KELA:n takaisinperintä tiukentuu

Kela on muuttanut ohjeitaan tukien takaisinperinnästä. Aikaisemmin takaisinperittäviä etuuksia on voinut maksaa suunnitellusti pienissä erissä.  Muutoksen myötä vastaisuudessa takaisinperittävä summa pitää maksaa kerralla pois ulosoton uhalla.

 

Vastaisuudessa on oltava entistä tarkempi, jos KELA on maksanut liikaa esimerkiksi opinto- tai asumistukea. KELA on nimittäin antanut uusia ohjeistuksia takaisinperinnästä, mikä hankaloittanee monilla velan takaisinmaksua. Pahimmillaan uusi ohjeistus voi johtaa ulosottoon ja maksuhäiriöihin.

Aikaisemmin takaisinmaksusta on voinut laatia maksusuunnitelman. Toisin sanoen aikaisemmin on voinut sopia KELA:n kanssa lyhentävänsä velkaa toisesta etuudesta tietyn summan joka kuukausi. Lyhennys ei ole yleensä vaikuttanut toimeentulotukeen, koska tulona toimentulotukilaskelmassa on huomioitu vain tosiasiallinen tilille tullut summa. Jatkossa koko velka pitäisi kuitenkin maksaa kerralla pois. Muuten velka menee ulosottoon.

KELA perustelee muutosta asiakkaiden oikeusturvalla, jotta nämä eivät velkaantuisi lisää. Uusi käytäntö koskee erityisesti pienituloisia asiakkaita, joiden kohdalla KELA ei jatkossa hyväksy entiseen tapaan maksusuunnitelmia.

Velkojen menemisestä ulosottoon seuraa maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä voi olla este esimerkiksi kotivakuutuksen saamiseen, mikä voi johtaa pahimmassa tapauksessa jopa asunnottomuuteen. Sosiaalityöntekijät ovat huolissaan uudesta linjauksesta.

Hyötyä uudesta linjauksesta voidaan nähdään olevan vain sellaisille asiakkaille, joilla entuudestaan on velkoja ulosotossa. Tällöin KELA ei enää jatkossa perisi saataviaan jopa vastoin asiakkaiden tahtoa, vaan velat siirtyvät ulosottoon odottamaan parempia aikoja.

 

Katso lisätietoja:

Kun ulosotto hallitsee elämää [https://sosiaalinentekija.wordpress.com/2015/04/17/kun-ulosotto-hallitsee-elamaa/]

Opiskelijat ja muut pienituloiset, varautukaa pahimpaan: Kela perii kaiken kerralla ja uhkaa ulosotolla [http://kioski.yle.fi/omat/opiskelijat-ja-muut-pienituloiset-varautukaa-kela-perii-kaiken-kerralla]

 

Tekstin on kirjoittanut sosiaalityön harjoittelija Sami Markuksela.

Yksi kommentti “KELA:n takaisinperintä tiukentuu