Terveisiä asumisneuvojalta :)

KukkiaHienoa, että Jyväskylään on saatu nuorille oma palvelukeskus. Työskentelen asumisneuvojana Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla, mutta teen yhteistyötä laajan verkoston kanssa.

Työni kuuluu valtakunnalliseen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaan, joka jatkuu Jyväskylässä vuoteen 2015 saakka. Tavoitteena on pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen. Myös nuorten asunnottomuuden vähentäminen on yhtenä hankkeen tavoitteena ja sen eteen teemme töitä innokkaiden toimijoiden kanssa.

Jokaisella meistä on varmasti omia haaveita millaisessa kodissa haluamme asua. Kun suunnittelee muuttoa lapsuuden kodista itsenäiseen elämään, niin vastaan tulee paljon uusia asioita. Aina omaa pientä, kohtuuhintaista asuntoa ei ole helppo saada. Jyväskylässäkin vuokrayhtiöillä niitä on rajallisesti tarjolla ja asunnon hakijoista on suurin osa yksinäisiä. Asuntoa hakiessa kannattaa olla aktiivinen; hakemusten lähettäminen useille vuokrayhtiöille, lehtien ja netti-sivustojen vuokrattavana palstan seuraaminen. Keskustan tai sen lähettyvillä olevien alueiden asunnot ovat suosittuja, joten uuden asunnon, ehkä vähän tilavammankin voi saada pienen matkan päästä hieman edullisemmin.

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaessa tulee uusina asioina esiin vuokrasuhteen sopimi-nen, vuokravakuus- ja asumistukiasiat. Miten yleensäkään selviän raha-asioista. Jyväskylässä sosiaalitoimessa hyväksytään yksin asuvalla 500 € kohtuullisina asumiskuluina (vuokra+vesi). Huolehdi siitä, että vuokra on aina se ykkösasia mikä maksetaan. Mikäli vuokranmaksun kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä vuokranantajaan ja neuvotella maksuista. Myös asumisneuvontaan tai omaan sosiaalityöntekijään kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan yhdessä selvitellä asiaa.

Omaan kotiin muuttaminen voi tuoda monenlaisia tunteita. Toiselle se on suurta vapautta, toiselle taas saattaa tuoda ahdistusta asioiden hoitumisesta. Joskus itsenäistä asumista voi harjoitella aluksi tuetun asumisen avulla. Omassa asunnossa asumisessa on myös vastuut ja velvollisuudet. Vaikka yksin muuttaakin, niin kerrostalossa asuminen vaatii sosiaalisia taitoja, että on otettava huomioon naapurit ja elettävä sen mukaisesti heitä häiritsemättä. Myös omien vieraiden käytöksestä vuokralainen on vastuussa. On myös siedettävä, että naapurista saattaa kuulua ääniä. Nuoret osaavat asua vastuuntuntoisesti, mutta valitettavasti on myös niitä, joiden vuokrasopimus puretaan häiriöiden vuoksi. Tämä tulee usein yllätyksenä, että näinkös tässä näin pian kävikin! Uuden asunnon saaminen voi muodostua haasteelliseksi.

Jos sinulle tulee asumisen kanssa ongelmia, niin otathan yhteyttä. Asumisneuvonta on asiakkaalle luottamuksellista ja maksutonta. Neuvonta ja ajanvaraus ma-to klo 12-13.30, p. (014) 2667402.

Aurinkoisia kesäpäiviä!!

Kaija-Leena Palonen, asumisneuvoja

Kommentoitnti on suljettu.