Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Hair -musikaali – Vapaus nyt, rauha nyt!

Kuvassa Pekka Hiltunen, Eino Heiskanen, Maria Lund, Joel Mäkinen ja Julia Högnabba Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvassa Pekka Hiltunen, Eino Heiskanen, Maria Lund, Joel Mäkinen ja Julia Högnabba
Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskylän kaupunginteatterin esittämä Hair -musikaali vie meidät 60-luvun Amerikkaan hippiyhteisön pariin, jossa levitetään vapaata rakkautta ja rauhaa sekä annetaan hiusten ja karvojen kasvaa. Iso osa hippikulttuuria olivat huumeet kuten marijuana ja LSD, jotka tulivat myös näytelmässä esille.

Esityksen teemoja ovat rauha ja rakkaus, mutta myös pelko ja väkivalta.

Amerikkalaisnuorukainen Claude Bukowski (Joel Mäkinen) pakkovärvätään mukaan Vietnamin sotaan, joka koituu lopuksi hänen kohtalokseen. Ennen sotaa hän on kuitenkin tavannut hippiyhteisön ja yhtynyt heidän ajatusmaailmaansa. He kokevat yhdessä psykedeelisiä trippejä, jotka ovat ajoittain hämmentäviä kokemuksia katsojillekkin, sekä ylä- ja alamäkiä. Kuvankaunis Sheila (Maria Lund) ajaa ystävykset Clauden ja Bergerin (Pekka Hiltunen) kolmiodraaman keskelle.

Kuvassa Maria Lund Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvassa Maria Lund
Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Puvustajat ovat tehneet mainiota työtä luodessaan 60-luvun hippityylisiä asuja. Leveitä lahkeita, maanläheisiä värejä vaatteissa tai ei vaatteita ollenkaan! Musikaalissa nähdään myös jonkun verran paljasta pintaa, alastomuutta ja vilauttelua.

Lavasteisiin on panostettu huolella. Näyttämön keskellä oleva uima-allas, mielenosoitus kyltit sekä salin seinillä olevat julisteet pistivät silmään.

Galt MacDermotin soul-rock-henkinen soundtrack on mestariteos ja musiikkikohtaukset olivat lähes henkeäsalpaavia. Markku Salo on tehnyt hyvää työtä suomentaessaan tekstit onnistuneesti. Näyttelijät tekevät laulusuoritukset loistavasti, etenkin mieleen jäi Maria Lund, Saara Jokiaho sekä Tytti Vänskä, jotka säteilivät tuodessaan äänensä esiin.

Joukkokohtauksia oli ilo seurata sillä näyttelijöiden kemia tuntui aidolta. Kira Riikosen luoma koreografia on upea.

Välillä näyttämön tapahtumat tuntuivat kuitenkin hieman sekavilta ja saivat tippumaan kärryiltä, joka voi myös johtua siitä, että lavalla sekä yleisön takana että sivuilla tapahtui niin paljon, ettei tiennyt mihin pitäisi katsoa.

Hair tarjosi rytmikästä musiikkia, erilaisia tunteita, aitoa naurua sekä ajatuksia. Teatterissa ei tule usein käytyä ja tästä syystä minkäänlaisia ennakko-odotuksia ei ollut näytökseen mennessä. Hair -musikaali oli kokemus, jonka tahtoisi elää uudelleen.

Vapaus nyt, rauha nyt!

Kuvassa keskellä Joel Mäkinen Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvassa keskellä Joel Mäkinen
Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Teksti ja laulujen sanat Gerome Ragni & James Rado
Sävellys Galt MacDermot
Alkuperäinen New York Stage-tuottaja Michael Butler
Suomennos Markku Salo

Ohjaaja Sini Pesonen (vier.)

Koreografi Kira Riikonen (vier.)
Kapellimestari Lasse Hirvi / Jari Puhakka

Laulutekstien konsultaatio YARI

Lavastaja Tinja Salmi (vier.)
Pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari
Valosuunnittelija Luca Sirviö (vier.)
Kampausten ja maskeerauksen suunnittelijat Minttu Minkkinen, Suvi Taipale ja Anniina Saari
Äänisuunnittelija Mika Filpus
Lauluvalmennus Juho Eerola
Ohjaajan assistentti Isabella Salovaara
Valosuunnittelijan assistentti Ellen Virman

Rooleissa
Maria Lund (vier.), Pekka Hiltunen, Eino Heiskanen, Joel Mäkinen (vier.), Julia Högnabba (vier.), Saara Jokiaho, Tytti Vänskä, Taina Reponen, Ringa Aflatuni (vier.), Jukka-Pekka Mikkonen, Henri Halkola, Aaro Vuotila, Piia Mannisenmäki, Hannu Lintukoski ja Hannu Rantala sekä Ayla Brinkmann, Roosa Karhunen, Nora Mutanen, Tiina Heikkinen, William Nazareno, Lauri Kalpio, Niko Dahlblom ja Pablo Delahay.

Avainsanat: , , , , ,

Kommentointi on pois päältä.