Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö


Selvennys: 2014



OSA A LUOTTAMUSHENKILÖORGANISAATIO

II LUKU KAUPUNGINVALTUUSTO JA KAUPUNGINHALLITUS

2 § Valtuusto

1 Yleiset tehtävät

Valtuusto vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta. Valtuusto valitsee kaupungin luottamushenkilöt lukuun ottamatta niitä toimielimien jäseniä, joiden valinta on laissa tai valtuuston hyväksymissä säännöissä määrätty muun toimielimen tehtäväksi.

2 Toimivalta

Valtuusto käyttää kaupungin ylintä päätösvaltaa. Valtuusto ratkaisee kuntalain ja erityislakien mukaiset, kunnalliseen itsehallintoon kuuluvat asiat, ellei niitä ole määrätty muille toimielimille tai viranhaltijoille.

Sen lisäksi, mitä kuntalaissa, muissa säädöksissä ja muualla tässä säännössä on määrätty, valtuusto päättää

- otto- ja antolainauksesta
- sijoitustoimintaa koskevista periaatteista
- konserniohjauksen periaatteista ja omistajapoliittisista linjauksista tytäryhtiöissä
- talousarvion ja -suunnitelman hyväksymisen yhteydessä antolainojen ja lainakannan muutoksista
- rahastoista
- kaupunginlaajuisten palveluverkkojen periaatteista palvelulinjauksissa ja talousarviossa
- muiden kuin asemakaavan tai tonttijaon toteuttamiseksi tarvittavien alueiden ja rakennusten ostamisesta, luovuttamisesta, vuokraamisesta, lunastamisesta ja haltuunottokorvausten maksamisesta, kun kaupan tai korvauksen arvo on 3 miljoonaa euroa tai enemmän

- 10 miljoonan euron ja sitä suurempien kunnallisteknisten hankkeiden ja talonrakennushankkeiden hankesuunnitelmien hyväksymisestä

- liikelaitosten perustamisesta ja kaupungin strategisesti merkittäviksi määriteltyjen yhtiöiden myynnistä

- liikelaitoksen johtosäännöstä.

Kaupunginvaltuuston toimivallasta hankinnoissa, omaisuuden luovuttamisessa sekä vahingonkorvausasioissa määrätään tämän säännön 45, 46 ja 48 §:ssä.

3 § Kaupunginhallitus

1 Yleiset tehtävät

Kaupunginhallitus vastaa kuntalain mukaisesti kaupungin hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valtuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Kaupunginhallitus valvoo kaupungin etua ja, jollei tässä säännössä toisin määrätä, edustaa kaupunkia ja käyttää sen puhevaltaa. Kaupunginhallitus voi siirtää puhevaltaansa edelleen.

Kaupunginhallitus seuraa ja valvoo lautakuntia, palvelujen järjestämistä ja palvelutuotantoa sekä asetettujen tavoitteiden toteutumista. Kaupunginhallitus vastaa kaupungin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä.

Kaupunginhallituksen alaisena voi toimia liikelaitoksia.

2 Kokoonpano ja toimikausi

Kaupunginhallituksessa on enintään 13 jäsentä ja jokaisella henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien tulee olla kaupunginvaltuutettuja tai varavaltuutettuja.

Valtuusto valitsee jäsenet ja varajäsenet kahden vuoden toimikaudeksi, joka alkaa tai päättyy valtuutettujen toimikauden vaihtuessa. Valtuusto valitsee kaupunginhallituksen toimikaudeksi jäsenten keskuudesta sen puheenjohtajan sekä ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajan.

3 Toimivalta

Sen lisäksi, mitä kuntalaissa, muissa säädöksissä ja muualla tässä säännössä on määrätty, kaupunginhallitus päättää

- muiden kuin asemakaavan tai tonttijaon toteuttamiseksi tarvittavien alueiden ja rakennusten ostamisesta, luovuttamisesta, vuokraamisesta, lunastamisesta ja haltuunottokorvausten maksamisesta, kun kaupan tai korvauksen arvo on 1 miljoonaa euroa tai enemmän, mutta alle 3 miljoonaa euroa

- talonrakennushankkeiden ja kunnallisteknisten hankkeiden hankesuunnitelmien hyväksymisestä silloin, kun hankkeen arvo on 5 miljoonaa euroa tai enemmän, mutta alle 10 miljoonaa euroa

- kaupungin antolainojen myöntämisestä talousarviossa tarkoitukseen varatuilla määrärahoilla

- palveluverkkoa koskevien valtuuston päätösten mukaisesti monipalvelupisteistä sekä muista toimipisteistä silloin, kun asia koskee kahden tai useamman lautakunnan alaista toimintaa

- konsernitililimiitin myöntämisestä

- sisäisen pankin ohjeista

- valtuuston hyväksymien sijoitustoiminnan periaatteiden mukaisesta rahoituksesta

- kuntayhtymien, tytär-, osakkuus- ja muiden yhteisöjen omistajaohjauksen toimivallan käyttämisestä

- yhteisöjen jäsenyydestä sekä kaupungin edustajan nimeämisestä sellaiseen yhtiöön tai yhteisöön, jossa kaupunki on osakkaana tai jäsenenä, ellei nimeäminen kuulu lautakunnan tai viranhaltijan tehtäviin.

- maksun suorittamisesta vapauttamisesta tai helpotuksen myöntämisestä silloin, kun se on lain mukaan sallittua ja kun tehtävää ei ole määrätty muulle toimielimelle tai viranhaltijalle

- rakennuskiellon määräämisestä ja pidentämisestä yleis- tai asemakaavan laatimisen tai muuttamisen ollessa vireillä sekä toimenpiderajoitusten määräämisestä ja pidentämisestä, kun yleiskaavan laatiminen tai muuttaminen on pantu vireille

- liikelaitoksen johtokunnan valinnasta

- selityksen antamisesta valtuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin

- konserniohjeen antamisesta

- hankintaohjeen ja pienhankintaohjeen antamisesta

- konsernihallinnon toimintasäännöstä.

Kaupunginhallituksen toimivallasta omaisuuden luovuttamisessa ja vahingonkorvausasioissa määrätään tämän säännön 47 ja 49 §:ssä.

Kaupunginhallitus voi siirtää toimivaltaansa alaiselleen monijäseniselle toimielimelle tai viranhaltijalle, ellei toisin ole säädetty tai päätetty.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänä on sen lisäksi, mitä kuntalaissa säädetään, seurata lautakuntien ja niiden jaostojen, johtokuntien, toimikuntien ja luottamushenkilöiden sekä viranhaltijoiden päätösten laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä ryhtyä tarvittaessa laissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin asian ottamiseksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi (=otto-oikeus).

4 § Kaupungin asukkaiden aloitteet

Kaupungin asukkaiden tekemiin aloitteisiin vastaa viivytyksettä se viranomainen, jonka tehtäviin asia kuuluu. Ellei se ole mahdollista, tulee aloitteen tekijälle ilmoittaa arvioitu käsittelyaika ja keneltä saa lisätietoa asian käsittelystä. Aloitteeseen tulee vastata viimeistään 12 kuukauden kuluttua sen jättämisestä.

Kaupunginhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyistä kaupungin toimintaa koskevista aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Kaupunginhallituksen tai lautakunnan tehtäväalueella tehdyistä aloitteista on esitettävä tiedot kaupunginhallitukselle tai asianomaiselle lautakunnalle niiden päättämällä tavalla.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje