Kiipeilemään?

20150411_135611Ajattelin kirjoittaa kokemuksistani boulderoinnista eli seinäkiipeilystä, jota olin kokeilemassa ensimmäistä kertaa muutama päivä sitten Jyväskylän Seppälän Boulderpajalla. Käytännössä homma vaatii vain sisäliikuntavaatteet sekä hommaan soveltuvat kengät, joita voi vuokrata Boulderpajalta. Niin, ja myös ripauksen halua kokeilla mahdollisesti itselleen jotain uutta ja myös pientä uskallustakin sanoisin. Ennen kuin pääsin kiipeilemään tutustuin käyttäjäsääntöihin ja täytin rekisteröintikaavakkeen. Jälkimmäisessä tuodaan esille, että homma ei suinkaan ole täysin vaaratonta ja että vakuutukset on hyvä olla myös kunnossa jos jotain sattuukin tapahtumaan. Toki liikunnan harrastamisen puitteissa voi aina sattua ja tapahtua joten tämä on hyvä sisäistää itselleen. Kaavakkeen luettuani allekirjoitin sen ja pääsin sovittamaan itselleni sopivia kenkiä ja siirtymään kohti kiipeilyseiniä.

Ideana on, että seinästä löytyy eri välisiä palikoita, joita hyödyntämällä kiipeilijä etenee kohti korkeuksia saavuttaen määränpäänsä. Oman väriset palikat, kivet jne. kuuluvat omiksi ”radoikseen”, eli kiipeilijä etenee joko keltaisilla, sinisillä, vihreillä ja niin edelleen seinäkiinnikkeillä. Oheinen kuva selventää hyvin edellistä. ”Radat” on numeroita vaikeusasteikon mukaan, nelosen ollessa helpoin ja kutosen vaikein. Näiden välissä on sitten myös a), b) ja c) tasoja vaikeusasteen mukaan. Vaikeustasoon vaikuttaa myös se, onko seinä pystysuora vai onko se ns. kallistuva. Kiipeilyradan korkeus on alle 5 metriä eikä siinä käytetä köysiä vaan kiipeilijän turvallisuus on varmistettu puolen metrin paksuisilla alastulopehmusteilla. Seppälän Boulderpajalta löytyy myös köysikiipeilyrata, joka kohoaa huomattavasti korkeammalle normaalia seinäkiipeilyrataa ja kiipeily on siis varmistettu köysin vahinkojen välttämiseksi. Itse en toistaiseksi lähtenyt köysikiipeilyä kokeilemaan, vaan päädyin kämmenet hiestä märkänä seuraamaan uskalikkoja, jotka lähtivät useiden metrien korkeuksiin tarpomaan.

Kokemuksena seinäkiipeily oli omalla laillaan koukuttavaa. Se pisti ainakin itseni kokeilemaan kerran jos toisenkin rataa jota en ollut vielä onnistunut selvittämään. Kiipeily vaatii hyvää motoriikkaa, lihasvoimaa ja myös ongelmanratkontakykyä. Olikin hienoa kokea onnistumisen fiilis päästessäni kohti sitä viimeistä murikkaa ylhäällä. Sormet olivat kylläkin loppupäivän hieman kipeät ja seuraavana päivänä huomasi tehneensä jotain fyysistä sillä paikat olivat jokseenkin jumissa. Kiipeilyssä keho kuitenkin kuormittuu eri tavalla kuin vaikka juoksemisessa. Mutta kuin juoksemisessa, niin myös tässä huomaa kehittyvänsä kuin vaivihkaa. Se kiipeilystä tekeekin niin kiehtovaa ja sellaista, että sitä jaksaa käydä myös kokeilemassa uudestaankin. Joten, jos olet uutta harrastusta vailla tai haluat käydä kokeilemassa itsellesi mahdollisesti uutta liikuntamuotoa, niin suosittelen piipahtamaan Seppälän Boulderpajalla.

Teksti on osa Opiskelijalauantaita – juttusarjaa, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat kirjoittavat itseään kiinnostavista aiheista.

Kommentoitnti on suljettu.