Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jätehuoltomääräykset (2017)

vaihtoehtoinen nimi: Kunnalliset jätehuoltomääräykset
Tunniste: 2017



6 LUKU Jätteen keräyspaikat

Jäteastian sijoittaminen

Jäteastiat sijoitetaan lähtökohtaisesti kiinteistön alueelle. Mikäli tämä ei ole mahdollista, ne voidaan sijoittaa muulle alueelle maanomistajan luvalla.

Jäteautolla tulee olla esteetön ja turvallinen pääsy vähintään 10 metrin etäisyydelle käsin siirrettävistä, pyörällisistä jäteastioista. Mikäli keräysvälineet on sijoitettu päättyvän ajoväylän varteen, on jäteautolle oltava kääntömahdollisuus keräysvälineiden läheisyydessä. Jätesäiliöt, jotka eivät ole käsin siirrettävissä, on sijoitettava siten, että jäteauto pääsee esteettä tyhjentämään jäteastiat.

Jäteastiat on sijoitettava keräyspaikkaan, jossa ei ole kynnystä, porrasta tai muuta estettä. Jos keräyspaikka on aitauksessa, katoksessa tai jätehuoneessa, tulee sisäänkäynnin tilaan olla suoraan ulkotiloista. Keräyspaikalle johtava ovi on varustettava laitteella, jolla ovi saadaan pysymään auki. Jäteastiat on sijoitettava vaakasuoralle, kulutusta kestävälle ja jäteastioiden siirtoon sopivalle alustalle. Keräyspaikka on mitoitettava siten, että eri jätelajien jäteastiat voidaan siirtää tyhjennettäväksi siirtämättä muita jäteastioita.

Käsin siirrettävät keräysastiat tulee kaikilla vähintään 5 huoneiston kiinteistöillä sekä 16 §:n mukaisilla kiinteistöillä sijoittaa erilliseen jätetilaan, jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan jätekatosta ja -huonetta tai astiasuojaa. Jos jätteiden keräysvälineet suojataan näköesteellä, kuten aitauksella tai istutuksilla, tulee suojauksen olla riittävän väljä keräysvälineiden esteetöntä tyhjennystä varten.

Keräyspaikka on sijoitettava riittävän kauas rakennuksen ilmanottoaukoista sekä asuntojen ikkunoista. Mikäli keräyspaikka sijaitsee jätehuoneessa, on huolehdittava riittävästä ilmastoinnista ja viemäröinnistä. Keräyspaikalla on oltava riittävä valaistus.

Jätteiden keräyspaikkaa ei saa käyttää muuna varastona. Keräyspaikkaan tai sen välittömään läheisyyteen, kahden metrin säteellä, ei saa sijoittaa tavaraa, jota ei ole tarkoitettu poiskuljetettavaksi jätteenä.

Kiinteistön haltijan on huolehdittava olosuhteiden mukaisesti keräyspaikalle johtavan kulkuväylän kantavuudesta, kunnosta, aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta. Kiinteistöllä sijaitsevan ajoväylän tulee kantaa tieliikennelain sallimat ajoneuvojen painot. Ajoväylän tulee olla raskaalle ajokalustolle riittävän leveä ja kantava. Ajoväylän varrella sijaitsevat rakenteet tai kasvillisuus eivät saa aiheuttaa haittaa jätteenkuljetukselle.

Tienpitäjä vastaa kiinteistölle johtavan tien kunnosta. Jos jäteastian tyhjentäminen edellyttää liikkumista yksityisellä tiellä, on tienpitäjällä vastuu tien kunnossapidosta.

Kiinteistö voi kunnan järjestämässä kuljetuksessa sopia edellä mainitusta poiketen Mustankorkea Oy:n kanssa keräyspaikan sijainnista. Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa asiasta sovitaan jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Tällöin keräysvälineen siirrosta tai lisäkuljetuksesta peritään jätetaksan mukainen lisämaksu.

Jäteastioiden sijoittamisessa ja jätekatosten rakentamisessa on otettava huomioon rakentamismääräyskokoelma, kunnan rakennusjärjestys sekä paloturvallisuusmääräykset.


Jäteastian sijoituspaikan tai jäteastian lukitseminen

Lukittavaan jätetilaan tulee olla pääsy jätteenkuljetuksen yleisavaimella. Lukituksessa on käytettävä kaksoispesälukkoa. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan käyttää avainsäiliötä, johon jätteenkuljetuksen yleisavain sopii ja johon sijoitetaan tarvittava avain. Avainsäiliö on sijoitettava keräyspaikalle johtavan reitin välittömään läheisyyteen. Ellei lukittavaan jätetilaan pääse jätteenkuljetuksen yleisavaimella, kiinteistöltä peritään jätetaksan mukainen lisämaksu.

Kiinteistön haltija vastaa lukituksen asennus- ja huoltokustannuksista sekä lukituksen toimintakuntoisuudesta.


Jätekuilut
Mikäli kiinteistöllä on jätekuilu, jota pitkin jätteet johdetaan alakerrassa olevaan keräysvälineeseen, on sen täytettävä seuraavat ehdot:

1. Keräysvälineelle on oltava pääsy ulkoa ilman kynnyksiä, portaita tai muita esteitä.
2. Jätteen tulee ohjautua kuilusta suoraan keräysvälineeseen, joka soveltuu koneelliseen tyhjennykseen ja joka täyttää luvun 5 mukaiset vaatimukset jätteen keräysvälineistä.
3. Jätekuilun purkuaukon on oltava enintään 0,5 metrin korkeudella keräysvälineen yläreunan tasosta.
4. Kiinteistön on huolehdittava siitä, että kuilun alla oleva keräysväline ei pääse ylitäyttymään ja että täyden keräysvälineen tilalle vaihdetaan tyhjä keräysväline.


Alueelliset keräyspaikat ja hyötykeräyspisteet
Alueellisia jätteiden keräyspaikkoja koskevat määräykset ovat voimassa sekä Mustankorkea Oy:n, tuottajien että mahdollisten muiden tahojen järjestämillä alueellisilla keräyspaikoilla, kuten sekajätteen aluekeräyspisteillä tai hyötykeräyspisteillä.

Alueelliselle keräyspaikalle saa toimittaa ainoastaan sellaista jätettä, jota varten jätepisteellä on jäteastia. Jätteitä ei saa jättää jäteastioiden ulkopuolelle. Mikäli jäteastiat ovat täysiä, jätteet tulee toimittaa toiselle keräyspisteelle.

Alueelliseen jätteiden keräyspaikan perustamiseen ja jäteastioiden sijoittamiseen vaaditaan maanomistajan suostumus sekä tarvittaessa kunnan rakennusvalvontaviranomaisen lupa.

Alueellisesta jätteiden keräyspaikasta vastaavan tahon on huolehdittava keräyspaikan ylläpidosta, puhdistamisesta ja tyhjentämisestä siten, että keräyspaikasta ei aiheudu terveyshaittaa tai ympäristön pilaantumista tai roskaantumista. Keräyspisteestä vastaavalla taholla on velvollisuus pitää keräyspaikka ja sen ympäristö siistinä ja kunnossa, ellei asiasta ole muuta sovittu. Alueellisella keräyspaikalla tulee olla siitä vastaavan tahon yhteystiedot.

Mustankorkea Oy:n on pidettävä yllä ajantasaista listaa järjestämistään vastaanottopaikoista internet-sivuillaan.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje