Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Sanctum 3D

Sanctum on uusi 3D -elämys, jota on mainostettu ja ilakoitu lähinnä Avatarin ohjaajan James Cameronin nimissä. Sanctumin on kuitenkin ohjannut Alister Grierson, ja ylistetty Cameron on toiminut tuottajana. Oscar-voittaja Avatarin lisäksi mainostuksessa on kehuttu käytettävän parasta 3D -tekniikkaa vedenalaisen maailman kuvaamiseen, ja sen näkee: visuaalisesti Sanctum on herkkua lähes joka minuutilta.

Sanctum kertoo intohimoisesta luolien tutkijasta Frank McGuiresta (Richard Roxburgh), joka on ryhtynyt tutkijaryhmänsä kanssa käymään läpi yhtä monimutkaisimmista luolistoista sademetsän keskellä. Mukana on myös Frankin poika Josh (Rhys Wakefield), jonka minimalistinen mielenkiinto luoliin muodostaa mielenkiintoisen siteen isän ja pojan väille. Josh ei haluaisi kuluttaa aikaansa isänsä apuna hänen rakkaimmassa hommassaan, vaan elää kuten muutkin nuoret. Isälle luolat ovat kuitenkin ainoa paikka, jonne hän tuntee kuuluvansa.

Tutkimusryhmä sukeltaa luoliston syvyyksiin ja ryhtyy tutkimaan sen onkaloita löytääkseen tien merelle. Pisimmillään osa ryhmästä on maan alla jopa yli kaksi viikkoa, ja Frank tietää sen saattavan vaatia veronsa porukasta. Yllättäen ainoa tie ulkomaailmaan sulkeutuu hyläten ryhmän luoliston sisälle, isän ja pojan mukaanlukien, syytäen samalla sisään tonneittain vettä. Siitä alkaa kamppailu elämästä ja ryhmän hermojen ja yhteistyötaitojen syvä koettelemus.

Elokuva luo todella mielenkiintoisen ja uskottavasti kehittyvän tarinan isän ja pojan välille, mutta Frankin suhde muihin ryhmän jäseniin jää toisinaan varsin naurettavaksi. Dialogi sujuu niin kauan kuin kaikki ovat rauhallisia ja järissään, mutta pikkuhiljaa tuntuu kuin ryhmän muista jäsenistä kuoriutuisi täysiä idiootteja, joiden käytökselle on hankala löytää muuta järkevää selitystä kuin totaalinen sekoaminen.

K13 ikäraja on varsin löyhä, sillä en luokittelisi Sanctumia ihan nuorimpien katseltavaksi. Vaarallinen luolasto nappaa milloin kenetkin mukaansa ja tarina pysyy jännittävänä loppuun asti. Kyseessä ei ole mikään turhan ennalta-arvattava leffa ja vaikka Avatarin jälkeen en uskonut 3D:n tuovan mitään uutta näyteltyihin elokuviin, Sanctum osasi yllättää. Merenalainen maailma on hyvin todellinen mutta samalla uskommattoman maaginen. Toisinaan tekisi lähes mieli pidätellä henkeä, sukelluskohtauksissa 3D tuo mukavan lisämausteen jo muutenkin kauniiseen kuvaan.

Kokonaisuudessaan Sanctum tuskin jättää ketään täysin kylmäksi, kuvaus ja tehosteet ovat upeita, juonikuvio pohjimmiltaan ihan hyvä eikä ideassakkaan moitittavaa ole. Ainoastaan Frankin suhde muihin ryhmän jäseniin nakertaa hieman leffan pohjaideaa ja kääntyykin lähinnä huvittavaksi traagisuuden sijaan.

Avainsanat: , , , ,

Kommentointi on pois päältä.