Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Super Mario Maker – arvio

mariomaker

Viime syksynä Nintendo julkaisi pelin, jota kaikki Mario-fanit olivat odottaneet jo kauan. Super Mario on ollut olemassa jo 25 vuoden ajan, mutta vasta Super Mario Makerin myötä pelaajat pääsivät luomaan omia Mario-kenttiä. Ensimmäisten testieni jälkeen olin hieman pettynyt peliin. Syksyn mittaan Nintendo kuitenkin julkaisi päivityksiä, joilla korjattiin vikoja ja lisättiin ominaisuuksia. Näiden jälkeen Mario Makerin pariin on palannut mielellään.

Super Mario Makerin voi jakaa kahteen osioon: kenttien tekemiseen sekä niiden pelaamiseen. Ennen kaikkea Mario Maker on kenttäeditori, joka tarjoaa laajat puitteet omien Mario-seikkailuiden rakentamiseen. Ulkoasun voi valita neljän aiemman Mario-pelin väliltä ja editori sisältää lähes kaikki niiden tutut ja harvinaisemmatkin elementit. Kenttien tekeminen on myös erittäin helppoa, koska ohjeet ovat kattavat ja Wii U:n kosketusnäyttö todella kätevä. Ainoastaan erilaisten pelielementtien hidas avautuminen harmittaa; kaikki ei ole käytössä heti.

Kentät voi julkaista netissä muiden pelattavaksi, kunhan ensin itse todistaa kentän olevan läpäisykelpoinen. Yhteisön jäsenet arvioivat muiden tekeleitä ja antavat niille tähtiä. Tähdet ovatkin ahkeralle rakentajalle elinehto, sillä julkaistavien kenttien määrä on rajoitettu. Tähtien avulla tätä lukumäärää voi kuitenkin lisätä. Ratkaisu on joka tapauksessa hyvä, sillä se rajoittaa puolivalmiiden tekeleiden julkaisua. Toki tälläkin hetkellä Mario Maker sisältää enemmän kuraa kuin kultaa, mutta tämä ei varmasti yllättä ketään.

Mielestäni rakentelun sijaan suurempi hupi tulee kenttien pelaamisesta. Pelimekanisesti muutoksia ei ole, vaan kyseessä on samanlainen Mario-peli kuin kaikki muutkin. Yksittäisten kenttien lisäksi pelaajalle tarjotaan mahdollisuus ottaa osaa 10 tai 100 Marion haasteisiin, joissa tietty määrä erilaisia kenttiä tulee läpäistä rajoitetulla määrällä elämiä. Sinänsä mitään erityisempiä pelimuotoja ei edes kaipaa. Tarjolla on lähes loputon määrä erilaisia Mario-kenttiä – mikä voisi olla parempaa?

Mario Maker sisältää myös pieniä positiivisia yllätyksiä. Mysteerisienillä pelaaja muuntautuu erilaisiksi Nintendo-hahmoiksi, kuten Samukseksi tai Mewtwoksi. Hahmoja pystyy lisäämään peliin Amiibo-figuureilla, mikä on mielestäni lelujen tähän asti järkevin käyttötarkoitus. Ohjeiden määrä on myös hatunnoston arvoinen. Huonona Mario-pelaajana opin vasta pelin kattavan ohjekirjan myötä uusia kikkoja käyttööni.

Kaikki tämä on kuorrutettu tutulla Nintendo-laadulla. Grafiikka, äänet ja yleinen toimivuus saavat ruusuja risujen sijaan. Muutenkin kyseessä on jälleen yksi loistava Wii U -peli. Pelitunteja siihen saa käytettyä loputtomasti, jos vain haluaa. Super Mario Makeria voikin suositella kaikille putkimiehen ystäville. Tosin jos Mario-pelit eivät maistu, kannattaa tämäkin jättää hyllyyn.

Avainsanat: , ,

Kommentointi on pois päältä.