Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Kirby and the Rainbow Paintbrush – arvio

143799

Kirby on ollut suosikki Nintendo-hahmojani jo pitkään. Hauska vaaleanpunainen pallo on seikkailut useissa hyvissä tasohyppelyissä, mutta harva on päätynyt kirjahyllyyni asti. Varsinkin Wii:llä julkaistut Kirby-pelit saivat sellaista suitsutusta, että odotin innolla Wii U:n omaa nimikettä. Erilaisesta ideastaan ja laadukkaista puitteistaan huolimatta Kirby and the Rainbow Paintbrush on kuitenkin pienoinen pettymys.

Rainbow Paintbrush lainaa ideansa Nintendo DS:llä julkaistusta Kirby: Power Paintbrushista. Siinä käsikonsolin kosketusnäytölle piirrettiin viivoja, joiden mukaan Kirby sitten liikkui. Wii U -versiossa Gamepadin näytölle piirretään samaisia sateenkaarenvärisiä linjoja hahmon ohjastamiseksi. ”Normaalia” tasohyppelyä Kirbyllä ei siis koeta.

Ohjaustyyliä voisi kutsua mukavan erilaiseksi, mutta itseäni se ei napannut ollenkaan mukaansa. Uuden liikkumistavan jujun oppii kyllä nopeasti, mutta missään vaiheessa se ei tempaa mukaansa. Ärsyttävät jökkimiset ja vääriin suuntiin menemiset saivat kaipaamaan perinteistä pomppimista. Toki mielipiteeseeni vaikuttaa myös äärimmäinen tarkkuus pelilaitteistani. Jokainen viiva tuntui naarmuttavan kosketusnäyttöä vaikka kuinka hellästi sitä kohteli. Konsolin ominaisuuksia tulee käyttää peleissä, mutta jos läpipeluun jälkeen koneen ulkomuoto on erilainen, kaikki ei ole mennyt putkeen.

Uudenlainen ohjaus tekee pelistä myös hieman tavallista tasohyppelyä vaikeamman. Rauhallisemman alun jälkeen kentät vaativat nopeita refleksejä ja taitavaa piirtämistä, jotta Kirby saa napattua kenttien aarteet ja taltutettua viholliset. Peli tarjoaakin ainakin haastetta sitä kaipaaville. Nuoremmille pelaajille en tätä kuitenkaan suosittelisi.

On harmi etten syttynyt ohjauksesta, sillä Nintendon rautainen kenttäsuunnittelu on mukana tässäkin pelissä. Variaatiota tuovat maisemat ja ohjauksen eri jippojen varaan rakennetut kentät sisältävät paljon potentiaalia. Helpotusta normaaliin pelaamiseen toivat Kirbyn muodonmuutokset, joiden vuoksi osa kentistä pelataan esimerkiksi tankkina tai sukellusveneenä. 28 kenttää on ehkä hieman liian vähän, mutta toisaalta noin 6-8 tuntia pidempään peliä ei taida jaksaakaan pelata.

Hauskimpia ominaisuuksia Rainbow Paintbrushissa on co-op -mahdollisuus. Jopa kolme muuta pelaajaa pääsevät seikkailemaan Waddle Dee -hahmoina peliin. Muille kuin Kirbylle ohjaus on tuttua ja turvallista tasohyppelyä ilman kosketusnäyttöä, mikä on varmasti monille mukavampi tapa pelata. Rainbow Paintbrush tulikin pelattua läpi miltei kokonaan co-oppina.

Onnistunein osa-alue on kuitenkin pelin ulkoasu. Kirbyn maailma on värikäs, kaunis ja omaperäinen. Rainbow Paintbrushin ilme on luotu käyttäen inspiraationa muovailuvahaa, mikä näkyy hahmojen savimaisena olemuksena. Mukaan tuodut värit ja efektit, kuten upeat vesiputoukset, herättävät kuitenkin tämän muovailuvahan eloon aivan uudella tavalla. Leppoisat musiikit sopivat peliin kuin nyrkki silmään kuorruttaen audiovisuaalisen kokonaisuuden huippuunsa.

Kirby and the Rainbow Paintbrush on silti peli, jota en ostaisi kuin vasta alekorista. Co-op -ominaisuuden sekä upean graafisen ilmeen vuoksi pelin jaksaa pelata läpi, mutta kokonaisuus ei vain ole tarpeeksi hyvä. Tajuan, että kehittäjät ovat pyrkineet hyödyntämään Wii U:n gamepadia kokonaisvaltaisesti, mutta joskus vanhat hyväksi havaitut ovat avain voittoon.

Avainsanat: , , , ,

Kommentointi on pois päältä.