Painovirhe

Nuorten ja nuorten aikuisten verkkojulkaisu.

Loihdi joulun tunnelma – rakenna piparitalo

Joulu on jo ovella, joten nyt kannattaa valmistautua joulun tuloon ja leipoa kaunis piparitalo koristeeksi kotiin tai kaverille! Painovirheen toimittaja kävi leipomassa piparitalon yhdessä leipuri-kondiittori Karolina Rahikaisen kanssa. 25-vuotias Karolina valmistui vuosi sitten ja työskentelee tällä hetkellä Jyväskylän Jokikievarissa. Tässä Karolinan vinkkejä piparitalon tekemiseen.

Leipomiseen voit käyttää joko kaupan valmista taikinaa tai tehdä taikinan itse. Kaupan taikinassa on se etu, että siitä tehdyt piparit eivät juuri menetä muotoaan paistettaessa eli piparitalon osat pysyvät oikean kokoisina ja muotoisina. Leipoessa piparitaloa omasta taikinasta kannattaa paistaa ensin yksi testipipari ja katsoa paisuuko se liikaa. Itse tehty taikina on kuitenkin aina paremman makuista, ja eron todella huomaa.

Oheinen piparitaikinan ohje on se, mitä leipurioppilaat käyttävät koulujensa keittiöissä. Resepti on hieman vaikeampi kuin perinteiset leivontakirjoista löytyvät. Ohjeessa sokeri ja rasva vaahdotetaan, jolloin pipareista tulee hyvin rapeita. Mutta jos vähemmän rapeat piparit käyvät, voi tämän vaiheen ohittaa ja sekoittaa suoraan voin, siirapin ja mausteet kattilassa.

Itse leivottua taikinaa on myös helppo muunnella ja mausteita voi laittaa oman maun mukaan. Tähänkin reseptiin voisi lisätä esimerkiksi maustepippuria, josta piparkakut ovat alun perin saaneet nimensäkin.

Saat tehtyä pipareista helposti gluteenittoman version, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Pipareista tulee aivan samanlaisia.

(Tämän talon kaavat on otettu jonkin kuvalehden vanhasta joulunumerosta, josta puuttuivat kannet.)

Näin teet piparitalon:

Osien leikkaaminen on tarkkaa puuhaa.

1. Etsi ja tulosta piparitalon kaavat netistä tai jäljennä kaavat leivinpaperille jostakin lehdestä. Erilaisia valmiita kaavoja ja inspiraatiota löytyy esimerkiksi täältä: http://www.sunnuntaipiparitalo.fi . Voit halutessasi suunnitella kaavat myös itse.

2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Asettele kaavat taikinan päälle ja leikkaa osat irti veitsellä. Kaupan taikinaa menee talon tekemiseen noin kilon verran.

Leipoessa todettua: Veitsen kannattaa olla tarpeeksi terävä, jotta reunoista tulee siistit. Monen ikkunan leikkaaminen on työlästä, mutta lopputulos kaunis. Varmista lopuksi, että kaikkia osia on oikea määrä.

Pienet ikkunat saattavat paisua umpeen paistettaessa.

3. Paista piparit uunissa taikinan reseptin tai taikinapaketin ohjeiden mukaan. Anna osien jäähtyä.

Leipoessa todettua: Talon eri osat kannattaa paistaa erikseen siten, että paistaa yhdellä pellillä suuret osat ja toisella pellillä pienemmät. Näin mikään osa ei pala tai jää raa’aksi.

4. Koristele osat sokerikuorrutteella ja hopeakuulilla. Herkkusuut voivat käyttää koristeluun myös karkkeja, esimerkiksi ranskanpastilleja.

Leipoessa todettua: Kuorrutteesta saa tarpeen tullen jäykemmän tai juoksevamman lisäämällä sokeria tai vettä. Kuorrutteessa käytetty munankeltuainen ja sitruunamehu saavat kuorrutteen kovettumaan nopeammin ja kestävämmäksi.

Talon kokoamisessa on oltava nopea.

5. Sulata sokeri paistinpannulla varoen polttamasta sitä (tai sormiasi!). Yhdistä osat toisiinsa hyvin nopeasti, jotta sokeri ei ehdi jähmettyä. Helpointa on koota talo piparitaikinasta tehdylle alustalle liimaamalla ensin seinät paikoilleen.

Leipoessa todettua: Sokeria kannattaa sulattaa ensin vain pieni määrä ja lisätä tarvittaessa. Palojen reunat voi kastaa suoraan pannulla sokeriin ja liittää sitten yhteen. Kattoa kiinnittäessä voi käyttää esimerkiksi puuhaarukkaa tai veistä, jolla sivelee sulaa sokeria seinien reunoihin.

Sokerimöykyt voi joko yrittää lohkaista varovasti irti tai peittää kuorrutteella.

6. Viimeistele koristelu kuorrutteella ja ripottele talon päälle tomusokeria.

Leipoessa todettua: Kuorrutteella saa yllättävän hyvin korjattua kaikki pienet virheet kuten halkeamat tai tummat sokerimöykyt. Kokonaisuudesta tulee siistimpi, kun pursottaa kuorrutetta kasauksen jälkeen myös saumoihin.

Joulupiparit (2kg taikina)

Rasva 500 g
sokeri 400 g (n. 4 dl)
kananmuna 100 g (1-2 kpl)
siirappi 225 g (n. 1,5 dl)
kaneli 5 g (1rkl)
inkivääri 4 g
neilikka 7 g
pomeranssinkuori 7,5 g
sooda 10 g (n. 1 rkl)
vehnäjauho 750 g (n. 12 dl)

Kiehauta siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon siirappi-mausteseos. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna massan levätä kylmiössä seuraavaan päivään. Kauli massa 3 mm:n vahvuiseksi matoksi. Paista piparit 180-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Taikinasta tulee 150–200 piparia.

Jäykällä kuorrutteella saa tehtyä yksityiskohtaisia koristeluja.

Kuorrute

tomusokeri 2,5 dl
munanvalkuainen 1 kpl
sitruunamehu 2 tippaa

Vatkaa munanvalkuaiset kulhossa vaahdoksi. Lisää muut aineet ja vatkaa vielä hetki. Leikkaa pursotinpussin kulmaan pieni reikä tai taittele leivinpaperista tötterö pursottamista varten.

 

Avainsanat: , , , , , ,

Kommentointi on pois päältä.