Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö (2015/1)


Tunniste: 2015/1


XI LUKU HENKILÖSTÖASIAT

53 § Luvun määräysten soveltaminen

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan, ellei kuntalaissa, kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa, työsopimuslaissa taikka muussa laissa muuta määrätä.

Niistä virkasuhteeseen tai viranhaltijaan liittyvistä asioista, joista on säädetty kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa (304/03) tai muussa laissa, päättää kaupunginhallitus, ellei laissa ole toisin säädetty.

54 § Henkilövalinnat

Henkilövalinnoista päätetään seuraavasti ottaen huomioon, mitä tässä säännössä on erikseen määrätty:

1) Kaupunginvaltuusto valitsee
- kaupunginjohtajan

2) Kaupunginhallitus valitsee
- kansliapäällikön
- toimialajohtajat

3) Lautakunta valitsee tehtäväalueensa palvelujohtajat. Tarkastuslautakunta valitsee kaupunginreviisorin. Jyväskylä Sinfonian intendentin ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan valitsee asianomainen lautakunta.

4) Kaupunginjohtaja valitsee konsernihallinnon palvelujohtajat ja kaupunginlakimiehen.

5) Esimies valitsee alaisensa henkilöstön ja alaisensa yksikön esimiehen. Kuitenkin perusopetuksen rehtorit, päiväkodin johtajat valitsee asianomainen toimialajohtaja.

Ehdollisen vaalin vahvistaa tai sen raukeamisesta päättää sama viranomainen, joka päättää viran auki julistamisesta.

55 § Varahenkilöiden ja sijaisten määrääminen

Kaupunginjohtajan sijaisesta määrätään tämän säännön 36 §:ssä.

Toimialajohtajan sijaisesta määrätään tämän säännön 37 §:ssä.

Kansliapäällikön sijaisesta määrätään tämän säännön 38 §:ssä.

Toimialajohtaja nimeää palvelujohtajan, Jyväskylä Sinfonian intendentin ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan varahenkilön. Kansliapäällikkö nimeää suorassa alaisuudessaan olevien johtavassa tai itsenäisessä asemassa olevien viranhaltijoiden varahenkilön. Muiden viranhaltijoiden ja työntekijöiden varahenkilön nimeää se viranhaltija tai työntekijä, joka valitsee sijaistettavan henkilön.

Toimialajohtaja päättää palvelujohtajan, Jyväskylä Sinfonian intendentin ja Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan viran väliaikaisen hoitajan määräämisestä enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Viran ollessa avoinna tai poissaolon kestäessä kuutta kuukautta pidemmän ajan viranhaltijoiden ja työntekijöiden sijaiset nimeää se, jolla on oikeus ottaa kyseessä oleva henkilö vakituiseen palvelussuhteeseen.

Lähin esimies tai toimintayksikön johtaja päättää sijaisen valitsemisesta sekä viran väliaikaisen hoitajan määräämisestä täyttö- ja rekrytointiohjeiden mukaisesti.

56 § Palkkausasiat

Palvelussuhteen ehdoissa noudatetaan tehtävään sovellettavaa virka- ja työehtosopimusta sekä Jyväskylän kaupungin linjauksia.

KT-yhteyshenkilönä toimiva palvelussuhdeasioista vastaava viranhaltija neuvottelee, päättää ja allekirjoittaa paikalliset virka- ja työehtosopimukset sekä linjaa keskitettyjen palkkaratkaisujen kohdentamisen sekä palkanmääritysten perusteet ja valvoo niistä tehtäviä päätöksiä.

Kaupunginjohtajan ja toimialajohtajien palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista päättää kaupunginhallitus.

Viranhaltijan ja työntekijän palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista palvelussuhteen alkaessa päättää se, joka ottaa viranhaltijan tai työntekijän palvelukseen, ellei toisin ole määrätty tai kaupunginhallitus toisin päättänyt.

Virka- ja työehtosopimusten mukaisista palkkauksen muutoksista palvelussuhteen aikana päättää lähiesimiehen esimies. Jos edellä mainittu esimies on työsuhteinen, tekee päätöksen seuraava virassa oleva esimies. Palvelusaikaan liittyvistä lisistä päättää palvelussuhdeasioista vastaava viranhaltija.
Toimialajohtaja ja konserninhallinnon osalta kansliapäällikkö päättää henkilöstöä koskevista keskitetyistä palkkaratkaisuista sekä suorien alaistensa virka- ja työehtosopimusten mukaisista palkanosista ja palkkioista.

57 § Muut palvelussuhdeasiat

Lähiesimies päättää lakien, virka- ja työehtosopimusten sekä kaupungin yhteisesti sovittujen ohjeiden ja linjausten mukaisesti

- vuosiloman ja sairausloman myöntämisestä
- lisä-, yli-, lauantai- tai sunnuntaitöistä sekä varallaolosta
- virka- ja työvapaan myöntämisestä
- kotimaan virka-, virantoimitus- ja työmatkoista
- terveydentilaa koskeviin tarkastuksiin ja tutkimuksiin määräämisestä
- koulutukseen osallistumisesta
- muista palvelussuhteen ehdoista.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja päättää kaupunginjohtajan vuosilomasta.

Nimikemuutoksista päättää esimiehen esimies ja toimialajohtaja ja kansliapäällikkö suorien alaistensa osalta. Jos edellä mainittu esimies on työsuhteinen, tekee päätöksen seuraava virassa oleva esimies.

Toimialajohtaja ja konsernihallinnon osalta kansliapäällikkö päättää työtehtäviin liittyvistä ulkomaanmatkoista. Toimialajohtajan ja kansliapäällikön ulkomaanmatkoista päättää kaupunginjohtaja.

Kaupungin henkilöstöjohtaja myöntää vanhan eläkesäännön mukaiset eläkkeet ja leskeneläkkeet kaupungin henkilökunnalle.

Kaupungin henkilöstöjohtaja päättää henkilöstöeduista ja kaupungin henkilöstöltä perittävistä maksuista.

Kaupunginjohtaja, toimialajohtaja ja konsernihallinnon osalta kansliapäällikkö päättää työntekijöiden ja viranhaltijoiden nimeämisestä virallisiin työryhmiin, joihin kuuluu eri palvelualueiden työntekijöitä ja kaupunkiorganisaation ulkopuolisia yhteistyökumppaneita.

58 § Toimivalta viran perustamisessa ja lakkauttamisessa sekä virkasuhteen muuttamisessa työsuhteeksi

Valtuusto päättää kaupunginjohtajan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta. Kaupunginhallitus päättää kansliapäällikön, toimialajohtajien ja liikelaitosjohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi päättää se monijäseninen toimielin, jonka alaisuuteen viranhaltija kuuluu.

59 § Viran haku

Viran julistaa haettavaksi se, jonka tehtävänä on valita viranhaltija avoinna olevaan virkaan. Viran, johon valtuusto valitsee viranhaltijan, julistaa kuitenkin haettavaksi kaupunginhallitus.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentissa säädetyn lisäksi henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman hakumenettelyä kun kyseessä on

1) oman kaupungin sellaisen entisen viranhaltijan valitseminen, joka saa kunnallisessa eläkelaissa tarkoitettua työkyvyttömyyseläkettä ja joka ennen eläkeiän saavuttamista todetaan ansiotyöhön kykeneväksi

2) kuntalain 25 §:ssä tarkoitettu kaupunginjohtajan siirtäminen toiseen virkaan tai määräaikaisen kaupunginjohtajan virkasuhteen jatkaminen

3) oman kaupungin palveluksessa olevan henkilön valitseminen virkaan siinä tapauksessa, että hän pysyvän sairauden, vian tai vamman vuoksi on kykenemätön hoitamaan entistä tehtäväänsä

4) avoin virka, johon valittu hakija ei ole ottanut virkaa vastaan tai irtisanoutuu virasta ennen virantoimituksen alkamista. Tällöin uusi valinta tehdään tätä virkaa hakeneiden joukosta.

5) työsuhteessa olevan henkilön tehtävien lakkaaminen tai siirtäminen kokonaan tai pääosin virassa hoidettavaksi toiminnan uudelleen järjestelyn tai muun perustellun syyn vuoksi edellyttäen, että siirtoon on erityinen syy ja että työntekijä täyttää viran kelpoisuusvaatimukset. Henkilöstöjohtaja hyväksyy siirtämisen edellytykset.

60 § Henkilöstön kelpoisuusehdot

Henkilökunnan kelpoisuusehdot vahvistaa valinnan suorittava viranomainen tai työntekijä, ellei viran tai työsuhteen kelpoisuutta ole säädetty laissa tai asetuksessa taikka muutoin erikseen vahvistettu.

Virkasuhteeseen ottava viranomainen päättää henkilön ottamisesta määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaisesti.


61 § Sivutoimilupa ja -ilmoitus

Sivutoimiluvasta päättää

- kaupunginjohtajan, toimialajohtajien ja kansliapäällikön osalta kaupunginhallitus

- palvelualueiden muun henkilöstön osalta asianomainen toimialajohtaja tai kansliapäällikkö

Sivutoimen hoitamiseen on saatava lupa, mikäli siihen kuuluvien tehtävien suorittaminen edellyttää työajan käyttämistä.

Sivutoimi-ilmoitus muusta kuin työaikana tehtävästä sivutoimesta tehdään lähimmälle esimiehelle.

62 § Virantoimituksesta pidättäminen

Virantoimituksesta pidättämisestä päättää viranhaltijan lähiesimiehen virassa oleva esimies. Viranhaltijan esimiehellä on oikeus tehdä asiassa väliaikainen päätös.

Toimielimen valitseman viranhaltijan virantoimituksesta pidättämisestä päättää ao. toimielin. Viranhaltijan väliaikaisesta virantoimituksesta pidättämisestä päättää viranhaltijan esimies.

Kaupunginjohtajan virantoimituksesta pidättämisestä määrätään kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa.

63 § Palvelussuhteen päättyminen ja lomauttaminen

Virka- tai työsuhteen purkamisesta, irtisanomisesta ja purkamisesta koeaikana päättää se, joka valitsee viranhaltijan tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen. Kaupunginjohtajan irtisanomisesta määrätään kuntalain 25 §:ssä.

Henkilöstöön kohdistuvista kollektiivisista toimenpiteistä päättää kaupunginhallitus. Lomauttamisen toimeenpanosta päättää asianomainen toimialajohtaja tai konsernihallinnon osalta kansliapäällikkö. Kaupunginjohtajan, toimialajohtajien ja kansliapäällikön lomautuksesta päättää kaupunginhallitus.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje