Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Mikä ihmeen Suomen Lukiolaisten Liitto?

element5-digital-352043-unsplashTaas yksi vuosi takana. On vaikeaa valita mikä on parasta vuodenvaihteessa ja joulukuun taipeessa, oli se sitten jouluruoat tai uuden vuoden ilotulitukset, niin jokainen voi varmasti olla samaa mieltä siitä, että uusi vuosi tuo mukanaan puhtaan pöydän ja uudet kujeet. Uusi vuosi on täynnä muutoksia itse kullekin, mutta varmasti lukiolaiselle vuodenvaihde on yksi tärkeimmistä virstanpylväistä. Lukiolaisista vanhimmat alkavat jo väsymään penkillä istumiseen – vapauteen ei ole kuitenkaan enää kauaa. Ja taas tuoreet lukiolaiset vasta vielä opettelevat käytäntöjä ja aikatauluja. Muistan itsekin ensimmäisen lukiovuoteni innokkaan alun ja sen, miten kaikki tuntui vielä pitkään vähän oudolta, mutta tavallaan kuitenkin hyvällä tavalla jännältä ja innostavalta. Kaikki oli uutta ihan opiskelutavoista ja opettajista lähtien ihan siihenkin asti, että mitä yleisesti opiskeltiin. Lukio merkitsee monelle paljon vapauksia ja uskomattomia kokemuksia. Sitä se ainakin minulle sinisilmäisenä 16-vuotiaana merkitsi.

Pian kuitenkin lukion aikana alkoi huomaamaan sen, että kuinka haastavaa lukion käyminen voikaan olla. Kursseilla pitikin yhtäkkiä alkaa panostamaan, kotona tekemään läksyjä ja ensimmäinen koeviikko – voi hyvä jumala. Kaiken sekamelskan keskellä, uusien kavereiden, uusien opettajien, uusien opettajien ja ehkäpä uuden identiteetin mukana tuli myös jotain muuta uutta. Ensimmäisen vuoteni alussa sain minun ikioman opiskelijakorttini. Sillä sai kuulemma etuja ja kaikkea mahdollista. Kortin kulmassa pilkotti, niin kuin monen lukiolaisen silmässä, virastomaisella fontilla kirjailtuna: Suomen Lukiolaisten Liitto.

Monelle lukiolaiselle ja aikuisellekin Suomen Lukiolaisten Liitto on vielä suuri kysymysmerkki ja kyseisen järjestön toiminta on vielä hiukan hämärän peitossa. Tämän vuoksi pyysin Suomen Lukiolaisten Liiton Järvi-Suomen piirin tuoretta puheenjohtajaa Miika Vaarakalliota kertomaan siitä, että miksi Suomen Lukiolaisten Liitto on ylipäätään on olemassa ja mitä se tekee ja ylipäätään että mikä ihmeen Suomen Lukiolaisten Liitto?

Mikä on Suomen Lukiolaisten Liitto?

”Suomen Lukiolaisten Liitto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, jonka tavoite on toimia lukiolaisten äänenä, sekä paikallisesti että valtakunnallisestikin. Suomen Lukiolaisten Liittoon kuuluu noin puolet Suomen lukiolaisista, eli noin 50 000 lukiolaista. Suomen Lukiolaisten Liitto koostuu 11 paikallisesta piirijärjestöstä, joissa toimivat erilaisissa rooleissa lukiolaiset itse.”

Mitä Suomen Lukiolaisten Liitto tekee?

”Suomen Lukiolaisten Liitto järjestää valtakunnallisia tapahtumia, kuuluisimpana ehkäpä Water-opiskelijakuntafestivaalit. Suomen Lukiolaisten Liitto on myös mukana järjestämässä vuosittaisia Studia-messuja ja on myös näkyvästi mukana Pride-festivaaleilla. Suomen Lukiolaisten Liitto myös pyrkii vaikuttamaan erilaisissa valtakunnallisissa toimielimissä ja Suomen Lukiolaisten Liitto on esimerkiksi pyrkinyt tuomaan esille maksutonta toista astetta vaihtoehtona nykyiselle mallille ja pyrki keräämään allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, jonka tavoite oli juurikin tuoda maksuton toinen aste eduskunnan harkinnan alaisuuteen. Teemme myös paljon yritysyhteistyötä yritysten kuten C.L. Seifertin ja Abi Goes Tallinn’in kanssa ja tavoitteenamme on kerätä mahdollisimman kattava kirjo etuja ja alennuksia lukiolaisten käytettäväksi opiskelijakortin mahdollistamana.”

Minkälainen on Suomen Lukiolaisten Liiton historia?

”Suomen Lukiolaisten Liitto perustettiin 1985 Mikkelin koulukapinan yhteydessä ja on ollut mukana muuttamassa lukiokoulutuksen rakennetta opiskelijaystävällisemmäksi siitä lähtien. Suomen Lukiolaisten Liitto on ollut tukemassa sellaisia hankkeita, kuten lukiokoulutuksen muuttaminen vähemmän luokkasidonnaiseksi, ylioppilaskirjoituksien uusintarajoituksien poistaminen ja opinto-ohjauksen kehittäminen kestävämmäksi ja pitkäjänteisemmäksi. Suomen Lukiolaisten Liitto on toiminut olemassaolonsa aikana vahvana edunvalvonnallisena äänenä ja jatkaa sellaisena toimimista vielä pitkään.”

Miten Suomen Lukiolaisten Liitto näkyy lukiolaisten arjessa?

”Useimmille jäsenillemme Suomen Lukiolaisten Liitto varmastikin näyttäytyy opiskelijakortin ja sen tuomien etujen muodossa. Varsinkin suuremmissa kaupungeissa etuja löytyy varmasti odottamattomistakin paikoista ja liikkeistä ja sitä kautta Suomen Lukiolaisten Liitto on varmasti mukana monen opiskelijan elämässä. Myös Suomen Lukiolaisten Liiton ylläpitämät sosiaalisen median tilit ovat olleet kovin aktiivisia ja usein keskustelut politiikasta ja lukiolaisten eduista käydäänkin juuri sosiaalisen median kautta. Toki jokaisella on myös mahdollisuus lähteä meidän tapahtumiimme mukaan ja toiminta Suomen Lukiolaisten Liitossa on kovin avointa ja siihenkin on mahdollisuus lähteä mukaan kenellä tahansa lukiolaisella.”

Mihin Lukiolaisten Liittoa tarvitaan ja pystyykö Suomen Lukiolaisten Liitto edustamaan lukiolaisten ääntä, jos kuitenkin vain noin puolet lukiolaisista on jäseninä?

”Uskon, että vielä nykyäänkin Suomen Lukiolaisten Liittoa tarvitaan, sillä opiskelijatkin tarvitsevat jonkun kuka valvoo heidän etujaan ja Suomen Lukiolaisten Liitto on täynnä omistautuneita, ihania ja osaavia ihmisiä, jotka haluavat työskennellä tämän asian eteen. Ja vaikka on tietenkin harmillista, ettei vielä jokainen lukiolainen kuulu meihin, niin kuitenkin meidän 50 000 jäseneemme mahtuu niin laaja kirjo erilaisia ihmisiä, ajatuksia, ideoita ja mielipiteitä, että uskon että pystymme yhdessä toimimaan lukiolaisten äänenä siellä missä sitä tarvitaan.”

Miten itse lähdit mukaan Suomen Lukiolaisten Liittoon?

”Minun piti lähteä mukaan toimintaan jo Jyväskylän Water-opiskelijakuntafestivaaleilla 2017 keväällä, mutta en juuri silloin ehtinyt tapahtumaan, joka harmittaa minua kovasti, etten silloin jo lähtenyt mukaan. Mutta lähdin sitten 2017 loppuvuonna Järvi-Suomen piirikokoukseen, jossa minut valittiin sitä kautta tulevan, eli vuoden 2018 piirihallitukseen, jossa olen toiminut siitä lähtien.”

Avainsanat: , , ,

Kommentointi on pois päältä.