Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jätehuoltomääräykset (2017)

vaihtoehtoinen nimi: Kunnalliset jätehuoltomääräykset
Tunniste: 2017



4 LUKU Omatoiminen käsittely ja hyödyntäminen

Kompostointi

Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää biojätettä. Kompostori voi olla myös useamman naapurikiinteistön (2–5 kiinteistön) tai huoneiston yhteinen. Kompostorin tulee olla riittävän tilava kutakin kompostoria käyttävää taloutta kohti. Biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa, tarkoitukseen sopivassa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Kiinteistöllä voidaan kompostoida myös ainoastaan kesäaikana. Talviaikaan (viikot 44–17) käytettävän kompostorin tulee olla lämpöeristetty.

Biojätteen kompostoinnin aloittamisesta ja lopettamisesta on aina tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa Mustankorkea Oy:lle ja kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jätehuoltoviranomaiselle. Mikäli kiinteistöllä ei kompostoida, tulee kiinteistön kuulua biojätteen erilliskeräyksen piiriin.

Kompostori on sijoitettava, rakennettava ja ylläpidettävä niin, ettei sen käytöstä aiheudu haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Kompostoria ei saa sijoittaa kymmentä metriä lähemmäksi kaivoa eikä ilman naapurin suostumusta neljää metriä lähemmäksi tontin rajaa. Kompostoinnista ei saa aiheutua roskaantumista tai hajuhaittaa. Kompostiin ei saa laittaa muuta kuin kompostoituvaa jätettä. Kompostoria on hoidettava ohjeiden mukaisesti ja se on pidettävä asianmukaisessa kunnossa.

Mikäli kompostointi tapahtuu sisätiloissa, tulee siihen tarkoitukseen varattu tila varustaa pesumahdollisuudella ja viemäröinnillä sekä riittävällä, muusta ilmanvaihdosta erotetulla ilmanvaihdolla.

Kuivakäymäläjätettä, lemmikkieläinten ulosteita ja pienpuhdistamolietettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, joka on suojattu haittaeläinten pääsyltä ja jonka valumavesien pääsy maahan on estetty.

Puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai kompostikehikossa. Puutarhajäte, jota ei kompostoida tai muilla tavoin käsitellä omatoimisesti, on toimitettava Mustankorkea Oy:n osoittamiin vastaanottopaikkoihin. Puutarhajätettä ei saa kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.
Kompostia ei saa poistaa kompostorista ennen kuin jätteet ovat maatuneet. Maatuneen kompostin voi jälkikompostoida kompostorin ulkopuolella riittävää huolellisuutta noudattaen.


Jätteen polttaminen, hautaaminen tai johtaminen viemäriverkkoon

Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Kiinteistön tulipesissä saa polttaa käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia sekä vähäisiä määriä paperia, pahvia ja kartonkia.

Jätteiden avopoltto on kielletty. Asemakaavan ulkopuolisilla alueilla saa kuitenkin polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia, maa- ja metsätaloudessa syntyviä vaarattomia polttokelpoisia jätteitä kuten kuivia olkia ja käsittelemätöntä puujätettä. Polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa. Jätteen polttokielto ei koske sellaista jätteen hyödyntämistä, johon on saatu ympäristölupa tai muu viranomaisen hyväksyntä.

Jätteen hautaaminen maahan on kielletty.

Kuolleiden lemmikkieläinten käsittelyssä tulee noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran antamaa ohjeistusta. Eviran ohjeiden mukaan kuolleet lemmikkieläimet hävitetään ensisijaisesti tuhkaamalla tai hautaamalla.

Jätevesiviemäriin liitetyn jätemyllyn käyttäminen ja rasvan johtaminen jätevesiviemäriin on kielletty.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje