Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Michael Monroen elämäkerta koukuttaa

Brittiläinen Classic Rock Magazine palkitsi Michael Monroen Sensory Overdriven vuoden 2011 albumiksi 9. marraskuuta. Monroen nimeä kantava bändi oli ehdolla myös vuoden bändi -kategoriassa. Tämän suuruiset kunnianosoitukset ovat Suomen tunnetuimmalle rockmuusikolle harvinaista herkkua ja siksi ennen kaikkea upea, odotettu palkinto vuosien puurtamisesta

Michael Monroe on kulkenut kivistä tietä jo useamman vuosikymmenen ajan. Omia arvojaan peräänantamattomasti seuraten Monroe on sivuuttanut helpon tien tähtiin ja luonut uransa omilla ehdoillaan. Ehtoja ovat sanelleet myös monet vastoinkäymiset; ihmissuhteet ovat kariutuneet, bändit hajonneet lähtökuoppiinsa ja useat läheiset ystävät sekä vaimo ovat poistuneet keskuudestamme. Monen kuvittelema luksuselämä on todellisuudessa ollut välillä hometalosta toiseen siirtymistä, toimeentulotuen hakemista ja kädestä suuhun elämistä.

Ari Väntäsen kirjoittamassa elämäkerrassa Monroe valottaa tarkoin varjelemaa yksityiselämäänsä kertoen miten elämä on ravistellut, kaatanut kumoon ja sylkenyt päälle, mutta lopulta antanut mahdollisuuden nousta polvilleen ja ylös kerta toisensa jälkeen. Mielenkiintoista luettavaa on myös elävän legendan huippuhetket, kuten esiintymiset Guns N’ Rosesin tai Aerosmithin kaltaisten jättien kanssa sekä omat keikat jopa 70 000 hengen yleisöjen edessä.

Järkälemäinen, miltei puolitoistakiloinen teos on todella mukaansatempaavaa luettavaa. Monroen poikkeuksellisen asenne välittyy kirjassa ja se onkin hyvin erilainen verrattuna moniin muihin rockelämäkertoihin. Värittämättömät ja paisuttelemattomat jutut kertovat sekoiluista ja tyhmyyksistä neutraaliin sävyyn, mikä saa Mötley Crüen Törkytehtaan näyttämään lapselliselta pelleilyltä, vaikkakin luettavana jälkimmäinen onkin niiltä osin viihdyttävämpää. Tämän lukeminen sopii myös nuoremmille faneille, sillä se ei anna aihetta rocköykkäröinnin ihannoinnille.

Kirja käsittelee laajasti Monroen koko elämää lapsuudesta aina näihin päiviin asti, mutta keskittyy voimakkaasti aikakaudelle Hanoi Rocksin hajoamisen ja uudelleensyntymisen välillä. Hanoin vuosista kerrotaan aika kevyesti, johon järkevä syy on pari vuotta sitten julkaistu, niin ikään Väntäsen kirjoittama Hanoi Rocksin elämäkerta All Those Wasted Years. Kirjat tukevat hyvin toisiaan ja palvelevat lukijaa parhaiten rinnakkain luettuna.

Runsain kuvin maustettu elämäkerta on Monroen arvoinen teos. Rehelliset jutut ja lämminhenkinen huumori saivat minut nauramaan useaan otteeseen, ja vuodatinpa muutaman kyyneleenkin Monroen puhdassydämisiä tekoja lukiessani. Vaiherikas tarina on erittäin viihdyttävää luettavaa ja voin vain suositella sekä siirtyä reilut 500 sivua taaksepäin vain päästäkseni lukemaan kaiken uudestaan.

- Henri Mutanen -

Michael Monroe, Kirjoittanut Ari Väntänen
Like Kustannus Oy, ISBN 978-952-01-0528-0
Avainsanat: , , , , , , ,

Kommentointi on pois päältä.