Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin hankintaohjeet (2017)


Selvennys: 10/2017


Hankintojen jakaminen osiin / pilkkominen
EU-hankinta tulee hankintalain 75 §:n mukaan jakaa osiin. Jos hankintasopimusta ei jaeta osiin, tulee jakamatta jättämiselle esittää syyt hankinta-asiakirjoissa, hankintapäätöksessä tai hankintamenettelyä koskevassa erillisessä kertomuksessa. Hankintojen jakaminen osiin ei tarkoita hankintojen pilkkomista. Menettely ei ole pilkkomiskiellon vastaista, jos sen tavoitteena ei ole hankintalain velvoitteiden kiertäminen. Hankintojen pilkkomisella sen sijaan pyritään jakamaan hankinta sellaisiin osiin, ettei hankintalakia tarvitsisi noudattaa.

Hankintojen jakamisella tarkoitetaan sitä, että hankinta jaetaan esim. osatarjouksiin. Tällöin hankintayksikön tulee määritellä, voiko tarjouksen antaa yhdestä, useammasta vai kaikista osista. Hankinta voidaan jakaa osiin myös siten, että se jaetaan moneen alueeseen, joihin tarjoaja voi antaa tarjouksensa joko yhteen, useampaan tai kaikkiin alueisiin. Myös hankintasopimuksen ajallinen jakaminen on mahdollista, jolloin valitut toimittajat vuorottelevat hankinnan toteuttamisessa tarjouspyynnössä ja sopimuksessa ennalta määritellyllä tavalla. Hankinnan jakamisessa voi hyödyntää myös erilaisia puitejärjestelyjä ja esimerkiksi dynaamista hankintajärjestelmää.

Jos hankinta jaetaan osiin, tulee noudattaa kaikkien osien yhteisarvon mukaista hankintamenettelyä.

Suorahankinta EU-hankinnoissa
Pääsääntönä hankintalaissa on kaikkien julkisten hankintojen kilpailuttaminen. Suorahankinta on poikkeus tästä pääsäännöstä. Syy suorahankinnan käyttämiseen on aina todettava ennalta ja se on perusteltava hankintapäätöksessä tai siihen liittyvässä muussa asiakirjassa.

Suorahankinnasta määrätään hankintalain 40 ja 41 §:ssä.
Suorahankinnassa hankintayksikkö hankintailmoitusta julkaisematta valitsee yhden tai usean toimittajan, joiden kanssa neuvottelee sopimuksen ehdoista. Hankinta tehdään siis järjestämättä julkista tarjouskilpailua.

Suorahankinta on erotettava tilauksista, jotka tehdään kilpailutettujen puitesopimusten ja puitejärjestelyjen perusteella. Ko. tilaukset ovat jo kilpailutettujen sopimusten täytäntöön panemista eivätkä itsenäisiä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje