Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Jyväskylän Nuvan terveiset UBC-konferenssista

Jyvnuva1äskylän nuorisovaltuusto osallistui Erasmus+ ohjelman järjestämään Itämeren kaupunkien nuorten konferenssiin (UBC conference -Union of the Baltic Sea Cities) Ruotsissa Växjössä 21.- 28.10. Matkalla tapasimme nuoria seitsemästä maasta; Suomesta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista. Viikolla keskustelimme nuorille tärkeistä asioista kuten kestävästä kehityksestä, sukupuolien tasa-arvosta, osallisuudesta ja johtajuudesta sekä maahanmuutosta. Osallistuimme myös yleiskokoukseen, jossa näiden kaupunkien päättäjät tapasivat toisensa erilaisten osa-alueiden komissioissa.

Yksi viikolla nousseista fraaseista oli ”nothing about us, without us” tarkoittaen sitä, että nuorilla täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa heitä koskevissa asioissa.

Yksi mielenkiintoinen todella globaali asia oli 193 maan hyväksymä kestävän kehityksen tavoite Agenda 2030, jossa on 17 kohtaa, jotka jokainen sitoutunut maa pyrkii saavuttamaan mahdollisimman hyvin vuoteen 2030 mennessä. Näitä tavoitteita oli mm. köyhyyden ja nälänhädän loppuminen, kaikille mahdollisuus hyvään koulutukseen, rauha ja oikeudenmukaisuus, sukupuolien välinen tasa-arvo ja vedenalainen – ja maanpäällinen elämä ja niin edelleen jakautuen 169 alatavoitteeseen. Näiden YK:n asettamien suurien tavoitteiden etenemistä odotan innolla.

Vietimme viikon noin 50 nuoren kanssa puhuen pääsääntöisesti englantia, joten kielitaitomme kehittyi huimasti. Viikon aikana kerkesimme tutustua näihin muihin mahtaviin nuoriin ja opimme todella paljon näistä kulttuureista. Kuten sen, että Virossa on osittain käytössä sähköinen äänestys, Tanskassa koulunkäynnistä maksetaan oppilaille, tarinan Latvian lipun syntymisestä ja sen kuinka post-it lappuja kuuluu oikein käyttää. Saimme nähdä ja oppia epäonnistuneesta esityksestä sekä myös kuulla mahtavia puheita sekä puheenvuoroja. Muissa UBC- maissa nuoret kokevat myös samoja ongelmia kuin me suomalaiset, mutta myös asiat jotka ovat meillä hyvin, olivat jossain toisessa maassa vasta kehityksen alla ja toisinpäin. Kokonaisuudessaan viikko oli aivan mahtava ja saimme tutustua ihaniin ihmisiin. Opimme paljon ja pidimme hauskaa saaden unohtumattomia muistoja ja kokemuksia.

img_2214 img_2189

 

Jonna Könkkölä, Jyväskylän nuorisovaltuutettu


Kommentointi on pois päältä.