Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Ismo Leikola kasvoi ihmisenä

Jyväskylässä 25.11.2010

Ismo Leikola Kasvaa Ihmisenä on stand-up-show, jonka puikoissa söheltää Jyväskylän ylpeys, Ismo Leikola. Show on historiallinen, nimittäin aiemmin yksikään stand-up-show ei ole rakentunut yhdeksi tiiviiksi kokonaisuudeksi. Ismo Leikola Kasvaa Ihmisenä on nimensä mukaan elämän mittainen show – ”vauvasta hautaan, kehdosta vaariin”.

Jyväskylän kaupunginteatterin iso näyttämö ei ole kenties mieluisin lava esittää stand-upia. Leikola ei kuitenkaan ujostellut vaan juonsi itsensä reippaasti lavalle. Show alkoi ajasta ennen syntymää, tapahtumasta, joka mahdollistaa sen.

Kronologisesti edennyt kokonaisuus sai syntymän jatkoksi lapsuuden ja nuoruuden. Lapsuuden pettymykset ja valheet ovat meille kaikille tuttuja, mutta Leikola löysi mielenkiintoisia näkökulmia niin joulupukin vierailuun kuin ruoan syömiseen. Nuoruudessa pettymykset jatkuivat. Ulkonäkö ja ikärajat sekä alkoholi ja seksi (tai sen puuttuminen) puhuttelivat varsin kieroutuneella tavalla.

Väliajan jälkeen Leikola jatkoi showta mallikkaasti juontaen itsensä jälleen lavalle ja siirtyen kasvussaan aikuisuuteen ja parisuhteiden pyörteisiin. Tappavatko pierut erotiikan tai pelastavatko jääpalat yhteiset leikit? Mitä pappi tarkoittaa siunatessaan aviopareja sekä myötä- että vastoinkäymisissä? Myös homoseksuaalit ja ekologinen sodankäynti saivat tilaa Leikolan monologissa.

Encore oli mietintää vanhuudesta ja elämästä kuoleman jälkeen. Yhä puolitoistatuntisen näytöksen lopussa kaikkia jaksoi naurattaa ja huumorin kukka kukoisti.

Sen lisäksi, että Leikolalta löytyy mielikuvitusta ja huumorintajua, löytyy häneltä myös rohkeutta erilaisuuteen. Kuinka moni stand-up-koomikko soittaa ja laulaa omassa showssaan? Ismo Leikola tekee niin. Kahteen kertaan syliin nostetun kitaran kanssa hän vakuutti yleisön siitä, että muusikot eivät ole mistään kotoisin, tai ovat, mutta heillä on vain yksi asia mielessä. Ja aika helposti se näytti käyvän.

Ismo Leikola ei syyttä ole yksi Suomen suosituimmista stand-up-koomikoista. Omaperäinen huumori koukuttaa ja kramppauttaa vatsalihakset. Jo pelkkä miehen olemus saa hymyn katsojan kasvoille, sillä Leikolan hömelöhkö esiintymistapa on niin persoonallinen. Ismo Leikola Kasvaa Ihmisenä -kiertue jatkuu tähän tietoon vielä toukokuun loppuun saakka.

Tätä et halua missata – katso siis kiertueaikataulut  täältä.

Avainsanat: , ,

Kommentointi on pois päältä.