Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Kännykkäkamera käyttöön, osa 1

Tässä juttusarjassa kerromme keinot parantaa puhelimella otettujen kuvien laatua. Sovella ohjeita myös kompaktikameraan!

Nykyisin kännyköiden kamerat ovat sen verran kehittyneitä, että niillä saa hyvälaatuisia kuvia. Moni ajattelee, että hyvien kuvien takana on järjestelmäkamera. Ei asia aivan niinkään ole. Harrastajan näkökulmasta millä tahansa kameralla voi saada hyviä kuvia. Sellaisia, joita kehtaa esitellä lähipiirillekin.

Ensimmäiseksi ja tarkoin vaalittavaksi ohjeeksi kannattaa ottaa se, että valaisee kuvattavan kohteen hyvin. Kun valoa on tarpeeksi, kohde ei heilahda eikä kuvan tummiin kohtiin muodostu värikkäitä täpliä eli kohinaa.

Kumpi näyttää paremmalta: ilman salamaa (vas.) vai salaman kanssa? Otettu iPhonella.

Salamakuvauksen vitsauksia ovat punasilmäisyys, kohteen muovisuus ja ylivalottuminen, mutta kännykkäkuvissa sitä voi käyttää mukavana tehokeinona, etenkin jos tarkoitus on vielä muokata kuvaa jollain sovelluksella. Pääasiassa kannattaa välttää salamaa ja valita mieluummin kuvauspaikaksi ikkunan tai muun valonlähteen läheisyys.

Kännykästä kannattaa pitää kaksin käsin kiinni.

Toinen hyvä vinkki: tue kännykkäsi. Kännyköillä kuvataan yleensä käsivaralta, mutta kuvan onnistumisen kannalta on tärkeää minimoida tärinä. On hyvä pitää kaksin käsin kiinni kännykästä. Aseta myös kätesi lähelle vartaloasi, näin saat tuettua kädet hyvin. Jos lähellä on seinä, tolppa tai vaikka puu, voit hakea tukea myös siitä.

teksti ja kuvat: Aki Laukkanen ja Riina Nygrén

Avainsanat: , , , , , ,

Kommentti ( 1 )

Jotain sanottavaa?

  1. Esteri 04.05.2013

    Kuvia kannattaa myös muokata jälkikäteen jollain kuvankäsittelyohjelmalla, jolla voi säätää kuvan värisävyt mieleisekseen.