Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö


Selvennys: 2014



VI LUKU KOKOUS- JA PÄÄTÖKSENTEKOMENETTELY

15 § Luvun määräysten soveltaminen

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan kaupunginvaltuustoa lukuun ottamatta kaupungin toimielimissä ja toimikunnissa sekä soveltuvin osin toimitus- ja katselmusmiesten kokouksissa.

16 § Kokousaika ja -paikka

Toimielin pitää kokouksensa pääsääntöisesti kalenterivuodeksi kerrallaan päättäminään aikoina päättämässään paikassa.

Kokous pidetään myös, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja katsoo sen tarpeelliseksi tai enemmistö toimielimen varsinaisista jäsenistä tekee puheenjohtajalle esityksen sen pitämisestä.

17 § Kokouksen koolle kutsuminen

Kokouksen kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus, toimielimen päättämällä tavalla. Esityslista lähetetään varajäsenille tiedoksi.

Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Kokouskutsun yhteydessä lähetetään esityslista, jossa tulee olla jokaisesta käsiteltävästä asiasta selostus, päätöksenteon perustelut ja päätösehdotus. Päätösehdotus voidaan poikkeuksellisesti tehdä myös kokouksessa.

Kokouskutsu on lähetettävä vähintään neljä kalenteripäivää ennen kokousta, elleivät erityiset syyt ole esteenä tai ellei toimielin ole muuta päättänyt. Erityisestä syystä esityslista tai osa siitä voidaan toimittaa kokouskutsun jälkeen, kuitenkin ennen kokousta. Kokouskutsu ja esityslista lähetetään sähköisesti toimielimen niin päättäessä.

18 § Jatkokokous

Jos kaikkia kokouskutsussa mainittuja asioita ei saada kokouksessa käsitellyiksi, asiat voidaan siirtää jatkokokoukseen, johon ei tarvitse antaa eri kutsua. Kokouksesta poissa olleille on kuitenkin pyrittävä antamaan tieto jatkokokouksesta.

19 § Varajäsenen kutsuminen

Toimielimen jäsenen, joka on estynyt saapumasta kokoukseen, on kutsuttava varajäsen sijaansa. Jos jäsen on esteellinen käsittelemään jotakin asiaa kokouksessa tai esteen vuoksi ei voi osallistua jonkin asian käsittelyyn, hän voi kutsua varajäsenen kokoukseen asiaa käsittelemään. Myös puheenjohtaja, esittelijä tai sihteeri voi toimittaa kutsun varajäsenelle.

20 § Kokouksen pitäminen ja päätösvalta

Avattuaan kokouksen puheenjohtaja toteaa läsnä olevat sekä kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden. Toimielin on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä.

Asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä, jollei toimielin toisin päätä.

Toimielin voi päättää ottaa käsiteltäväksi myös esityslistassa mainitsemattoman kiireellisen asian.

21 § Kokouksen johtaminen

Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa asioiden käsittelyä sekä pitää huolta järjestyksestä toimielimen kokouksessa. Puheenjohtaja saa varoituksen annettuaan määrätä poistettavaksi henkilön, joka käyttäytyy sopimattomasti. Jos syntyy epäjärjestys, puheenjohtajan on keskeytettävä tai lopetettava kokous.

22 § Tilapäinen puheenjohtaja

Jos sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat poissa kokouksesta tai esteellisiä jossakin asiassa, valitaan iältään vanhimman jäsenen johdolla tilapäinen puheenjohtaja kokousta tai asian käsittelyä varten.

23 § Läsnäolo toimielinten kokouksessa

Kaupungin eri toimielinten kokouksessa on jäsenten, esittelijän ja sihteerin lisäksi läsnäolo- ja puheoikeus

1) kaupunginhallituksen kokouksessa
- kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla
- apulaiskaupunginjohtajilla, kaupunginlakimiehellä, kaupungin talousjohtajalla ja viestintäjohtajalla
- puheenjohtajan tai esittelijän erikseen kutsumalla asiantuntijalla

2) muun toimielimen kokouksessa
- kaupunginhallituksen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla
- kaupunginhallituksen toimielimeen määräämällä edustajalla
- kaupunginjohtajalla
- asianomaisella apulaiskaupunginjohtajalla
- viestinnästä vastaavalla
- puheenjohtajan tai esittelijän erikseen kutsumalla asiantuntijalla.

Keski-Suomen Museoyhdistyksen edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa käsiteltäessä Keski-Suomen museota koskevia asioita.

Tarkastuslautakunnasta on määrätty V luvussa.

Muiden kuin edellä mainittujen henkilöiden läsnäolosta ja puheoikeudesta päättää asianomainen toimielin. Toimielin päättää henkilöistä, joilla on läsnäolo-oikeus käsiteltäessä salaisia asioita.

Läsnäolo- ja puheoikeus voidaan antaa nuorisovaltuuston jäsenelle tai 15 vuotta täyttäneelle henkilölle toimielimen kutsusta.



24 § Kaupunginhallituksen edustus muissa toimielimissä

Kaupunginhallitus voi määrätä tarkastuslautakuntaa lukuun ottamatta muihin toimielimiin edustajansa, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus toimielimen kokouksessa. Edustajaksi voidaan määrätä myös kaupunginhallituksen varajäsen.

25 § Valmistelu, esittely ja toimielimen sihteeri

Asiat päätetään toimielimen kokouksessa viranhaltijan esittelystä lukuun ottamatta kokouksen järjestäytymiseen liittyviä asioita. Esittelijää koskevat asiat esittelee toimielimen puheenjohtaja. Toimielimen toimintaa koskevissa asioissa esittelyoikeus on myös toimielimen puheenjohtajalla. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä.

Esittelijän ehdotus on käsittelyn pohjana (pohjaehdotus). Jos esittelijä on muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan ennen kuin toimielin on tehnyt päätöksen asiasta, pohjaehdotus on muutettu ehdotus. Jos esittelijä peruuttaa ehdotuksensa, ennen kuin keskustelu asiasta ensimmäistä kertaa on alkanut, asia on poistettava esityslistalta. Jos esittelijä peruuttaa ehdotuksensa, ennen kuin keskustelu asiasta on päättynyt, asia poistetaan esityslistalta, ellei toimielin toisin päätä.

Kaupunginhallituksen kokouksessa asiat esittelee kaupunginjohtaja ja hänen estyneenä tai esteellisenä ollessaan kaupunginjohtajan sijaisena toimiva apulaiskaupunginjohtaja tai muu kaupunginhallituksen määräämä viranhaltija.

Lautakunnan kokouksessa asiat esittelee apulaiskaupunginjohtaja ja hänen estyneenä tai esteellisenä ollessaan apulaiskaupunginjohtajan sijaiseksi määrätty tai muu lautakunnan määräämä viranhaltija.

Rakennus- ja ympäristölautakunnan kokouksessa asiat esittelee vastuualueen johtaja. Apulaiskaupunginjohtaja voi ottaa rakennus- ja ympäristölautakunnan asian esiteltäväkseen, lukuun ottamatta asioita, joissa ei ole kuntalain mukaista otto-oikeutta.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouksessa talousarvioesityksen sekä muut strategisesti ja taloudellisesti merkittävät kaupunginhallitukselle ja valtuustolle esitettävät asiat esittelee asianomainen apulaiskaupunginjohtaja. Jyväskylä Sinfoniaan tai Jyväskylän kaupunginteatteriin liittyvät strategisesti ja taloudellisesti merkittävät asiat voi esitellä kaupunginjohtaja. Muilta osin asiat esittelee asianomainen vastuualuejohtaja. Vastuualuejohtaja toimii esittelijänä myös apulaiskaupunginjohtajan ollessa estynyt tai esteellinen. Apulaiskaupunginjohtaja voi ottaa lautakunnassa käsiteltävän asian esiteltäväkseen, lukuun ottamatta asioita, joissa ei ole kuntalain mukaista otto-oikeutta.

Tarkastuslautakunnasta on määrätty V luvussa.

Jaoston kokouksissa asiat esittelee asianomaisen lautakunnan ja ympäristöterveysjaostossa jaoston nimeämä viranhaltija. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen toimii esittelijänä hänen sijaisekseen määrätty.

Toimielimen sihteerinä toimii sen nimeämä viranhaltija tai työntekijä.

Valmistelu toteutetaan hyvää hallintotapaa noudattaen ja ottaen huomioon julkisuuslainsäädäntö, yhteistoimintamenettely, viestintä ja yhteistyö päätöksentekijöiden kanssa. Keskeisten asioiden valmistelua käsitellään tarvittaessa valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistossa sekä luottamuselinten yhteisissä tilaisuuksissa.


26 § Esteellisyyden toteaminen

Esteellisen henkilön on ilmoitettava esteellisyydestään.

Toimielimen puheenjohtajan on tarvittaessa saatettava jäsenen tai muun läsnäoloon oikeutetun henkilön esteellisyys toimielimen ratkaistavaksi.

27 § Sovellettavat valtuuston työjärjestyksen määräykset (liitteenä)

Valtuuston työjärjestystä noudatetaan soveltuvin osin seuraavissa asioissa:
- pöydälle jätetyn asian siirtäminen seuraavaan kokoukseen ilman, että asiaa valmistellaan uudelleen (valtuuston työjärjestyksen 16 §)
- ehdotus pöydälle panosta (valtuuston työjärjestyksen 18 §)
- ehdotukset (valtuuston työjärjestyksen 19 §)
- äänestysjärjestys (valtuuston työjärjestyksen 21 §)
- eriävä mielipide (valtuuston työjärjestyksen 22 §)
- toivomusponsi (valtuuston työjärjestyksen 23 §)
- vaalit (valtuuston työjärjestyksen 24–32 §)

28 § Pöytäkirjan laatiminen, tarkastaminen ja nähtävänä pitäminen

Pöytäkirjan kirjoittaa puheenjohtajan johdolla sihteeri. Pöytäkirjan allekirjoittaa puheenjohtaja ja varmentaa sihteeri. Pöytäkirjan tarkastaa kaksi kullakin kerralla sitä varten valittua jäsentä, ellei toimielin erityisestä syystä toisin päätä.

Pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä toimielimen päättämänä aikana ja päättämässä paikassa siten, kuin siitä on ennakolta vähintään kerran vuodessa ilmoitettu.

Toimielimen pöytäkirjaan merkitään

1) järjestäytymistietoina:
- toimielimen nimi
- kokouksen alkamis- ja päättymisaika, kokouspaikka sekä kokouksessa pidetyt tauot
- läsnä ja poissa olleet ja missä ominaisuudessa kukin on ollut läsnä
- kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

2) asian käsittelytietoina:
- asiaotsikko
- asian järjestysnumero esityslistalla
- sen henkilön yhteystiedot, jolta asianosainen voi pyytää lisätietoja päätöksestä
- selostus asiasta
- päätösehdotus
- esteellisyys
- tehdyt ehdotukset ja onko niitä kannatettu
- äänestykset: äänestystapa, äänestysjärjestys, äänestysesitys sekä äänestyksen tulos
- vaalit: vaalitapa ja vaalin tulos
- päätöksen toteaminen
- eriävä mielipide

3) laillisuustietoina:
- oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus
- puheenjohtajan allekirjoitus
- sihteerin varmennus
- merkintä pöytäkirjan tarkastuksesta
- merkintä nähtävänä pidosta, mikäli pöytäkirja on ollut yleisesti nähtävänä.

Jos pöytäkirjantarkastajat eivät hyväksy pöytäkirjaa, se tarkastetaan toimielimen seuraavassa kokouksessa.

Esityslistan ja pöytäkirjan laadinnassa sekä niiden jakelussa on otettava huomioon, mitä julkisuuslaissa ja muussa lainsäädännössä erikseen määrätään.

Pöytäkirjaan liitettävissä oikaisuvaatimusohjeissa annetaan tarpeelliset ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseksi. Pöytäkirjaan liitettävässä valitusosoituksessa on mainittava valitusviranomainen, valitusaika ja mitä valituskirjaan on liitettävä.

Päätökseen, josta ei saa tehdä oikaisuvaatimusta tai valitusta, on liitettävä tästä ilmoitus ja samalla mainittava, mihin lain tai asetuksen kohtaan kielto perustuu.

Mitä edellä on määrätty, noudatetaan soveltuvin osin viranhaltijan ja luottamushenkilön tekemiin päätöksiin.

29 § Kaupunginhallituksen ja lautakunnan otto-oikeus

Niissä asioissa, joissa otto-oikeus on lainsäädännön perusteella mahdollista, noudatetaan seuraavaa menettelyä.

1) Asian ottamisesta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi päättää kaupunginhallitus, kaupunginhallituksen puheenjohtaja tai kaupunginjohtaja.

2) Asian ottamisesta lautakunnan käsiteltäväksi päättää lautakunta, sen puheenjohtaja tai asianomainen apulaiskaupunginjohtaja.

30 § Ottokelpoisen päätöksen ilmoittaminen

Kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen on ilmoitettava tekemistään päätöksistä kaupunginhallitukselle lukuun ottamatta niitä asioita tai asiaryhmiä, joista kaupunginhallitus on päättänyt, ettei se käytä otto-oikeuttaan.

Lautakunnan alaisen viranomaisen on ilmoitettava tekemistään päätöksistä lautakunnalle lukuun ottamatta niitä asioita tai asiaryhmiä, joista lautakunta on päättänyt, ettei se käytä otto-oikeuttaan.

Ilmoitus on tehtävä neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tarkastamisesta. Viranhaltijapäätöksissä määräaika lasketaan päätöksen allekirjoittamisesta.

Päätökset niissä asioissa, joista ei tarvitse ilmoittaa, voidaan otto-oikeuden estämättä panna täytäntöön, jollei yksittäistapauksissa ole ilmoitettu asian ottamisesta kaupunginhallituksen tai lautakunnan käsiteltäväksi.

31 § Otto-oikeuden käyttäminen

Kaupunginhallituksella on kuntalain 51 §:n mukainen otto-oikeus. Kaupunginhallitukselle ilmoitetaan otto-oikeuden käyttämistä varten kaupunginhallituksen alaisten viranomaisten päätökset kaupunginhallituksen päättämällä tavalla.

Lautakunnalle ilmoitetaan otto-oikeuden käyttämistä varten lautakunnan alaisten viranomaisten päätökset lautakunnan päättämällä tavalla.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje