Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 16.2.2009


Tunniste: 2009


VIII LUKU
HENKILÖSTÖASIAT

52 § Luvun määräysten soveltaminen

Tämän luvun määräyksiä noudatetaan, ellei kunnallisessa viranhaltijasta annetussa laissa, työsopimuslaissa taikka muussa laissa muuta määrätä kunnalliseen palvelussuhteeseen ottamisesta taikka kunnallisesta viranhaltijasta tai työntekijästä

Niistä virkasuhteeseen tai viranhaltijaan liittyvistä asioista, joista on säädetty kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa (304/03) tai muussa laissa, päättää kaupunginhallitus, ellei laissa ole toisin säädetty tai hallintosäännössä taikka muussa johtosäännössä muuta määrätty.

53 § Henkilövalinnat

Henkilövalinnoista päätetään seuraavasti ottaen huomioon, mitä tässä säännössä on erikseen määrätty:

1) Kaupunginvaltuusto valitsee
- kaupunginjohtajan
- apulaiskaupunginjohtajat

2) Kaupunginhallitus valitsee
- kansliapäällikön

3) Kaupunginjohtaja valitsee
- konsernihallinnon johtavassa ja itsenäisessä asemassa olevat viranhaltijat, ellei hän ole siirtänyt tehtävää alaiselleen viranhaltijalle

4) Apulaiskaupunginjohtaja valitsee
- hallinto- ja kehittämisyksikön johtavassa ja itsenäisessä asemassa olevat viranhaltijat ja työntekijät, ellei hän ole antanut tehtävää alaiselleen viranhaltijalle

5) Konsernihallinnon vastuualueiden esimiehet valitsevat
- alueensa muun henkilökunnan, elleivät he ole siirtäneet tehtävää alaiselleen viranhaltijalle

6) Lautakunnat valitsevat
- vastuualueiden johtajat
7) Vastuualueiden johtajat valitsevat
- palveluyksiköiden esimiehet

8) Palveluyksiköiden esimiehet valitsevat
- palveluyksikkönsä henkilökunnan
- jos palveluyksikkö jakaantuu toimintayksiköihin, palveluyksiköiden esimiehet valitsevat toimintayksiköiden esimiehet

9) Toimintayksiköiden esimiehet valitsevat
- toimintayksiköiden henkilökunnan

Kuitenkin sivistyslautakunta valitsee alaistensa koulujen rehtorit ja kulttuurilautakunta orkesterin johtajan ja teatterin johtajan.

Keski-Suomen pelastuslaitos Liikelaitoksen henkilövalinnoista määrätään pelastuslaitoksen johtosäännössä.

Koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta ja koeajan pituudesta päättää se, joka valitsee henkilön palvelusuhteeseen.

54 § Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot

Viranhaltijan ja työntekijän palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista, virkavapauksista ja työlomista päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan tai työntekijän palvelukseen, ellei toisin ole määrätty tai kaupunginhallitus toisin päättänyt.

Valtuuston valitsemien viranhaltijoiden osalta asiasta päättää kaupunginhallitus.

Palkka- ja palvelussuhdeasioissa henkilöstöä kohdellaan tasapuolisesti. Palkka- ja palvelusuhteita koskevien ohjeiden ja periaatteiden noudattamista valvoo ja ohjaa henkilöstöjohtaja.

55 § Toimivalta viran perustamisessa ja lakkauttamisessa sekä virkasuhteen muuttamisessa työsuhteeksi

Valtuusto päättää kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi päättää se monijäseninen toimielin, jonka alaisuuteen viranhaltija kuuluu. Liikelaitoksen johtajan osalta päätöksen tekee kaupunginhallitus.

56 § Viran haku

Viran julistaa haettavaksi se, jonka tehtävänä on valita viranhaltija avoinna olevaan virkaan. Viran, johon valtuusto valitsee viranhaltijan, julistaa kuitenkin haettavaksi kaupunginhallitus.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4§:n 3 momentissa säädetyn lisäksi henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman hakumenettelyä kun kyseessä on

1) oman kaupungin sellaisen entisen viranhaltijan valitseminen, joka saa kunnallisessa eläkelaissa tarkoitettua työkyvyttömyyseläkettä ja joka ennen eläkeiän saavuttamista todetaan ansiotyöhön kykeneväksi

2) henkilön ottaminen sellaiseen virkaan, jota vastaavia tehtäviä hän on hoitanut kaupungilla työsopimussuhteessa tai määräaikaisessa virkasuhteessa vähintään 6 kuukautta

3) kuntalain 25§:ssä tarkoitettu kaupunginjohtajan siirtäminen toiseen virkaan tai määräaikaisen kaupunginjohtajan virkasuhteen jatkaminen

4) oman kaupungin palveluksessa olevan henkilön valitseminen virkaan siinä tapauksessa, että hän pysyvän sairauden, vian tai vamman vuoksi on kykenemätön hoitamaan entistä tehtäväänsä

5) oman kaupungin palveluksessa vakinaisessa palveluksessa olevan henkilön valitseminen muuhun kuin valtuuston täytettävään virkaan siinä tapauksessa, että siirtäminen on organisaation toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista ja, mikäli viran täyttäminen kuuluu viranhaltijalle, lähinnä ylempi monijäseninen toimielin on antanut siihen luvan.

57 § Henkilöstön kelpoisuusehdot

Henkilökunnan kelpoisuusehdot vahvistaa valinnan suorittava viranomainen, ellei viran tai työsuhteen kelpoisuutta ole säädetty laissa tai asetuksessa taikka muutoin erikseen vahvistettu.

Virkasuhteeseen ottava viranomainen päättää henkilön ottamisesta määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6§:n 2 momentin mukaisesti.

58 § Viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen

Viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24§:ssä tarkoitetuissa tapauksissa päättää kaupunginhallitus tai se viranomainen, joka päättää molempiin virkasuhteisiin ottamisesta.

59 § Henkilöstön siirrot palvelualueiden ja vastuualueiden välillä

Henkilöstön siirroista palvelualueiden välillä päättää henkilöstöjohtaja.

Henkilöstön siirroista palvelualueen vastuualueiden välillä päättää palvelualueen apulaiskaupunginjohtaja.

60 § Sivutoimilupa

Sivutoimiluvan myöntämisestä sekä sivutoimen vastaanottamisen ja pitämisen kieltämisestä päättää kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien osalta kaupunginhallitus. Apulaiskaupunginjohtaja päättää asiasta oman palvelualueensa henkilökunnan osalta. Muiden osalta asiasta päättää kaupunginjohtaja tai hänen määräämänsä viranhaltija.

61 § Virantoimituksesta pidättäminen

Virantoimituksesta pidättämisestä päättää kaupunginhallitus, asianomainen lautakunta tai johtokunta.

Viranhaltijan väliaikaisesta virasta pidättämisestä päättää kaupunginjohtaja tai asianomaisen palvelualueen apulaiskaupunginjohtaja.

62 § Palvelussuhteen päättyminen ja lomauttaminen

Palvelussuhteen päättymisestä ja lomauttamisesta päättää se, joka valitsee viranhaltijan tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen, mikäli asiasta ei ole johto- tai toimintasäännössä toisin määrätty.

Valtuuston valitsemien viranhaltijoiden osalta asiasta päättää kaupunginhallitus.

63 § Viranhaltijan siirtyminen toiseen virkaan

Jos viranhaltija valitaan kaupungin toiseen virkaan, tapahtuu siirtyminen uuteen virkaan vaalin jälkeen toiseksi alkavan kalenterikuukauden ensimmäisenä päivänä, elleivät asianomaiset viranomaiset yhtäpitävästi viranhaltijan suostumuksella toisin päätä. Viranhaltijan virkasuhde ei katkea hänen siirtyessään välittömästi kaupungin virasta toiseen.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje