Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2018


Tunniste: 3/2018


8 luku
Henkilöstöasiat

44 § Luvun määräysten soveltaminen

Mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on kaupunginhallituksella.

45 § Henkilöstöjohtajan toimivalta

Sen lisäksi mitä hallintosäännössä on muutoin määrätty, henkilöstöjohtaja vastaa henkilöstöpolitiikan valmistelusta ja toimeenpanosta. Henkilöstöjohtajalla on oikeus antaa kaupunkiorganisaatiota koskevia henkilöstöohjeita ja -linjauksia, hyväksyä henkilöstöä koskevia suunnitelmia sekä päättää henkilöstöeduista.

Henkilöstöjohtaja päättää:
- kaupungin henkilöstöltä perittävien maksujen linjauksista
- aiheettomasti maksetun palkan merkittävästä takaisinperinnästä, takaisinperinnän kohtuullistamisesta tai siitä luopumisesta
- ryhmäeläkevakuutukseen perustuvista lisäeläkkeistä.

46 § Viran perustaminen ja lakkauttaminen sekä virkanimikkeen muuttaminen

Valtuusto päättää kaupunginjohtajan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Kaupunginhallitus päättää kansliapäällikön ja toimialajohtajan virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä näiden virkanimikkeiden muuttamisesta.

Muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta tehtäväalueellaan päättää kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta.

Virkanimikkeen muuttamisesta silloin, kun viran sisältö ei olennaisesti muutu, päättää toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja alaisensa organisaation virkojen osalta. Virkatehtävien olennaisesti muuttuessa perustetaan uusi virka.

47 § Virkasuhteen muuttaminen työsuhteeksi

Virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi tehtäväalueellaan päättää kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta.

48 § Kelpoisuusvaatimukset

Kaupunginjohtajan viran kelpoisuuksista päättää kaupunginvaltuusto.

Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Virkasuhteeseen ottava viranomainen päättää viran kelpoisuusvaatimuksista, jos niistä ei ole päätetty virkaa perustettaessa.

Jos henkilö otetaan kuntalain säädösten mukaisesti virkasuhteeseen ilman, että tehtävää varten on perustettu virkaa, kelpoisuusvaatimuksista päättää virkasuhteeseen ottava viranomainen.

Työsuhteen kelpoisuusehdot määrittelee työsuhteeseen ottava, ellei kelpoisuuksista ole säädetty laissa.

49 § Haettavaksi julistaminen

Viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Viran tai virkasuhteen, johon valtuusto valitsee viranhaltijan, julistaa kuitenkin haettavaksi kaupunginhallitus.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentissa säädetyn lisäksi henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman hakumenettelyä kun kyseessä on

1) oman kaupungin sellaisen entisen viranhaltijan valitseminen, joka saa kunnallisessa eläkelaissa tarkoitettua työkyvyttömyyseläkettä ja joka ennen eläkeiän saavuttamista todetaan ansiotyöhön kykeneväksi
2) kuntalain 43 §:ssä tarkoitettu kaupunginjohtajan siirtäminen toiseen virkaan tai määräaikaisen kaupunginjohtajan virkasuhteen jatkaminen
3) oman kaupungin palveluksessa olevan henkilön valitseminen virkaan siinä tapauksessa, että hän pysyvän sairauden, vian tai vamman vuoksi on kykenemätön hoitamaan entistä tehtäväänsä
4) työsuhteessa olevan henkilön tehtävien lakkaaminen tai siirtäminen kokonaan tai pääosin virassa hoidettavaksi toiminnan uudelleen järjestelyn tai muun perustellun syyn vuoksi edellyttäen, että siirtoon on erityinen syy ja että työntekijä täyttää viran kelpoisuusvaatimukset. Henkilöstöjohtaja hyväksyy siirtämisen edellytykset.

50 § Palvelussuhteeseen ottaminen

Henkilövalinnoista päätetään seuraavasti:

1) Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan.

2) Kaupunginhallitus valitsee kansliapäällikön ja toimialajohtajan.

3) Lautakunta valitsee alaisensa palvelujohtajan. Tarkastuslautakunta valitsee kaupunginreviisorin. Jyväskylä Sinfonian intendentin ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan valitsee asianomainen lautakunta.

4) Liikelaitoksen johtokunta valitsee liikelaitoksen johtajan.

5) Kaupunginjohtaja valitsee konsernihallinnon palvelujohtajat ja kaupunginlakimiehen.

6) Sivistyksen toimialajohtaja valitsee perusopetuksen rehtorit ja päiväkodin johtajat.

7) Liikelaitoksen johtaja valitsee liikelaitoksen henkilöstön.

8) Muuten esimies valitsee alaisensa henkilöstön ja alaisensa yksikön esimiehen. Jos valinnasta tehdään viranhaltijapäätös, sen tekee lähin virassa oleva esimies.

51 § Ehdollisen valintapäätöksen vahvistaminen

Ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa virkasuhteen ottamisesta päättänyt viranomainen. Kaupunginvaltuuston ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa kuitenkin kaupunginhallitus.

Ehdollisen valintapäätöksen raukeamisen toteaa päätöksellään virkasuhteeseen ottamisesta päättänyt viranomainen.

52 § Virkaan ottaminen, jos virkaan valittu ei ota virkaa vastaan tai virkaan valittu irtisanoutuu ennen virantoimituksen alkamista

Jos haettavana olleeseen virkaan tai virkasuhteeseen valittu ei ota virkaa vastaan tai
irtisanoutuu ennen virantoimituksen alkamista, eikä varalle ole valittu ketään, voidaan viranhaltija valita niiden virkaa tai virkasuhdetta hakeneiden joukosta, jotka ilmoittavat hakemuksensa olevan edelleen voimassa.

53 § Viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen

Viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen kunnallisen viranhaltijalain 24 §:n nojalla päättää se toimialajohtaja tai kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja, jonka alaiseen organisaatioon viranhaltija siirretään.

54 § Viransijaisten määrääminen ja avoimen viran hoitaminen

Kaupunginjohtajan ollessa poissa tai viran ollessa avoinna kaupunginjohtajan tehtävät hoitaa toimialajohtaja tai kansliapäällikkö kaupunginhallituksen määräämässä järjestyksessä. Jos kaupunginhallituksen määräämät viranhaltijat ovat poissa ja siten estyneitä hoitamasta kaupunginjohtajan tehtäviä, kaupunginjohtaja voi määrätä tilapäisen viransijaisen enintään yhden kuukauden ajaksi. Jos kaupunginjohtajan virka on avoinna tai poissaolo kestää kuutta kuukautta pidemmän ajan, valtuusto voi ottaa virkaan avoimen viran hoitajan tai viransijaisen.

Kaupunginjohtaja määrää toimialajohtajan, kansliapäällikön ja liikelaitoksen johtajan viransijaisen, joka hoitaa tehtäviä varsinaisen viranhaltijan ollessa poissa. Toimialajohtajan tai kansliapäällikön viran ollessa avoinna voi kaupunginhallitus määrätä avoimen viran hoitajan enintään vuoden ajaksi. Liikelaitoksen osalta liikelaitoksen johtajan viran ollessa avoinna voi liikelaitoksen johtokunta määrätä avoimen viran hoitajan enintään vuoden ajaksi.

Toimialajohtaja määrää palvelujohtajan, Jyväskylä Sinfonian intendentin ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan viransijaisen, joka hoitaa tehtäviä varsinaisen viranhaltijan ollessa poissa. Kansliapäällikkö määrää konsernihallinnon palvelujohtajien ja kaupunginlakimiehen viransijaisen. Edellä mainittujen virkojen ollessa avoinna voi toimialajohtaja tai kansliapäällikkö määrätä avoimen viran hoitajan enintään vuoden ajaksi.

Tarkastuslautakunta nimeää kaupunginreviisorin sijaisen.

Muiden viranhaltijoiden viransijaisen tai avoimen viran hoitajan nimeää se viranhaltija, joka valitsee sijaistettavan viranhaltijan.

55 § Päätösvalta palvelussuhdeasioissa

Palvelussuhteen ehdoissa noudatetaan tehtävään sovellettavaa virka- ja työehtosopimusta sekä Jyväskylän kaupungin linjauksia.

Henkilöstöjohtaja käyttää virka- ja työehtosopimuksen soveltamisessa kunnille annettua harkintavaltaa, neuvottelee, päättää ja allekirjoittaa paikalliset virka- ja työehtosopimukset, antaa palvelussuhdeasioita koskevat kaupungin keskitetyt ohjeet sekä linjaa palkanmääritysten yleiset perusteet ja valvoo niistä tehtäviä päätöksiä.

Kaupunginjohtajan palkkauksesta päättää kaupunginhallitus. Kansliapäällikön ja toimialajohtajan palkkauksesta päättää virkasuhteeseen valittaessa sekä palvelussuhteen aikana kaupunginhallitus.

Liikelaitoksen johtajan palkkauksesta päättää virkasuhteeseen valittaessa johtokunta, virkasuhteen aikana päätöksen tekee kaupunginjohtaja.

Kaupunginreviisorin palkkauksesta päättää virkasuhteeseen valittaessa sekä palvelussuhteen aikana tarkastuslautakunta.

Muiden viranhaltijoiden ja työntekijöiden palkkauksesta päättää se, joka ottaa viranhaltijan tai työntekijän palvelukseen, ellei toisin ole määrätty tai kaupunginhallitus toisin päättänyt. Virka- ja työehtosopimusten mukaisista palkkauksen muutoksista palvelussuhteen aikana päättää lähiesimiehen esimies, myös silloin jos valinnan tekee toimielin.

Kuitenkin palvelusaikaan liittyvistä lisistä päättää henkilöstöjohtaja.

Toimialajohtaja, kansliapäällikkö ja liikelaitoksen johtaja päättää henkilöstöään koskevista keskitetyistä palkkaratkaisuista, tulos- tai kannustepalkkioista tai niihin verrattavista ratkaisuista.

Lähiesimies päättää lakien, virka- ja työehtosopimusten sekä kaupungin ohjeiden ja linjausten mukaisesti myöntämisestä, keskeyttämisestä tai peruuttamisesta

- vuosiloma ja sairausloma
- lisä-, yli-, lauantai- tai sunnuntaityö sekä varallaolo
- virka- ja työvapaa
- kotimaan virka-, virantoimitus- ja työmatka
- koulutukseen osallistuminen

Lähiesimies määrää viranhaltijan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 19 §:n mukaiseen terveystietojen antamiseen.

Työsuhteisten osalta nimikemuutoksista päättää esimiehen esimies. Toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja päättää nimikemuutoksista suorassa alaisuudessaan olevien työsuhteisten osalta.

Työtehtäviin liittyvistä ulkomaanmatkoista päättää toimialajohtaja ja kansliapäällikkö esimiehen puollon jälkeen. Toimialajohtajan ja kansliapäällikön ulkomaanmatkoista päättää kaupunginjohtaja.

56 § Sivutoimilupa ja -ilmoitus

Viranhaltijan sivutoimiluvasta tai sen kieltämisestä tai peruuttamisesta päättää

- kaupunginjohtajan osalta kaupunginhallitus
- toimialajohtajan, kansliapäällikön ja liikelaitoksen johtajan osalta kaupunginjohtaja
- toimialojen, konsernihallinnon ja liikelaitosten muun henkilöstön osalta asianomainen toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja.

Sivutoimen hoitamiseen on saatava lupa, mikäli siihen kuuluvien tehtävien suorittaminen edellyttää työajan käyttämistä.

Sivutoimi-ilmoitus muusta kuin työaikana tehtävästä sivutoimesta tehdään lähimmälle esimiehelle. Päätöksen viranhaltijan sivutoimen kieltämisestä tai peruuttamisesta liittyen sivutoimi-ilmoitukseen tekee vastaava viranomainen kuin sivutoimiluvasta.

57 § Virantoimituksesta pidättäminen

Virantoimituksesta pidättämisestä päättää viranhaltijan lähiesimiehen esimies. Toimielimen valitseman viranhaltijan virantoimituksesta pidättämisestä päättää ao. toimielin. Väliaikaisesta virantoimituksesta pidättämisestä päättää viranhaltijan esimies.

Kaupunginjohtajan virantoimituksesta pidättämisestä määrätään kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa.

58 § Lomauttaminen

Kaupunginhallitus päättää henkilöstön lomauttamisen periaatteista. Lomauttamisen toimeenpanosta päättää se, joka päättää palvelussuhteeseen ottamisesta. Kaupunginjohtajan, toimialajohtajien ja kansliapäällikön lomautuksesta päättää kaupunginhallitus.

59 § Palvelussuhteen päättyminen

Virka- ja työsuhteen purkamisesta koeajalla, irtisanomisesta, purkamisesta ja työsuhteisen osalta purkautuneena pitämisestä päättää se, joka valitsee viranhaltijan virkasuhteeseen tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen.

Kaupunginhallitus päättää mahdollisuudesta käyttää irtisanomisia tai/ja osa-aikaistamisia tuotannollisin ja/tai taloudellisin perustein. Irtisanomisen ja osa-aikaistamisen toimeenpanosta päättää se, joka päättää palvelussuhteeseen ottamisesta.

Viranhaltijan ilmoitus virkasuhteen irtisanomisesta ja työntekijän ilmoitus työsuhteen irtisanomisesta saatetaan palvelussuhteeseen ottaneen tietoon.

60 § Menetettyjen ansioiden korvaaminen

Viranhaltijalle kunnallisen viranhaltijalain 45 §:n nojalla maksettavasta korvauksesta päättää henkilöstöjohtaja.

61 § Muut henkilöstöasioita koskevat määräykset

Kaupunginjohtaja päättää yhteistoimintajärjestelmästä ja yhteistyötoimikunnan kokoonpanosta.

Yksittäisen henkilön palvelussuhdetta koskevan lausunnon tai vastineen toiselle viranomaiselle antaa kaupunginlakimies tai henkilöstöasioista vastaava lakimies.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje