Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Veljeni vartija

veljeni_vartija_oma

Veljeni vartija sai ensi-iltansa 31.1.2018. Sen ennakkonäytös esitettiin 30.1. Sen on ohjannut  JP Siili ja käsikirjoittanut Siilin kanssa Aleksi Bardy. Sen tuotantoon meni peräti noin 1,8 miljoonaa euroa.

Veljeni vartija kertoo rap-artisti Cheek, Jare Tiihosen elämänkerrasta ja urasta. Keskeisenä osana siinä on elokuvan nimensäkin mukaan Cheekin, Jaren ja hänen kaksoisveljensä Jeren välinen suhde lapsuudesta aikuisikään. Vaikka Cheekillä on tämän lisäksi toinen veli ja kaksi siskoa, heitä ei elokuvassa nähdä ja se jättää jotenkin vääristyneen kuvan todellisuudesta elokuvan muuten vaikuttaessa todenmukaiselta.

Elokuvan julkaisusta tuli heti mieleen 8 Mile tyylinen elokuva, räppäristä, jolla on vaikea lapsuus, joka kulminoituu lopulta megaluokan menestyvään rap-artistiin. Eminemillä elokuva oli lisä buustia uran alussa, toisin kuin Cheekillä elokuva on uran niin sanottu loppuhuipennus, kun kaikki muu on jo tehty Olympiastadioineita ja kirjoja myöten. Viimeinen niitti haudata Cheek ennen lopetus keikkaa. Elokuva on selkeästi kerrottu Cheekin näkökulmasta, miten hän näkee itsensä. Se tuntui myös osin selittelyltä, miksi Cheek on mikä on.

Elokuvassa raotetaan veljesten vaikeaa lapsuutta ja Tiihosen suvun perinteitä vaalien, ”Tiihonen lyö ensin” ja ” Tiihonen ei jätä Tiihosta”. Veljekset ovat ”Lahden kuninkaita”, jotka hakeutuvat ongelmiin kerta toisensa jälkeen. Ehkä jopa yllätyksenä elokuvassa tuli se, että Jere on ollut  veljeksistä se ”huonompi” ja Jare ”kunnollisempi”. Selkeästi Jaren on pitänyt kaitsia Jeren perään, joka on saattanut aiheuttaa Jaren ”möykyn” kaksisuuntaisen mielialahäiriön, jonka on ollut hänen elämänsä oma helvetti, mutta toisaalta uran kannalta ehkä juuri se kulmakivi kaikkeen. Lopulta roolit vaihtuvat toisin päin.

Elokuvassa nähdään kulissien takana tapahtuva rakkaustarina, jossa nähdään sitä Jaren herkkyyttä, mutta myös rivoa rellestämistä ja naisten pyörittelyä. Tuntuu, että Jare pakenee ”möykkyä” hukuttautumalla ”Cheekin maailmaan”, jonka hän on räpeillään luonut ja tehnyt itselleen. Toisaalta taas voi miettiä, että onkohan kuitenkin Cheek ja Jare sama. Onko Cheek kaksijakoisen mielenhäiriön toinen puoli ja Jare se toinen. Tämä herättää elokuvassa sympatiaa.

Elokuvassa Cheekkiä, Jarea sekä hänen kaksoisveljeä Jereä näyttelee Antti Holma. Holma on täydellinen valinta rooleihin ja hän onnistuu tuomaan elokuvan sanoman ja hahmojen tunteet läpi hyvin vahvasti. Hän on omaksunut hyvin Jaren tavan puhua ja hänen elekielensä. Holma näyttelee useassa kohtauksessa molempia samaan aikaan. Näyttelysuoritus on huikea. Elokuvassa nähdään myös kaksoispojat Niklas ja Julius Liukkonen Jarena ja Jerenä lapsena sekä Eemeli ja Vilhelmi Masanen Jarena ja Jerenä teininä. Nämä näyttelysuoritukset onnistuivat myös todella hyvin ja pojat sopivat rooleihin kuin nakutetut.

Elokuva on kokonaisuudessaan vaikuttava ja todenmukaisen tuntuinen, mutta myös paikoitellen humoristinen. Kuitenkin välillä elokuvassa pysähdytään jopa koomisiin, muuten elokuvasta irrallisiin Holman, Cheekin monologeihin, jossa selitetään tapahtunutta ehkä jopa ”turhaan”.

 

Elokuvassa nähdään muissa pääosissa:

Armi Toivanen, Saga Sarkola, Alina Tomnikov, Kai Lehtinen ja Anna-Leena Härkönen

 

 

 

 

Avainsanat: , , ,

Kommentointi on pois päältä.