Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt :D

IMG-20150416-WA0004Tässä muutamia hyviä syitä lähteä piipahtamaan metsässä:

Monet tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleilulla on paljon hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Oleskelu luonnossa vähentää väsymystä, ärsytystä sekä vihan ja aggressiivisuuden tunteita. Luontoliikunnan mitattuja vaikutuksia ovat muun muassa alentunut verenpaine ja stressihormonitaso, parantunut kunto, sekä lisääntynyt vastustuskyky. Luonto tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen, ja myös virkistäytymiseen, itsetunnon vahvistumiseen ja stressioireiden helpottumiseen.

Luonnosta saadaan esteettisiä elämyksiä ja luonnossa oleskelu tuottaa paitsi mielihyvää myös stressistä elvyttäviä, hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Luonto innostaa liikkumaan, joka puolestaan auttaa terveyden ja jaksamisen ylläpitämisessä. Monet ulkoilu- ja luontoharrastukset edesauttavat sosiaalisten kontaktien hoitamista, toisaalta antavat myös mahdollisuuden niistä vetäytymiseen.

Luonto vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen aistien kautta. Luonnon vaikutukset välittyvät erityisesti haju-, näkö- ja kuuloaistien kautta. Luonto terävöittää aisteja ja lisää tarkkaavaisuutta. Jo pelkkä luonnon näkeminen ja luonnon äänien kuuleminen alentavat stressiä ja rauhoittavat mieltä.

Suomen luonto on mahtava jokaisena vuodenaikana: syksyllä värien kirjo on kaunista katseltavaa, talvella ilma on raikas ja puut saavat valkoisen peitteen, keväällä luonto herää henkiin ja kevätaurinko saa ihmisetkin liikkumaan kesästä puhumattakaan. Suomen suvi on suloinen kaikessa kauneudessaan.

Suosittelemme kaikkia lämpimästi tutustumaan seuraaviin Jyväskylän seudulla oleviin luontopolkuihin ja retkeilykohteisiin:

Laajavuoressa on hyvät mahdollisuudet eripituisiin lenkkeihin kävellen, juosten, hiihtäen tai pyöräillen. Vaihteleva maasto saa varmasti kunnon kohoamaan. Rinteiden päällä voi ihastella Jyväskylää lintuperspektiivistä ja ottaa valokuvia. Laajavuoresta on myös luontopolku jonka varrelta löytyy 17 luontoaiheista rastitaulua. Maasto on suurelta osin kuusikkoa, mutta matkalta löytyy myös kallio-, taimikko- ja suoalueita. Tästä syystä kannattaa varustautua asianmukaisesti vedenpitävillä kengillä ja olla varovainen.

Halssilan hiihtomaa on myös todella kiva paikka ulkoilla. Hiihtomaasta löytyy talvella mahtavat pulkkamäet. Hiihtomaahan kannattaa lähteä retkelle. Sieltä löytyy laavu, jossa voi paistaa makkaraa ja nauttia omia eväitä. Mikä onkaan parempaa kuin kahvit termospullosta luonnon helmassa.

Vaajakosken Jääskelässä on 3 ja 4 kilometrin pituiset lenkkipolut sekä 5 kilometrin mittainen luontopolku, jonka voi halutessaan kiertää myös kolmen kilometrin mittaisena. Maasto on vaihtelevaa ja polku kulkee osittain järven rantaa pitkin. Rannasta löytyy makkaranpaistopiste ja ulkohuussi.

Jyväsjärven rantaraitti on helppokulkuinen kevyenliikenteen väylä jonka voi kiertää kävellen, juosten polkupyörällä tai rullaluistimilla. Siltojen ansioista jokainen voi itse valita haluamansa lenkkipituuden. Jyväsjärven rantojen ympärysmitta on yhteensä noin 13km ja raitti on hyvin valaistu talvellakin. Talvella järvenjäällä voi myös hiihtää tai luistella auratulla radalla. Luonto on todella kaunista ja sataman kahviossa voit nauttia lenkkikahvit tai vaikka jäätelöä.

Kaupungin keskustassa asuville Harju tarjoaa nopean ja helpon mahdollisuuden piipahtaa hetkeksi luontoon. Kovempikuntoiset ja haasteita haluavat kuntoilijat voivat treenata Harjun portaissa. Harju tarjoaa mahdollisuuden frisbeegolfiin omilla kiekoilla.

Luonto tarjoaa kaikille ilmaiset mahdollisuudet ajanviettoon, liikkumiseen ja rentoutumiseen. Retkeily ja frisbeegolf ovat edullisia ja kaikenkuntoisille soveltuvia harrastuksia.

 

Teksti on osa Opiskelijalauantaita – juttusarjaa, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sosionomiopiskelijat kirjoittavat itseään kiinnostavista aiheista.

Yksi kommentti “Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt :D