvo on alle 1 miljoona euroa, mutta vähintään 200 000 euroa
- kansliapäällikkö, toimialajohtaja tai liikelaitoksen johtaja, kun omaisuuden arvo on alle 200 000 euroa

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje