Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin hankintaohjeet (2017)


Selvennys: 10/2017


Hankintamenettely
Kansallisissa hankinnoissa hankintayksiköillä on laaja harkintavalta sen suhteen, minkälaista menettelyä se haluaa käyttää hankinnan kilpailuttamisessa. Hankintayksikkö voi halutessaan käyttää samanlaisia hankintamenettelyitä kuin EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa, mukauttaa niitä tai esimerkiksi käyttää vuoden 2007 hankintalain mukaisia kansallisia menettelyjä. Hankintayksikkö voi käyttää myös sellaista menettelyä, jonka se on itse määritellyt. Tällaisia menettelyjä voivat olla esimerkiksi varsinaista neuvottelumenettelyä väljempi, neuvotteluja sisältävä menettely taikka erityisalojen hankintalaissa tarkoitettuun toimittajarekisteriin perustuva järjestelmä.

On huomattava, että kansallisia hankintoja kilpailutettaessa noudatetaan kuitenkin hankintalain yleisiä oikeusperiaatteita. Tällöin menettelyssä on huomioitava avoimuus, tasapuolisuus, syrjimättömyys ja suhteellisuus. Hankintayksikkö voi kuitenkin toteuttaa kansallisen hankintamenettelyn huomattavasti kevyemmin ja joustavammin säännöksin kuin EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa.

Hankintalain mukaan hankintayksikön on kuvattava hankintailmoituksessa tai tarjouspyynnössä käyttämänsä kansallinen hankintamenettely siten, että toimittaja pystyy kuvauksen perusteella arvioimaan hankintamenettelyn luonteen, kulun ja oman roolinsa siinä.

Kuvauksen tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot:
- noudattaako menettely tuttuja menettelysääntöjä EU-hankinnoista (avoin menettely, rajoitettu menettely, neuvottelumenettely jne.)
- rajoitetaanko ehdokkaiden tai tarjoajien määrää
- sisältyykö menettelyyn neuvottelukierroksia
- missä vaiheessa tarjoaja toimittaa hankintayksikölle asiakirjoja
- minkälaisia vaatimuksia menettelyyn yleisesti liittyy ja
- kuinka monen kanssa tehdään hankintasopimus.

On suositeltavaa, että itse määritelty hankintamenettely käydään ennen hankintailmoituksen julkaisua läpi kilpailuttamispalveluiden kanssa.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje