Maanantaina sossu teki

Maanantai:

Kansio, kännykkä ja nimikylttiPäivä alkaa kotikäynnillä klo. 8.30. etsivän työntekijän kanssa. Ajalla toteamme yksissä tuumin, että hyvin menee, mutta menkööt! Asiat hoituvat, energiaa riittää kotiaskareisiin ja kutkuttaisipa lähteä jopa tekemään jotain kodinulkopuolella. Toimeentulotuen Kelasiirto mietityttää, mutta onneksi siihenkin on tarjolla apua sitten kun se on ajankohtaista.

9.25 auto on työpaikan pihassa. Kone lämpenee samalla kun puhelin soi: seuraava kotikäynti klo. 10.00 on peruttu asiakkaan toiveesta. Etsivän työntekijän kanssa mietimme ”sotasuunnitelmaa” jatkolle, jonka jälkeen alan kirjoittaa selvityksiä asiakkailleni toimeentulotuesta Kela siirtoa varten. Kela kun on toivonut monenlaista tietoa asiakkaista suoraan kunnalta. Näitä selvityksiä postittelen samalla kun tilastoin THL:n pyytämiä marraskuun tulotietoja ja suljen ja avaan asiakastyön kansioita tietojärjestelmässämme sosiaalihuoltolain mukaisiksi.

Puhelinkin soi. Vuokranantaja soittaa maksamattoman vuokran perään. Nuori soittaa aikaa. Yhteistyökumppani soittaa nuoren asialla. Teen harkinnanvaraisen toimeentulotukipäätöksen linja-autokortista.

Vierailemme työkavereiden kanssa vuoroin toistemme huoneessa. Hei, muistitko tämän. Kävikös se nuori viime viikolla. Miten tämä asia tehtiinkään. Kone on taas jäkissä. Mitä tapahtui viikonloppuna? Olikos ne työpaikan pikkujoulut monelta?

11.00. Lounas. Puhutaan taas työasioista. Kiinnostavasta dokumentista, joka tuli viikonloppuna tv:stä. Ruoan mausta. Vielä vähän työasioista. Kellokortti leimaa automaattisesti puoli tuntia pois lounastaukoa, taitaa tulla taas 5 minuuttia työtä omasta pussista. No, ei täällä lasketa.

Puhelin soi. Uusi toimeentulotukipäätös, tämäkin linja-autokortista. Kuntouttava työtoiminta jatkuu, mukavaa on ollut ja laskut on saatu maksettua. Ajalle ei ole nyt tarvetta eikä sitä kyllä olisi juuri tarjotakaan. Onneksi on päivystyspäivät maanantaisin, jos tuleekin jotain vielä ennen vuodenvaihdetta.

Ainiin, Porkkana-hankkeen luottokorttiostoksista piti tehdä lomakkeet esimiehen täytettäväksi ja lähettää talousyksikköön. Kopiokone laulaa ja kynä sauhuaa. Montakos osallistujaa tässä tapahtumassa olikaan? Hei, yksi lahjakortti puuttuu! Ei kun se olikin vain laskuvirhe…

Sähköpostin perkaus ei onneksi vie tänään kauaa. Delete, delete, delete. Vastaus, vastaus, eteenpäin ohjaus. Ai kello 13.00 asiakas on peruuttanut tulonsa, kun ei ole paikkakunnalla. Varataanpa saman tien uutta aikaa. Niin ja tehdään nämä pakolliset paperihommat hänenkin osaltaan. Niin, myös näille tyypeille piti varata aikaa! Kävisköhän toimisto vai pitäiskö sittenkin kokeilla kotikäyntiä? Miltähän muiden kalenterit näyttää…

DSC_0001 (2)Työkaverin ovi käy ja hän kävelee nuoren kanssa luokseni n. klo. 12.30. Ehtisitkö ottamaan nuoren vastaan? Tottakai, käy istumaan. Huonosti on mennyt, yksinäistä ja mieliala maassa. Keskustellaan erilaisista ryhmistä. On Oivaa ja Ilonaa, on Akkuryhmää, on Reiliä, on Torstaihengailua ja Porkkana-tapahtumia. Käviskös joku niistä? Jos sais matkakustannusapuakin.

Nyt onkin hyvä hetki dokumentoida ennen kuin klo. 14.00 asiakas tulee. Hänelle onkin varattu pidempi aika, kun elämäntilanne on kriisissä. Tämän päivän asiakastapaamisten lisäksi pöydän kulmalla on pari muutakin muistiinpanoa viime viikon jäljiltä. Tilastoihin pitäisi muistaa kuinka kauan on mennyt matkoihin ja itse tapaamiseen. Kirjoittaessa muistuu myös mieleen muutama puhelinsoitto, joita pitää tehdä asiakkaan tilannetta selvittämiseksi. TE-toimistosta pitää löytää oikea työntekijä ja varata aikaa kuntouttavan työtoiminnan aloittamista. Niin ja se lääkäriaika! Odotusmusiikin aikana on hyvä kirjoittaa…

Puhelin soi. Eräs kuntalainen haluaa apua täysi-ikäiselle lapselleen, joka päihteilee ja on menettämässä asuntonsa vanhempien tarjoamista vuokralainoista huolimatta. Tuttu tyyppi, mutta minulla ei ole nuoren lupaa keskustella hänen tilanteestaan kenenkään kanssa. En siis voi edes kertoa onko nuori meillä asiakkaana vaikka vanhempi sen kyllä tietää jo nuoren kerrottua sen hänelle. Tsemppaan vanhempaa hakemaan itselleen esimerkiksi keskusteluapua. Myös hän voi varata aikaa palveluntarpeen arviota varten sosiaaliasemalta. Hän kieltäytyy. Kirjaan puhelun nuoren tietoihin.

Hieman ennen kahta istahdan taukotilaan hetkeksi hengähtämään. Katselen Porkkana-hankkeen tapahtumista otettuja valokuvia ja mietin seuraavaa vuotta. Kalenteria pitäisi alkaa käydä lävitse porukalla, että saadaan kaikki hienot nuorilta nousseet ideat toteutumaan kevään aikana. Työkaveri tulee omalta asiakasajaltaan kanssani istuskelemaan. Juttelemme päivän asiakasajoista, nuorten tilanteista ja meidän mahdollisuuksista auttaa heitä. Voisiko kokeilla jotain menetelmää?

Kello tikittää yli kahden eikä nuorta näy. Jatkamme keskustelua taukohuoneessa. Myös muita työkavereita tulee paikalle odottamaan omia asiakkaitaan. Joillakin käy tuuri, minulla ja työparilla ei. Hän lopulta tavoittelee nuorta puhelimitse, ei vastausta. Ei muuta kuin kalenterit esiin ja uutta aikaa varaamaan. Iltapäiväajat lähentelevät uhkaavasti joulua, ei auta itku markkinoilla.

Kolmeen mennessä päivän neljästä varatusta asiakasajasta on toteutunut yksi + yksi yllätyskeikka. Varattuja aikoja on normaalia vähemmän, kun kaksi olivat kotikäyntejä ja yksi poikkeavasti kahden tunnin aika. Paperityöväsymys alkaa painaa harteita. Ei millään viitsisi enää tehdä selvityksiä tai tilastointeja. Onneksi aina on paperisen ja sähköisen kalenterin synkronointi, joka triviaaliuudessaan on kuitenkin tärkeä tehtävä työkavereiden kannalta. Samalla voi ihastella ensi vuoden kalenteria, jossa ei vielä juurikaan ole merkintöjä. Mitä kaikkea niinä päivinä voisikaan tehdä! Uusi ryhmä? Paljon tapahtumia? Jalkautumista? Ei, parempi säästää aikoja myös yksilötyötä varten.

Viimeiset minuutit täyttyvät sälätyöstä. Viimeiset sähköpostit. Nettisivuille tiedot toimiston aukioloaikamuutoksista loppuvuoden osalta. Tärkeiden papereiden kasaaminen lukkojen taakse. Tietokoneen sulkeminen ja postin kiikuttaminen postihuoneeseen.

Ulko-oven sulkeuduttua perässä on hyvä laittaa musiikki soimaan ja kääntää ajatukset työmoodista pois.

Unien monet merkitykset

Uniongelmaiselle voi olla hyväksi sulkea kaikki elektroniset laitteet jopa kaksi tuntia ennen nukkumaanlähtöä!

Uniongelmaiselle voi olla hyväksi sulkea kaikki elektroniset laitteet jopa kaksi tuntia ennen nukkumaanlähtöä!

Nukkuminen ja riittävä lepo ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Itsestään selvyys silloin, kun uni tulee ajallaan ja aamulla herää levänneenä ja virkeänä. Aina näin ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole. Nukkumaan meno voi viivästyä ilta- ja yöpainotteisen elämänrytmin takia. Usein huolet, stressi ja kiireinen elämäntapa voivat olla univaikeuksien taustalla.

Unihäiriöihin on tarjolla monenlaisia konsteja ja vinkkejä, joilla voi yrittää nukkua paremmin. Jos oma-apu ei riitä, kannattaa ilman muuta turvautua lääkärin tai muun asiantuntijan ammattiapuun.

Lisää luettavaa aiheesta löytyy muun muassa seuraavasta linkistä:

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys

Terveisin
Ulla

Kuka minä olen?

Itsetunto vaikuttaa hyvinvointiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Itsetuntoa on mahdollista kehittää ja vahvistaa, vaikka se olisikin kokenut kolauksia.

Oheinen kuva voi auttaa pohtimaan omia tuntemuksiaan ja ajatuksiaan sekä auttaa jäsentämään sitä, kuka minä oikein olen ja mitä minä tarvitsen.

Kuva on kirjasta: Toivakka, Sari ja Maasola, Miina 2012. Itsetunto kohdilleen! PS-kustannus, Juva.

itsetunto

Maanantaisin syödään kimpassa aamupalaa!

Pannarikahvit Ensi maanantaista (7.11.) alkaen J-Napissa on joka maanantai tarjolla aamupalaa klo. 9.00-10.30 välisenä aikana! Samalla voit hoitaa juoksevia asioita kuten hakemusten täyttämistä ja liitteiden tulostamista. Kenties saat myös vastauksia mieltä polttaviin kysymyksiin!

Aamupala on tietenkin ilmainen. Ja seura mitä parhainta. Voit ottaa myös kaverin mukaan. Tervetuloa, J-Napin nuori!