Mitä kesällä voi tehdä pienellä rahalla Jyväskylässä?

Hyppy ilmaanNyt on se aika vuodesta, kun mieli vetää pihalle, mutta mitä tekemään? Listataanpa päällimäiset ajatukset, joita itselleni tulee aiheesta mieleen.

Täältä Painovirheen sivuilta löytyypi oikein oiva juttu aiheeseen liittyen. Itse olen muutaman kerran kokeillut Frisbeegolfia ja mukavan tallustelun lisäksi siinä saa hyvää reeniä vatsalihaksille. Mikään ei naurata niin kovasti kuin oma tarkkaan harkittu ja valmisteltu kädenojennus, joka heilauttaa muovilätyskän takaisin tulosuuntaan. Paitsi tietenkin, jos näin käy kilpakumppanille -silloin saattaa mennä useampi minuutti voimien keräilyyn nauramisen jäljiltä. Vahingonilo paras ilo? Ainakin, jos kyseessä on näin harmittomista vahingoista!

Maksutonta liikuntaa 13-19-vuotiaille järjestetään kesäkuussa Liikuntalaturissa: lajeina on Capoeira, koripallo, kuntosali, uinti ja parkour. Liikuntapalvelut taas järjestää Kuokkalassa maanantaisin ja Huhtasuolla keskiviikkoisin SuomiMies-jalkapallovuoroja ikään katsomatta. Täältä löytyy myös muiden liikuntapalveluiden järjestämien ohjattujen jumppien ja kuntosalivuorojen aikataulut.

Muutenkin moni liikuntalaji on välineiden hankinnan jälkeen ilmaista myös omatoimisesti: koripalloa, jalkapalloa tai vaikka pesäpallon kopittelua voi harrastaa monien koulujen pihalla.  Parkour ja skeittipuistot ovat kaikkien käytettävissä (niin kuin frisbeegolf -radatkin). Pyörän kanssa voi lähteä hieman pidemmäksikin eväsretkelle; esimerkiksi Säynätsalon saarilla on monia kauniita paikkoja, joihin polkaista päivää paistattelemaan. Uimista taas Jyväskylässä on helppo harrastaa joka asuinalueella. On se vaan hyvä, että meillä on järvi ihan rannassa!

Yksi halpa kesätekeminen on myös oman palstan perustaminen ja maajussiksi rupeaminen. Viljelypalstojen vuokraus onnistuu monelta eri asuinalueelta ja kustantaa 18 euroa/kesä. Multaa kuokkiessa saa samalla hyvän rusketuksen ja hyötyliikuntaa! Myös omalle parvekkeelle tai keittiön ikkunanlaudalle voi laittaa muutaman rehupurkin pystyyn ja odottaa sitä hetkeä, kun omia kasvatuksia pääsee maistelemaan -tai ihailemaan.

Kulttuurinnälkäisille museot avaavat ovensa ilmaiseksi joka perjantai ympäri vuoden. Kulttuuripalveluiden kautta eri kulttuurikohteisiin on mahdollista saada myös valistunutta seuraa; kulttuuriluotseja. Itse tykkään myös välillä käydä kirjaston lehtienlukusalissa lueskelemassa erilaisia aikakauslehtiä ja vilkuilemassa muita lukijoita. Myös sinne kulttuuriluotsit lähtevät seuraksi.

Skeittaajia yläkaupungin yössä

Yläkaupungin yössä on paljon ilmaisia tapahtumia.

Jyväskylän kesässä pidetään myös paljon erilaisia tapahtumia kuten Jyväskylän kesä. Heillä on myös ilmaisia kohteita. Monilla asuinalueilla saattaa myös olla paikallisia tapahtumia tai päiviä. Samoin jotkut taloyhtiöt järjestävät asukkailleen tekemistä -osallistumalla asukastoimikunnan toimintaan myös sinä voisit olla päättämässä mihin asukastoimikunnan budjettia käytetään!

Minigolf kuuluu itselläni jokakesäiseen must do -listaan. Samoin kirkkopuistossa picnicillä istuminen. Vanhat perinteiset kortti- ja lautapelit muuttuvat astetta hienommaksi ulkoilmassa kauniina päivänä. Tai ehkä kaveriporukan kanssa voisikin tänä kesänä panostaa muutama euro kroketti-, petanque- tai mölkkypeliin? Kesäolympialaiset taas voivat pitää sisällään esimerkiksi tikan-, saappaan- tai vanhan nokialaisen heittoa, pussijuoksua, tietovisoja sekä neljän metrin pyrähdyksiä.

Entäpä geokätköilyn maailmaan sukeltaminen? Nykyisillä älypuhelimilla se on tehty liiankin helpoksi. Toisaalta ala-asteen koululiikunnan kunniaksi voisi myös luottaa karttaan ja omiin suunnistustaitoihin (kaupunkikarttojahan löytyy turistioppaista ja nettiyhteyskin löytyy ilmaisena kirjastoista).

Lista senkun paisuu ja paisuu mitä pidemmälle pääsen. Lopetankin siis tähän ja jatkan myöhemmin lisää. Mitä listasta jäi sinun mielestäsi uupumaan? Mitä sinä aiot tehdä tänä kesänä?

Kommentoitnti on suljettu.