Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Mamma Mia! Here we go again

sophien-ja-donna

Vuonna 2008 ilmestynyt ABBAn musiikkiin perustuva menestysmusikaalielokuva Mamma Mia! saa jatkoa kymmenen vuoden jälkeen, kun Mamma Mia! Here we go again sai ensi-iltansa 20.07.2018.

Elokuvan on ohjannut Ol Parker, (The Best Exotic Marigold Hotel), joka on myös käsikirjoittanut jatko-osan yhdessä Richard Curtisin sekä alkuperäisen Mamma Mia! – musikaalin käsikirjoittajan Catherine Johnsonin kanssa. Elokuvan on tuottanut Cary Coetzman sekä alkuperäisen elokuvan tuottaja ja itse musikaalin luoja Judy Craymer. 

Elokuvan musiikista ja laulujen sanoista vastaavat ABBAn alkuperäisjäsenet Benny Andersson ja Björn Ulvaes. He toimivat myös vastaavina tuottajina. Lisäksi heidät nähdään myös itse valkokankaalla: Björn alussa opettajana When I kiss the teacher – aloituskappaleessa, sekä Benny pianistina kahvilassa hittibiisissä Waterloo.

Näyttelijöissä nähdään vanhat tutut hahmot alkuperäisestä Mamma Mia! -elokuvasta. Meryl Streep Donnana, Amanda Seyfried Sophie- tyttärenä, Dominic Cooper Sophien poikaystävänä Skyna, sekä Pierce BrosnanStellan Skarskård ja Colin Firth  Sophien ”kolmena isänä”, Samina, Harryna sekä Billinä. Myös Dynamon kaksi muuta jäsentä, Julia Waters ja Christina Baranski, Rosiena ja Tanyana nähdään jälleen.

amanda

dads

Ensimmäisessä osassa Sophie oli menossa naimisiin. Löydettyään äitinsä päiväkirjan hän kutsui kolme isäehdokasta tunnistaakseen kuka heistä hän on. Tämä ei koskaan kuitenkaan selvinnyt, eikä Sophie ollutkaan vielä valmis menemään naimisiin Skyn kanssa vaan halusi nähdä sitä ennen maailmaa hänen kanssaan. Hänen äitinsä Donna sai vihdoin rakastettunsa Samin. Aikaa on kulunut ja tarina palaa takaisin Kalakairin saarelle. Sophie toteuttaa äitinsä unelmaa kunnioittaakseen hänen muistoaan ja on järjestämässä hänen omistamansa hotellin avajaisjuhlia, mutta pelkää toistavansa historiaa Skyn työskennellessä New Yorkissa. Samalla hän saa tietää uusia asioita äitinsä menneisyydestä, joita kuvataan elokuvassa takaumina. Nuorena Donnana  nähdään Cinderella-elokuvasta Tuhkimona tuttu Lilly James.

bill

Kaikki alkaa avajaisjuhlista, josta siirrytään takaumaan, jossa Donna, Rosie (Alexa Davies) ja Tanya (Jessica Keen) valmistuvat koulusta ja mukaansa tempaava  When I kiss the teacher aloittaa elokuvan musiikin. Donna lähtee etsimään elämää maailmalta ja törmää matkan varrella Harryyn (Hugh Skinner), Billiin (Josh Dylan) sekä Samiin (Jeremy Irvine), joista tulee Sophien kolme mahdollista isää. Lopulta Donna päätyy Kalakairin saarelle Kreikkaan, jossa hän löytää unelmansa, mutta jää yksin raskaana saarelle Samin lähdettyä takaisin kihlattunsa luokse. Mukana nähdään myös Cher, Donnan äitinä.

rosie-tanya-donna

Elokuvassa kuullaan vähemmän hittibiisejä ja esiin on kaivettu biisejä valtavirran ulkopuolelta, kuten Andante, Angels eyes, Wy did it have to be me,  I,ve been waiting for you,  My love, my life, jotka nousivat myös omiksi suosikeiksi. Myös vanhoja tuttuja biisejä ensimmäisestä elokuvasta on mukana muutaman uuden hittibiisin lisäksi. Lopun kruunaa Cherin tumma ääni ja täydellinen tulkinta Fernando- kappaleesta yhdessä Fernandoa esittävän Andy Carcian kanssa.

Mamma Mia! Here we go again on onnistunut jatkumo tarinalle. Se on täytetty huumorilla ja romantiikalla. Juonessa pääsee samaistumaan ensimmäisen elokuvan kappaleiden kautta Sophien tarinana, mutta nyt vain hänen äitinsä nuorempana käy nämä samat tuntemukset. Elokuva vie tunnetilasta toiseen ja viimeistään My love my life – kappale avaisee kyynelkanavat valtoimenaan. Vaikka aluksi on hankala hyväksyä mukaan uudet kasvot, mutta tarinan kuljetessa niihin tottuu ja huomaa, miten hyvin näyttelijävalinnat ovat osuneet kohdalleen. Etenkin Lilly  James on täydellinen valinta nuoreksi Donnnaksi hänen olemuksellaan, näytteljätaidoillaan ja uskottamalla lauluäänellä. Myös upea Cher on nappivalinta Donnan äidiksi. Parhaiten nuoresta mieskolmikosta suoriutuu Harryn näyttelijä Hugh Skinner, joka on omaksunut alkuperäisen Harryn eleet ja puhetavan. Yksi lempikohtauksistani oli kuitenkin koskettava vanhojen konkareiden Dominic Cooperin ja Amanda Seyfriedin jumalaisella äänellä laulettu One of us- kappale.

donna-ja-harry

Mamma Mia! Here we go again tarjoilee sitä parastaan faneille. Elokuva on jopa parempi kuin ensimmäinen osa, sekä paljon koskettavampi. Täytyy kuitenkin myöntää, että aluksi oli pettymys, kun Meryl Streep ei ollutkaan mukana. Aluksi saa myös käsityksen, että Sophien toiset isäehdokkaat Harry ja Bill eivät olisikaan mukana, mutta he onneksi tulivat matkaan myöhemmin. Elokuvan mainonta on harhaanjohtavaa. Meryl Streepin kerrotaan olevan pääosassa, kun hän on mukana ainoastaan lopussa kahdessa kohtauksessa. Elokuvaan on myös vaikea päästä mukaan, jos ei tunne tarinaa ja ole nähnyt edellistä elokuvaa. Lisäksi huumorikohtaus matkalipun ja passin tarkastajana (Omid Djalili) sai kuitenkin ehkä turhan paljon huomiota elokuvassa, vaikka kohtaukset olivat joka kerta yhtä hauskoja.

Mamma Mia- elokuvat ovat täydellisiä musikaalielokuvia ja herättävät eloon ABBAn musiikin tähän päivään ja ovat mahtava tapa tuoda uudelle sukupolvelle ABBAn musiikki. Elokuvat saavat haluamaan jäädä hetkeksi vain lillumaan Mamma Mia- maailmaan, johon elokuvan soundtrack- albumit ovat korvaava lohtu siihen asti, kunnes elokuva ilmestyy kauppoihin.

5/5

 

Kirjoituksen kuvat Finnkinon sivuilta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: ,

Kommentointi on pois päältä.