Sulla voi olla kivoja asioita, vaikkei sulla ole kivaa

Kansio, kännykkä ja nimikyltti

Onko tällaisen puhelimen omistaja avun tarpeessa?

Jotkut ihmiset möyhkäävät sitä, että turvapaikanhakijoilla on älykännykät.  He kyseenalaistavat ihmisen tarpeen apuun ja inhimilliseen kohteluun, jos tällä on usean sadan euron arvoinen teknologiavimpain takataskussaan.  Sen sijaan että mietittäisiin: voiko vähäosainen omistaa kivoja asioita, keskustellaan siitä, että saako heillä olla kivoja asioita.

Meillä J-Napissa tiedetään vastaus kumpaakin, ja se on kyllä. Vähäosainen voi omistaa kivoja asioita, ja hän myös saa niin tehdä. Toimeentulotukea ja sosiaalityön apua saa vaikka kotona olisi taulutv, tabletti, älykännykkä ja suvun perintöhuonekalut. Jopa auton saa omistaa (Jyväskylässä tosin sen jälleenmyyntiarvon pitää olla alle 2000 euroa), joissakin tapauksissa myös osan kesämökistä tai metsätilkusta. Puhumattakaan omistusasunnosta!

Me elämme maailmassa, jossa köyhälläkin on varaa kivoihin asioihin. Syynä ovat esimerkiksi globaalit markkinat pikkulapsihikipajoineen, kansalaisten suhteellisen hyvä elintaso sekä joustoluotot/pikavipit. 600 euron älykännykän saa puolen vuoden päästä 100 eurolla, kun hyväosainen perhe uusii koko perheen kännykät aina uuden mallin ilmestyttyä. Toimeentulotuella elävällä nuorella voi olla keskituloinen perhe, joka käyttää joululahjoihin usean sata euroa. Eikä voi unohtaa pimeitä markkinoita, joissa laatutavaraa myydään 90 prosentin alennuksilla.

Minun nuorillani on usein paljon hienommat (ja kalliimmat) kännykät, vaatteet ja pelikonsolit kuin minulla itselläni. Tarkoittaako se sitä, että he eivät tarvitse minun tukeani, apuani tai neuvojani? Ei tietenkään. Kenellä vaan voi olla kivoja asioita, vaikkei muuten olisikaan kivaa.

Yksi kommentti “Sulla voi olla kivoja asioita, vaikkei sulla ole kivaa