Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Erilainen joulu

Perinteet ja tavat luovat turvallisuutta ja jatkuvuutta, mutta mitä jos joutuisitkin viettämään joulusi vastentahtoisesti aivan toisin?Katilla oli tapana mennä joka joulu sukulaistensa luo. Vaikka Kati oli sijoitettuna nuorisokodissa 15-vuotiaasta saakka ja perhekodissa 16-vuotiaasta eteenpäin, joulu oli kuitenkin aina yhteistä aikaa rakkaimpien lähimmäisten kanssa. Toisena vuonna perhekodissa kävi ilmi, ettei hän pääse joulun viettoon kotiinsa. Syynä oli, ettei Katin äiti halunnut tytärtään kotiin ja perhekodin ammattilaiset katsoivat tarpeelliseksi pitää hänet joulun ajan perhekodissa. Katin ja äidin välillä oli ollut kärhämää ja välit eivät olleet muutenkaan täysin kunnossa, joten kaikkien parhaaksi tehtiin ikävä ratkaisu, ettei hän pääse kotiin.

Keskusteluja joulusta käytiin useampaan otteeseen ja Kati yritti viimeiseen asti päästä kotiin. Kati kertoo itse, että hänellä oli hankala vaihe, eikä hänen käytöksensä mitenkään edistänyt kotiin pääsemistä. ”Olisin halunnut kovasti jouluksi kotiin ja taistelin siitä viimeiseen asti. Nyt kuitenkin  ymmärrän, että oman käytökseni johdosta oli tarpeellista kaikille, että vietin joulun poissa kotoa.” Kati kertoo.

Kun pysyvä päätös joulusta tehtiin, ennakko-odotukset nousivat pintaan ja Kati otti hankalan asenteen, sillä olihan häneltä viety rakas joulu läheisten parissa. ”Oma asenteeni oli aivan kauhea. Kiukuttelin kaikille ja olin kaikkea muuta kuin yhteistyöhaluinen.” Jälkeenpäin ajateltuna Kati myöntää, että omaa asennetta muuttamalla joulustakin olisi tullut mukavampi.

Uusia ja vanhoja perinteitä

Kun varsinainen joulu saapui, Kati eristäytyi muista. Joulu kului pitkälti omassa huoneessa television ja musiikin parissa. ”Yllätyin siitä, että perinteet olivat kuitenkin samanlaisia, kuin kotonakin. Oli saunaa, jouluruokailu ja lahjojen avaaminen.” Toisaalta Kati muistelee, että tunnelma oli hyvin erillainen. Perhekodin isäntäperheessä tehtiin jouluna paljon asioita yhdessä ja tunnelma oli lämmin ja tiivis.

Tunnelma myös vaikeutti osaltaan Katin oloa, sillä hän oli ainut ”ulkopuolinen” perheenjäsen. Loput perhekotiin sijoitetut nuoret olivat lähteneet koteihinsa ja hän jäi ainoana isäntäperheeseen viettämään joulua. ”Tuntui typerältä viettää joulu perheessä, joka ei ole oma. Olla sivustakatsojana.” Kati muistelee.

Perinteistä löytyi myös positiivisia yllätyksiä, mitä hän ei ollut osannut kuvitellakkaan. ” Pihasauna ja palju loivat tunnelmaa. Siinä vain oli sitä jotain, kun kirpeässä pakkasessa saa vajota lämpimään paljuun.” Kati tunnelmoi. Perhekodista löytyi myös paljon eläimiä, joten joulu koirien ja kissojen keskellä ei myöskään ollut hullumpi asia. ”Näitä asioita en olisi osannut kaivata, joten ne olivat odottamaton ja loistava lahja jouluuni.”

Ulkopuolinen

Kaiken kaikkiaan pahinta joulussa oli ulkopuolisuuden tunne, josta ei päässyt koko jouluna eroon. Tuttu ja turvallinen joulu ei toteutunut ja tuntui siltä, kuin olisi tunkeutunnut toisen perheen jouluun. Teinikapina vaikeutti joulun onnistumista omalta osaltaan. ” Näin jälkeenpäin ajateltuna tekisin itse joitain asioita toisin. Koska en voinut tilanteelle mitään, olisi minun pitänyt suhtautua siihen avoimemmin. Olen vasta nyt tajunnut, että asenteeni vaikutti varmasti myös isäntäperheen jouluun. Toisten joulua ei saa pilata!” Kati muistuttaa.

Joulu olisi sitä paitsi voinut mennä Katin mielestä huonomminkin. Olisi ollut kauheampaa viettää joulu esimerkiksi nuorisokodissa, sillä perhekodissa oli edes lämmin perhejoulun tunnelma. Tosin kaikille nuorisokodissa joulua viettäville täytyy sanoa, että ainakin ympärillä on ihmisiä jotka välittävät. Olisiko mukavampaa olla yksin?

Tänä vuonna Kati rientää taas jouluksi hyvillä mielin sukulaisten huomaan nauttimaan tutusta ympäristöstä ja jatkamaan perinteitä. Toisena joulun päivänä Kati lähtee luomaan uusia perinteitä poikaystävänsä perheen luokse.

Teksti: Ronja Pääkkönen
Kuva: Riina Nygrén

FAKTA:
Kaikkiaan kodin ulkopuolelle oli vuoden 2010 aikana sijoitettuna 17 064 lasta ja nuorta.
Lapset ja nuoret ovat yleensä sijoitetuna sijaisperheissä, perhekodeissa ja eri laitoksissa.
Avainsanat: , , ,

Kommentit ( 2 )

Jotain sanottavaa?

  1. Nimetön 13.02.2013

    Kaikkea hyvää Katille elämässä:)

    Venla