Marraskuun Steppi-kalenteri!

Jälleen on kuukaudenvaihdos edessä ja sehän tarkoittaa myös uutta Steppi-kalenteria! Kaikki kalenterissa olevat toiminnat ovat avoimia Sinulle jyväskyläläinen nuori aikuinen!

Steppi kalenteri löytyy tämän linkin takaa.

Muistathan myös, että tänään maanantaina 30.10.2017 ei ole J-Napin maanantaihengailua. Olemme kaikki koulutuksessa, joten koko toimisto on pimeänä eikä näin ollen ole myöskään päivystystä.

Opiskelija, vältä tämä sudenkuoppa

WP_000259Opintolainan osuus opiskeluun tarkoitetuista tulonlähteistä on noussut 650 euroon/kk. Samalla opintorahan määrää on vähennetty 250 euroon ja asumislisä on poistettu. Nyt opiskelijat hakevat yleistä asumistukea siinä missä muutkin tallaajat.

Jostain syystä pankit voivat maksaa opiskelijan tilille jopa koko lukuVUODEn lainat kerralla. Kymmenen kuukauden lukuvuodella tämä tarkoittaa 6 500 euroa kertamaksuna omalle tilille. Siinä voi iskeä vauhtisokeus nopeasti ja rahat huveta huomaamatta ensimmäisten kuukausien aikana. Mitä tapahtuu sitten kun lainat on käytetty, mutta vuokra ja eläminen pitäisi edelleen hoitaa? Asumistuen ja opintorahan yhdistelmällä opiskelijalle jää hyvällä tuurilla 100 euroa elämiseen vuokran jälkeen.

Mitä opiskelija voi siis tehdä välttääkseen ylituhlaamisen ja pitää huolen, että myös toukokuussa vuokranmaksu onnistuu?

– Pystytä erillinen (säästö)tili, josta nostat elinrahaa kerran kuussa korkeintaa 650 euroa.

– Maksa heti 10 kk vuokrat kerralla. Sitten voit joka kuukausi elää asumistuella ja opintorahalla.

Samat ohjeet toimivat myös silloin, kun pankki maksaa lainan puolivuosittain.

Parastahan tietenkin olisi, jos pankki maksaisi lainan kerran kuussa hakijan tilille. Tästä moni pankki kuitenkin laskuttaa jopa 50 euroa/kk mikä on kohtuutonta opiskelijan pienissä etuuksissa. Missä onkin pankkien yhteiskunnallinen vastuu ja eettisyys mitä tulee opiskelijoiden tilanteeseen? Miksi edes on sallittua, että opintolaina voidaan maksaa vuodeksi kerrallaan? Kenelle tämä on hyväksi?

Meidän työntekijöiden toive ainakin on, että valtio/kela puuttuisi tähän pankkien toimintaan. Nyt olemme siinä tilanteessa, että monen opiskelijan kohdalla mietitään voivatko he jatkaa opintojaan, koska heillä ei ole rahaa maksaa vuokraa. Opinnot päättämällähän he siirtyvät toimeentulotuelle. Opiskelijahan ei toimeentulotukea Kelalta saa, koska laskelmaan laitetaan joka kuukausi opintolaina -oli sitä enää jäljellä tai ei. Kuntien täydentävä ja ehkäisevä tuki taas ei voi kannatella kaikkia opiskelijoita, jotka tässä tilanteessa ovat (opintolaina tuhlattu ennen kuin lukuvuosi on lopussa) eikä se olisi oikeudenmukaista niitä opiskelijoita kohtaan, jotka jotenkin sinnittelevät rahamäärän kanssa loppuun asti.

Totta on, että opintotuen heti hassanneet opiskelijat ovat itse aiheuttaneet taloudellisen ahdinkonsa. Mutta tällaista tilannetta ei olisi päässyt tapahtumaan, jos lainannosto toimisi järkevästi ja hallitusti. Miksi kaikkien pitäisi pystyä hallinnoimaan 6 500 euron lainaa eläessään köyhyydessä, kun vaihtoehtona olisi saada joka kuukausi 650 euroa lainaa yhdessä muiden opintoetuuksien kanssa. Vai aletaanko tässä kohta maksamaan koko vuoden tulot kerralla myös Kelasta?

J-Napin loppuvuosi tapahtumina

Viime Tuurin matkalla mukana oli 40 nuorta ja heidän läheistään!

Viime Tuurin matkalla mukana oli 40 nuorta ja heidän läheistään!

Steppi-toiminnan lisäksi meillä on toimintaa omille nuorillemme eli heille, joilla on työntekijä täällä J-napissa. Steppiinhän ovat tervetulleita kaikki 18-29-vuotiaat jyväskyläläiset nuoret. Siitä julkaistaan kalenteri kerran kuussa mm. täällä meidän blogissa. Nyrkkisääntö on, että kaikille avointa toimintaa on maanantainhengailut klo. 12-16.00.

Muu toiminta on siis tarkoitettu vain j-nappilaisille nuorille sekä heidän läheisilleen. Lähes kaikissa tapahtumissamme nuoremme saa ottaa yhden ystävän tai sukulaisen mukaan toimintaan. Tässä on loppuvuoden toimintakalenterimme tälle toiminnalle:

syksy-2017-porkkana-jutut-uusi

Tarjolla on kaikkia parhaimpia porkkana-hankkeen tapahtumia sekä muutama muu ehdotus, jota te nuoret olette ehdottaneet. Huomioittehan, että joulukuun Ähtärin eläintarha-Tuurin kyläkauppa reissulle on osallistujaraja – muihin tapahtumiin voi vain ilmaantua paikalle jos ei halua muistutusviestejä!