Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

”Puhutaan rakkaasta asiasta” – Haastattelussa Kontrollerin Konsta Haapala, Markus Heino, Julius Kantoluoto ja Pasi Purmonen

Kontrolleri on Konsta Haapalan, Markus Heinon, Julius Kantoluodon ja Pasi Purmosen podcastista ja YouTube-kanavasta koostuva projekti. Painovirheen toimittaja haastatteli ryhmää.

Mistä saitte idean Kontrolleriin?

Konsta: ”Kontrolleri oli Markuksen idea. Minä, Pasi ja Markus olimme jo ehtineet tehdä sisältöä kimpassa aiemminkin, mutta kun johdolta tuli tukea yhtä paljon kuin omalla nimellä tekisi niin tuumasimme mukavammaksi vain irtaantua omaksi entiteetiksemme ja tehdä sisältöä omilla ehdoilla. Minä ja Pasi tutustuimme jo Laajasalon Opiston radiotoimittajan kurssilla vuonna 2011, joka toimi molempien urien lähtökuoppina. Pasi taas tutustui Markukseen eräällä nettitelevisioyrityksellä, jonka kautta minäkin sain tutustua myöhemmin tähän lyhyempään punapartaiseen kaveriin. Julle teki Markukseen vaikutuksen Destinyssä Pelaaja-klaanissa, ja kutsui minutkin pelaamaan hänen kanssaan, kun suunnittelimme Kontrolleria. Hänen Jar Jar Binks -imitaationsa sai minutkin vakuuttuneeksi siitä, että hän olisi Kontrollerin neljäs jäsen.”

Markus: ”Suolsin peliaiheista sisältöä eri projekteihin juontajana ja copywriterina vuosia, mutta varsinainen tuotanto – kuvaus ja editointi – jäi muiden harteille. Siinä hommassa on hyvinä puolina täysi käsien peseminen lopputuloksesta, kun krediiteissä lopulta tulee jonkun muu nimi editissä tai tuottajana. Lopulta piti tehdä päätös, että kokeillaanpas millaista jälkeä tulee, jos tehdään omista lähtökohdista sellaista ohjelmaa, mitä itse tykkäisi katsoa.”

Pasi: ”Samanlaista sisältöä tehtiin jo ennen Kontrolleria. Mutta kun entinen alusta meidän sisällölle halusi, että tehtäisiin itse kaikki editointia myöten alusta loppuun niin sittenhän tehtiin omalle kanavalle.”

Julle: ”Olin kuunnellut jo podcasteja pidemmän ajan ja oman podcastin aloittaminen oli ollut jo mielessä pidemmän aikaa, mutta en saanut saamattomuuteni vuoksi sellaista aikaiseksi. Olin tietenkin heti messissä, kun Markus mainitsi, että olisi tarvetta neljännelle jäsenelle. Vuosien Jar Jar Binks -treenit vihdoinkin toivat tulosta.”

Oletteko saaneet apua Kontrollerin luomisessa?

Pasi: ”Itse tehdään, mutta iso kiitos maahantuojille peliswägin kanssa. Homma toimii erittäin hyvin meidän maassa tässä osastossa, ja PR-puolella on hyviä ihmisiä joka taholla töissä ja ollaankin saatu aika paljon tukea tätä kautta.”

Markus: ”Yleisöltä ja kollegoilta saamme henkistä tukea ja joskus myös ideoita sisältötuotantoon.”

Oliko joitain henkilöitä, jotka toimivat esikuvina?

Markus: ”Omia kestosuosikkeja ovat Funhausin (ent. Inside Gamingin) porukka, Comedy Button Podcast, IGN:n Up at Noon ja Cinemassacre. Vaikutteita varmaan tulee joka suunnasta, mutta omana visionani on ollut käsitellä yhteistä intohimoamme eli videopelejä sekä niihin liittyvää maailmaa ja arjen kommelluksia tasapainoisesti.”

Julle: ”Kinda Funnyn ja Funhausin pojat ovat olleet eniten kuuntelussa vuosien aikana, joten pidän heitä jonkinlaisina esikuvina. Molemmilla ryhmillä on mielestäni erittäin hauskoja juttuja, mutta myös hyvin mietittyjä mielipiteitä, jotka he tuovat tehokkaasti esiin. Videopelien ulkopuolella podcastien maailmassa esikuviani ovat astrofyysikko Neil deGrasse Tyson (Startalk Radio) sekä How stuff works:in Chuck ja Josh.”

Mistä Kontrolleri koostuu?

Pasi: ”Neljästä lihavasta miehestä.”

Julle: ”Neljän kaveruksen ideoinnista, jossa jokainen tuo omia ideoitaan pöytään ja kaikille annetaan mahdollisuus toteuttaa haluamaansa sisältöä. Olemme toki parhaimmillamme tehdessämme sisältöä koko porukalla, mutta koska se ei aina ole mahdollista niin on hyvä olla myös joustavuutta ja tehdä myös muutakin kuin pelkkää podcastia.”

Markus: ”Kaveruksista, jotka tykkäävät keskustella videopeleistä. Kontrolleri on keskustelu, johon toivomme myös yleisön osallistuvan. Meitä pitkään seuranneille tuskin tulee yllätyksenä se, että emme me ihan hirveän tarkkaan suunnittele podcastejamme tai yleisestikään, miten mitäkin aihetta käsittelemme. Erittäin tärkeää on se, että me voidaan puhua varsin suoraan toisillemme, kommentoida ja kritisoida ideoita, joista jotkut sitten päätyvät työn alle.”

Konsta: ”Jos ollaan kliseisiä ja otetaan pois kaikki kilke ja oheissälä niin jää jäljelle vain meidän neljän keskeinen kemia. Voimme antaa surutta palautetta ja korjauskehotuksia kiertelemättä, ja jokainen meistä osaa sanoa ”totta, kiitos” tai esittää vastaväitteensä.”

Mikä tekee Kontrollerin sisällöstä tutustumisen arvoista?

Markus: ”Me ollaan me. Aika nopeasti selviää, mistä meidän jutussa on kyse, jos eksyy kuuntelemaan tai katsomaan. Aika moni samaistuu meidän suorapuheiseen tapaan käsitellä asioita ja kai me ollaan ihan hauskojakin.”

Julle: ”Hauskat jutut ja (toivottavasti) kiinnostavat videot. Sisältöä harvemmin tehdään vain, koska olisi pakko tehdä jotain, joten ainakin suurimmaksi osaksi ollaan vältytty olemasta aivan täysin tylsiä. Meiltä et todennäköisesti tule myöskään näkemään mitään ice bucket- tai kanelihaasteita.”

Pasi: ”Saattaa naurattaa, ehkä. Nämä meidän jutut ovat käytännössä meidän kokoontumisia ja näkemisiä, joita vain dokumentoidaan. Puhutaan rakkaasta asiasta, peleistä, mutta niin kuin kaveriporukalla on tapana. Jutut menee minne sattuu.”

Mitä välineitä käytätte sisältönne tuottamiseen?

Markus: ”Sekalainen läjä kalustoa pääsääntöisesti Konstan ja allekirjoittaneen henkilökohtaisesta työvarustuksesta. Hankinnat maksetaan ymmärrettävästi omasta pussista, joten hankintojen pitäisi palvella myös ansaintaa ammattielämässä.”

Konsta: ”Äänitystouhuissa käytetään nauhuria, joihin saa mikit XLR-liittimillä kiinni tai vaihtoehtoisesti äänikortilla äänitetään suoraan kovalevylle. Videoissa käytetään pääsääntöisesti goprota ja käytettynä ostettua Lumix GH3:a 12-35mm f2.8 linssillä. Markus kuvaa Canon 5D Mk. II:llä ja 24-105mm f4 lasilla.”

Tuleeko Kontrollerin linja jatkumaan samana tulevaisuudessa?

Konsta: ”Haluaisimme kiristää tuotantotahtia, mutta valitettavasti olemme aikuisia ihmisiä ja meillä on velvollisuuksia päivisin ja myös viikonloppuisin. Meitä on ajoittain hankalaa istuttaa samaan tilaan, mutta koitamme selvitä. Love always finds a way.”

Markus: ”Me tehdään hommia omaan tahtiimme, omalla tyylillä ja juuri niin kauan kuin se on mukavaa. Linja jatkuu yhtä selkeän epäselvänä kuin aiemminkin.”

Julle: ”Striimausta olisi tarkoitus tehdä enemmän. Itse olen jumittunut oman kameran puutteeseen tällä hetkellä, vaikka on toki striimattu sitä ilmankin ennen. Omat editointikykyni paranevat koko ajan ja tulevaisuudessa toivottavasti saan enemmän tehtyä ja paremmin.”

Mistä somekanavista teidät löytää?

Konsta: ”Twitteristä KontrolleriFI, Instagramista KontrolleriFI, ja Facebookista Kontrolleri.”

Miltä arki näyttää, kun ette tee kontrolleria?

Konsta: ”Aloitin uudessa työpaikassa vuoden alussa, joten arki menee sykkiessä aika vahvasti niiden hommien eteen. Uskon ja luotan siihen, että jossakin vaiheessa vuotta saatan jälleen tottua työn tekemiseen ja puuhastella vähän enemmän Kontrollerin parissa.”

Pasi: ”Ihan hyvältä ja Kontrolleri on kyllä osa arkea.”

Markus: ”Arki sujuu mallikkaasti. Harrastukset ja ystävät pitävät mielen virkeänä, kun jatkuva painiskelu oman elinkeinon optimoimiseksi vetää liian vakavaksi. Aloitin alkuvuodesta salibandyn ja se on ollut ihan kivaa. Harmi vaan, että ei umpilapaisia Karhun mailoja löydy oikein mistään. Yritän myös kasvattaa omavaraista yrttitarhaa keittiössä, mutta korianteri ei oikein menesty yrityksistä huolimatta. Vinkkejä otetaan vastaan.”

Julle: ”Opiskelen ohjelmistotuotannon insinööriksi tällä hetkellä, joten silloin, kun en tee Kontrollerin juttuja niin pelaan videopelejä ja jään jälkeen koulutehtävistä. Opin toivottavasti rytmittämään asiat tänä vuonna niin, että asiat olisivat edes jonkinlaisessa tasapainossa. KKK:n lisäksi (Koulu, Kontrolleri ja Kaverit) yritän myös muistaa soittaa kitaraa tai opiskella peliohjelmointia. Yritän myös käydä kuntosalilla säännöllisesti, että en kuolisi ihan heti.”kontroller


Kommentointi on pois päältä.