Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Arviossa Red Dead Redemption 2 (PS4)

red_hevosetSyksy 2018 on ollut kiireistä aikaa pelaajille sekä pelistudioille, sillä viimeisien kuukausien aikana on julkaistu iso määrä uusia pelejä markkinoille. Julkaisujen suuren määrän huolimatta Red Dead Redemption 2(RDR2) on ehdottomasti ollut yksi puhutuimmista peleistä. Arvostetulle 2010 julkaistulle Red Dead Redemptionille julkaistu jatko-osa on puhuttanut peliyhteisöä hienoilla ja yksityiskohtaisilla trailereilla sekä kuvilla, mutta minkälaisesta pelistä todella on kyse?

Red Dead Redemption 2 pureutuu tarinallisesti 1900-luvun vaihteeseen sijoittuvaan aikaan ja kuvaa pahamaineisen Dutch van der Linden jengin selviytymistä Amerikassa. Pelin päähahmoksi on valikoitu jengin jäsen nimeltä Arthur Morgan, joka on elänyt Dutchin kanssa jo monta kymmentä vuotta samanlaista elämää ja on tärkeä osa tätä lainsuojatonta jengiä. Tarina lähtee suhteellisen hitaasti liikkeelle ja samalla peli antaa pelaajalle aikaa opetella pelin komentoja. Tarina antaa mukavasti aikaa mukautua villinlännen maailmaan ja kokea sitä Red Dead Redemption tulkinnan läpi. Erityisesti miellyttävänä asiana tarinankerronnassa on juuri mainitsemani elokuvamaisuus. Tehtävät eivät tunnu pelkästään tehtäviltä, joita tehdään, vaan ne antavat mahdollisuuden kokea tarinaa Arthur Morganin silmin.

red_dutchTietysti on selvää, että kaikille tarinan hidas eteneminen ei ole ollut mieleen ja tarinankerronnan elokuvamaisuuskin saattaa ärsyttää joitakin ihmisiä. Jossain määrin on oltava samaa mieltä siitä, että tarina paikoittainkin hieman laahaa eteenpäin. On tietysti selvää, että päätarinan ohella olevat sivutehtävät auttavat pelaajaa pääsemään sisään hieman myös pelin sivuhahmojen maailmaan ja tutustumaan niihin, jotta tarina olisi moniulotteisempi. Siitä huolimatta itse päätarina tuntuu paikoittain liian junttaavalta, vaikka mielenkiintoinen se silti onkin.

Red Dead Redemptionin dialogi on jälleen huippuluokkaa, joten sitä on ilo kuunnella ja seurata. Myös pelin pää- ja sivuhahmot ovat mielenkiintoisia ja toisistaan hyvinkin erilaisia. Henkilöiden välillä tulee selviä eroja maailmankatsomukseen siitä, kuinka näkee 1900-luvun elämän Amerikassa. Mielenkiintoista on etenkin miesten ja naisten välinen ero. Tarinassa ja hahmojen dialogeissa käsitellään mukavasti sitä, minkälaista on olla mies tai nainen tässä vallankumouksen reunalla elettävässä maailmassa.

red_maisemaMitä tulee itse pelin maailmaan, on Red Dead Redemption 2:n kartta on tähän mennessä isoin Rockstar Gamesin luoma. Ympäristö on täynnä yksityiskohtia, jotka jaksavat hämmästyttää peliä aloittaessa. Yksityiskohdat kuitenkin luovat silloin tällöin pelaajille bugeja, jotka ovat lähinnä naurattaneet peliyhteisöä sosiaalisessa mediassa julkaisun jälkeen. Peliyhtiö mainosti pelimaailmaa myös interaktiivisimpana maailmana mitä he ovat koskaan luoneet. Jatko-osan ensimmäisten kuvien pohjalta olin hieman skeptinen siitä, kuinka tämän hetken konsolit jaksavat pyörittää peliä riittävän sulavasti ja silti näyttää hyvältä. Lopputuloksena on kuitenkin sulava ja hyvin yksityiskohtainen maailma. Olen jopa yllättynyt, kuinka pelin maailma näyttää niin hyvältä nykyisellä Playstation 4 konsolilla. Huomiona myös, että arviossa käytän Playstation 4 ensimmäistä versiota.

Pelin maailma onnistuu olemaan samaan aikaan riittävän todellinen, mutta unohtamatta kuitenkin sitä, että kyseessä on kuitenkin vain peli. RDR2 on pyrkinyt tekemään kokemuksesta mahdollisimman todenmukaiseksi, jota nykyaikana haetaan paljon, etenkin open-world -peleissä. Pelaajana sinun tulee syödä ja juoda, jotta et kuole nälkään. Sinun tulee myös syöttää hevostasi. RDR2 on huomioitu myös esimerkiksi aseen puhdistamisesta lähtien asioita. Kaikki tämä saattaa tuntua teoriassa jopa ärsyttävältä, ja sitä se luultavasti monen pelintekijän luomana olisikin, mutta Rockstar Games on onnistunut tekemään kaikesta yksityiskohdista huolimatta kokonaisuuden, joka ei käy ärsyttäväksi. Vaikka sinun tulee syödä ja syöttää hevostasi, sinun ei tarvitse tehdä sitä joka toinen minuutti, jotta pysyisit hengissä.

red_arthurVirheiltä ei kuitenkaan säästytä. On selvää, että lainsuojattomassa jengissä eläessä ja ylipäätäänkään 1900-luvun taiteessa ei ole ollut rahaa jokaisella. Pelin tarinassa on kuitenkin kohta suhteellisen alussa, minkä jälkeen rahaa on niin paljon, että sitä on vaikea tuhlata normaalilla käytöllä. Aluksi tietysti suuri rahamäärä tuntuu hyvältä, mutta hetken kuluttua se alkaa tuntua jo tylsältä, koska voit ostaa lähes mitä haluat ja milloin haluat. Ennen tätä kohtaa tarinassa sinun tuli ansaita pelissä rahaa, jotta sait maksettua mahdolliset etsintäkuulutukset pois niskastasi. Rahan ansaitseminen tuntui hyvältä, mutta nyt muutaman satasen saaminen tehtävästä tuntuu vähemmän palkitsevalta.

Ennen pelin julkaisua odotin pelon ja mielenkiinnon sekaisin tuntein pelin ohjattavuutta ja mekaniikkaa.  Yleinen liikuttavuus pelissä on hyvä ja pleikkariohjaimen nappien toiminnot ovat täytetty fiksusti, mutta paikoittain kaipaisi hieman parannusta. Tietyissä tilanteissa, kuten juostessa toista takaa liikkuminen tapahtuu nopeasti ja paikoittain tulee ongelmia pysyä mukana. Tämä saa aikaan törmäilyn ympäriinsä, mikä alkaa ärsyttämään jossain vaiheessa. Tehtäväsi epäonnistuu siksi, että törmäsit tynnyriin ja sen jälkeen hevoseen kadulla – samalla kiinni otettava kerkeää paeta. Yleisesti ottaen liikkumisen animointi on kuitenkin erittäin onnistunutta. Taistelutilanteet taas ovat hyvin tyypillistä Rockstar Gamesia, eli ei parasta, mutta riittävän toimivaa.

red_ryo%cc%88sto%cc%88Yhteenvetona Red Dead Redemption 2 on erinomainen peli ja luotu maailma on yksinkertaisesti ihailtavan hieno ja sopivan todellinen. Rockstarin luomaan maailmaan saattaa uppoutua helposti muutamaksi tunniksi tekemään tehtäviä tai vain tutkimaan ympäriinsä. RDR2 näyttää mallia siitä, kuinka pelit tulee viimeistellä kunnolla valmiiksi ja antaa kuluttajalle täysi kokemus ilman suurempia bugeja tai ongelmia. Tuote näyttää siltä, että siihen on laitettu paljon aikaa ja ajatusta. Se on erittäin arvostettavaa peliteollisuuden nykytilanteessa, vaikka näin ei pitäisi olla. Kyseessä tulisi olla normi, jonka rimaa Rockstar Gamesin on nostanut jälleen korkeammalle.

 

 

Avainsanat: , ,

Kommentointi on pois päältä.