Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Tuntematon sotilas: Painovirheen Suomen 100-vuotisjuhlajulkaisu

tuntematon

Kuva: Tommi Hynynen

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan sotaromaaniin perustava kulttimainen teos. Sen ensimmäinen elokuvaversio on vuonna 1955 tehty, itsenäisyyspäivänäkin nykyään nähtävä Edvid Laineen ohjaama elokuva. Siitä on myös tehty 1985 toinen versio Rauni Mollbergin ohjaamana. Sen lisäksi siitä on useita teatteriversioita.

Aku Louhimiehen ohjaama ja yhdessä Jari Olavi Rantalan käsikirjoittama Tuntematon sotilas on hyvin samanhenkinen ja uskollinen alkuperäiselle Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle. Se pohjautuu myös hyvin paljon Tuntemattoman sotilaan sensuroimattomaan versioon Sotaromaaniin.

Uusi Tuntematon sotilas herätti monenlaisia mielipiteitä puolesta ja vastaan jo ennen elokuvan julkaisemista. Monet ovat olleet sitä mieltä, että on turhaa tehdä enää uutta versiota elokuvasta. Osan mielestä se taas on upea mestariteos. Myös elokuvan kaupallisuudesta on ollut paljon kohua. Elokuva sai ensi-iltansa 27.10.2017.

Uusi Tuntematon sotilas on todella hyvin ja mielettömällä vaivalla tehty loistoteos. Sille on kyllä tilaus ja paikka Tuntematon sotilas elokuvan jatkumona Suomen historiaan. Se on päivitetty versio nykyaikaan etenkin nuorille nähdä, millaista sota oli ja mitä sodanajansukupolvi on saanut kokea sekä uhrata maamme eteen. Uusi teknologia on mahdollistanut aivan erilaisen lähestymistavan elokuvaan niin kuvauksen, tunnelman kuin räjähteiden ja muiden efektien kautta.

kariluoto-ja-vaimo

Kuva: Juuli Aschan

Uudessa Tuntemattomassa on tuotu enemmän esille sotilaiden tunteita ja järetöntä pelkoa sodassa. Elokuvassa on haluttu myös korostaa Suomen kaunista luontoa ja eläimiä sodan keskellä. Luonto jatkaa kulkuaan, vaikka ihmiset sotivatkin. Osa kohtauksista on haluttu tehdä todella realistikseksi ja kaunistelemattomaksi, kuten esimerkiksi Petroiskoin naiset. Elokuvassa nähdään myös rakkaustarina Kariluodon, Johannes Holopainen ja hänen kihlattunsa kanssa. Tällä on haluttu tuoda monien nuorten rakastavaisten kohtaloa sodan aikana.

Näyttelijät sopivat roolehinsa kuin nakutetut. Vaikka Aku Hirviniemen roolista Hietasena olikin kohua, sopi hän rooliin todella hyvin. Mieleen jäi myös vakuuttava Eero Ahon rooli Rokkana. Paula Vesalan rooli Rokan vaimona Lyytinä oli uusi ja toi elokuvaan myös kotirintamaa. Mielestäni Vesalan näyttelytaidot eivät päässeet loistamaan tässä roolissa, mutta hahmo oli hyvä lisä elokuvaan. Myös Vesalan saunakohtauksesta nousi kohu naisen esineellistämisestä.

paula-vesala

Kuva: Juuli Aschan

Taustatyöt ja omistatauminen rooleihin, sekä elokuvaan on ihailtavaa ja kunnioitettavaa. Mitään ei ole tehty hutaisemalla ja se näkyy elokuvassa. Elokuva on aikamatka ja elämys sodasta, jonka jokaisen tulisi nähdä. On hienoa, että tällainen elokuva tehtiin ja se sattui vielä Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen.

 

Tulossa lisäksi juttu kulissien takaa!

 

Tuntemattoman sotilaan pääosien näyttelijät:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään:

Hannes Suominen, Juho Milonoff, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Paula Vesala, Arttu Kapulainen, Joonas Saartamo, Andrei Alén, Marketta Tikkanen ja Diana Pozharskaya.

 

 

 

 

Avainsanat: , , ,

Kommentointi on pois päältä.