Positiivinen psykologia

Positiivinen psykologia, onko sitä omassa työkalupakissasi?

Positiivinen psykologia on keksitty Yhdysvalloissa, mutta tavallisesta oma-avusta se eroaa siinä, että se perustuu tieteeseen, ei tutkimukseen.

Tunnistatko ihmistyypin? Aurinkoisena päivänä hän harmittelee, että pian taas sataa.
Kun joku on ystävällinen, hän miettii, mikä taka-ajatus ystävälliseen käytökseen liittyi.

Vastakohtana on ihmistyyppi, joka ajattelee kaiken järjestyvän parhain päin. Sadepäivänä hän riemuitsee, että voi panna hienot kumisaappaat jalkaansa ja pihamaan kukat saavat viimein vettä. Ihmisistä hän uskoo hyvää ja vastoinkäymiset ovat hänelle haasteita ja jokainen päivä on laulun arvoinen.

Yksinkertaistettuna positiivisen psykologian sanoma on, että on olemassa keinoja, työkaluja ja ajattelutapoja, joilla voi vaikuttaa terveyteensä, oppimiskykyynsä, hyvinvointiinsa ja ihmissuhteisiinsa. Jopa onnellisuuteensa.

Onko hyväksyttävä, että onnellisuus on vain omasta asenteesta kiinni.

Tai että kaikki negatiivisuus olisi pahasta.

Turha kitinä pitää erottaa hyödyllisestä valituksesta.

Hyvä elämä ja toimiva yhteiskunta rakentuvat myös kritiikille. Ikävätkin tunteet kuuluvat elämään, varsinkin jos niillä on oikea kohde.

Positiivinen ottaa opiksi myös negatiivisista ajatuksista, tai oikeastaan; rakentava ja joskus repiväkin kritiikki on tarpeellista.

 

 

Lähde: Heikki Valkama APU-terveys 1-2017

Hakekaa liäkärj ja joutuin! Hanna-Mari jää virkavapaalle

Minun täätyy nyt poestua!

Olen jäämässä virkavapaalle 23.1.17 alkaen ja paikkaani tulee hoitamaan sijaiseni. Suuntana on Espanja!

Olen pois näillä näkymin kesään 2017 saakka, ellei Espanja vie mennessään.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille J-Napin asiakkaille, olette hyvissä käsissä edelleen muiden J-Nappilaisten huomassa. Ja jaksamista Suomen talveen kollegoille! :)

Missee on Suomen suurlähetystö….? Apuva miten tieltä piäsöö kottiin!

Hoo ät ämmä kiittääpi ja kumartaapi!
– Hanna-Mari20160721_132614_resized

Nuorten alkoholinkäyttö

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tuoreen tutkimuksen mukaan runsas alkoholinkäyttö nuoruudessa muuttaa aivojen sähköistä toimintaa vaikuttaen niiden ärtyvyyteen ja yhteyksiin. Reipas alkoholinkäyttö saattaa näin ollen olla kehittyville aivoille haitallisempaa kuin aiemmin on tiedetty, tutkijat varoittavat.

Tutkimuksessa ei ole kyse alkoholin käytöstä, joka olisi varsinaisesti päihdehäiriöistä, vaan havainnot todettiin ”fyysisesti ja psyykkisesti terveillä nuorilla, jotka käyttivät alkoholia sosiaalisesti normaalilla tavalla”. Tulokset julkaistiin Addiction Biology -lehdessä. Jatka lukemista

Lääkekannabis

Kannabiksen lääkekäyttö

Elimistön kannabisreseptorien ja endokannabinoidijärjestelmän toiminnan selviäminen 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa herätti kiinnostuksen kannabinoidien mahdolliseen lääkekäyttöön.

Kannabiksen ainesosien on todettu vaikuttavan hyödyllisesti pesäkekovettumatautiin
(MS-tauti) liittyvien lihasjänteyden häiriöiden hoidossa sekä pitkittyneissä kiputiloissa, syöpähoitoihin liittyvässä pahoinvoinnissa ja erilaisissa sairauksissa, joihin liittyy huomattava ruokahalun heikentyminen ja laihtuminen.

Tutkimus on kuitenkin vasta alussa, ja lääketutkimuksen yleiset laatuvaatimukset edellyttävät lisää näyttöä. Pitkäaikaisella lääkekannabiksen käytöllä voi olla myös merkittäviä haittavaikutuksia, erityisesti jos käyttää sitä polttamalla.

Toistaiseksi ei ole löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi olemassa kannabinoideja käyttökelpoisempia lääkeaineita. Joissain tautitiloissa kannabis on kuitenkin tuottanut yksittäisille potilaille parhaan hoitovasteen. Tällä hetkellä Suomessa on kannabishoidon piirissä muutama sata potilasta. Hoito voidaan aloittaa vain muiden mahdollisten hoitomuotojen osoittauduttua tehottomaksi.

On huomattava, että katukauppakannabis eroaa vaikutuksiltaan ja laadultaan vakioiduista lääkekannabisvalmisteista. Siksi se ei sovellu itsehoitolääkkeeksi missään olosuhteissa.

 

Lähde: THL

 

Kun läheinen uupuu

FOT5E6D
Nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat eivät kosketa vain nuorta itseään vaan myös ympärillä olevia ihmisiä. Usein läheiset ja tuttavat ovatkin niitä, jotka ovat ensimmäisenä huolissaan nuoren päihteidenkäytöstä tai mielenterveydellisistä ongelmista.

Nuorta autettaessa on kuitenkin muistettava myös se, että pahimmillaan auttaminen voi kääntyä itseään vastaan. Aamulehdessä 3.1.2016 entinen päihderiippuvainen ja potilasjärjestön varapuheenjohtaja Reeta Kroner kirjoittaa että ”päihderiippuvaisesta irti päästäminen on itsestä ja toisesta välittämistä.”

Hän toteaa, että ” Sillä välin, kun etsin omaa pohjaani, läheiseni nostivat kädet pystyyn. He hakivat apua ja ryhtyivät minun sijaan hoitamaan itseään.
Yksin jääminen oli kamalinta, mitä saatoin kuvitella. Se oli myös paras ja ainoa apu, mitä läheiseni pystyivät tarjoamaan minulle silloin, kun kieltäydyin ottamasta hoitoa vastaan. Enää ei ollut taskuja joilla käydä eikä käsiä silittelemässä päätä. Lopulta ahdistus kasvoi sietämättömäksi, ja olin valmis tekemään mitä tahansa, ettei minun tarvitsisi jatkaa päihteiden käyttöä. Oli pakko muuttua.”

Monesti mietimme myös J-Napissa, milloin läheisen tuki muodostuukin esteeksi esimerkiksi riippuvuudesta eroon pääsemiseksi. Tämä on hankala asia, sillä toki lähimmäisen rakkaus, apu, tuki ja turva ovat tärkeitä. Jossain vaiheessa on kuitenkin hyvä päästää irti tai ainakin löyhätä otetta. Antaa nuorelle itselle mahdollisuus hakea ja ottaa vastaan apua. Olla lähellä, tavoitettavissa, mutta samalla ei antaa mahdollisuutta olla ottamatta ulkopuolista apua vastaan.
Se, että ei ”pelasta” nuorta joka tilanteesta esimerkiksi maksamalla velkoja, ei ole hylkäämistä vaan välittämistä. Joskus tämä on ainoa keino muutoksen aikaansaamiseksi.

Apua läheisille tarjoaa Jyväskylässä mm. psyykkisesti sairastuneiden omaisille ja läheisille Keski-Suomen mielenterveysomaiset –FinFami ry https://www.finfamiks.fi/toiminta/
Alkoholistien läheisille al-anon vertaistukiryhmät: http://www.al-anon.fi/ryhmat

Lähde:
Mielipide: Päihderiippuvaisesta on päästettävä irti – läheiset saattavat mahdollistaa riippuvuuden
http://www.aamulehti.fi/ihmiset/mielipide-paihderiippuvaisesta-on-paastettava-irti-laheiset-saattavat-mahdollistaa-riippuvuuden-24179298/ Luettu 12.1.2017

Voimia läheisille,

Katri