Paikkoja myös ilman sitoutumista!

”Sinun on sitouduttava käynteihin, muuten asiakkuus lopetetaan”, ”Et ole tarpeeksi motivoitunut, kun aikoja jää käyttämättä”, ”Ryhmässä käyntiin tulee sitoutua”. Kuulostaako tutulta?

Sitoutuminen vaatii panostusta, johon moni ei välttämättä pysty esimerkiksi mielenterveysongelmien tai päihteidenkäytön vuoksi. Toisaalta sitoutumiseen vaikuttaa myös toiminnan mielenkiintoisuus ja siitä saatava hyöty.

Minusta tuntuu kurjalta, että liian moni nuoremme joutuu pois jostain toiminnosta sen vuoksi, ettei ole riittävän sitoutunut tai motivoitunut. Mielestäni sitoutuminen on asia, jota voi oppia, mutta ensin tulee olla mahdollisuus paikkoihin, joissa sitä voi opetella. Moni nuori aloittaa jonkin kivan ryhmän tai muun aktiviteetin, mutta se päätetään usein jo muutaman poissaolon jälkeen. Tämä voi olla kova pettymys nuorille, jotka ovat saaneet itsestään niin paljon irti, että ovat ylipäätään rohkaistuneet aloittamaan jonkin toiminnan.

Uskon, että jos nuorilla olisi enemmän paikkoja, joissa ei olisi sitoutumispakkoa, motivaatio voisi olla parempi, kun ei tarvitsisi pelätä ”hylkäämistä”. J-Napissa on pyritty vastaamaan tähän haasteeseen siten, että emme kovin helpolla luovuta niidenkään asiakkaidemme kanssa, joilla on vaikeuksia sitoutua ajoillemme. Lisäksi järjestämme ryhmiä, joihin voi tulla silloin kun jaksaa, ei joka kerta. Meneillä olevalla Porkkana-hankkeellamme ”palkitaan” asiakaskäynneistä, joka myös voi auttaa sitoutumiseen tai ainakin motivaatioon, edelleen ilman pakkoa. 

Kun tulee tunne, että ”minut hyväksytään, vaikka en aina pystykään pitämään kiinni ajoista”, luo se varmasti motivaatiota yrittää enemmän ja onnistumisen kokemuksia.

Mitä mieltä te olette, onko helpompi sitoutua, jos ei tarvitse sitoutua? 🙂

Kevätpäiviä odotellen,

Katri
kukka

Terveisiä sosiaalialan asiantuntijapäiviltä!

Kävimme viime viikolla Sosiaalialan asiantuntijapäivillä haistelemassa ja tunnustelemassa, mitä sosiaalialalla oikein tapahtuu tällä hetkellä. Päivillä paljon puhututti uusi ammattihenkilölaki, joka vahvistaa sosiaalityöntekijöiden osaamisvaatimuksia (eli ihan kuka tahansa ei voi jatkossa toimia sosiaalityöntekijänä), toimeentulotuen siirtäminen Kelaan ja monenlaiset asiakkaan kohtaamiseen ja osallisuuteen liittyvät asiat.

Asiakkaan kohtaamiseen liittyvissä asioissa puhututti myös vanha kuomamme, sosiaalinen media. Kuunnellessamme sitä, miten eri palvelut ovat somessa ja tavoittavat vaikkapa nuoria netin välityksellä, J-Nappilaisten sydäntä lämmitti. Kun J-Nappi aloitti toimintansa vuonna 2013, sosiaaliseen mediaan menemistä pidettiin ehkä jossain piireissä vähän hölmönä: miksi niin pitäisi tehdä? Nyt, kolme vuotta myöhemmin, on herätty siihen, että ihmiset viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, ja sossujen on tietenkin oltava siellä, missä ihmiset ovat. J-Napin ajatuksena on alusta lähtien ollut mennä lähemmäs nuoria: kotiin, kouluun, työkkäriin, Kelaan, someen ja kaikkialle, mihin nuoret meitä toivovatkin.

Päivistä saimme paljon uutta tietoa, ja oli mukava tavata kollegoita ympäri Suomen. Päällimmäisenä mieleemme painui kuitenkin se, että sisältö vain lisäsi tunnetta siitä, että J-Napissa todella tehdään edistyksellistä ja arvokasta työtä. Oman kilpensä kiillottaminen ei ole tässä kohtaa yhtään liioiteltua: olemme pystyneet jatkuvasti koko J-Napin olemassaolon ajan pitämään kiinni siitä, että asiakas on toimintamme keskiössä. Emme jää kuitenkaan omahyväisyyteemme loikoilemaan, vaan aiomme jatkossakin pitää huolta siitä, että kehittäminen ja kriittinen ajattelu ei tästä tönöstä lopu!

 

kroketti

Metadonihoidossa pysyminen vähentää kuolleisuusriskiä merkittävästi

Kimmo Jouhkin blogikirjoitus

Kirjoitan blogissani eri huumausaineiden vaikutuksia, lääketieteellisiä tutkimuksia sekä mahdollisten sivuvaikutusten- sekä riippuvuusproblematiikan hoitoa. Lisäksi kirjoitan blogissani ajankohtaistietoa erilaisista mielialamuutoksista ja mielenterveyteen liittyvästä problematiikasta perustasolla.
Tieto on suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät päihde- ja mielenterveysongelmaisten kanssa tai niille, jotka haluavat kuulla myös tieteellisen tutkimuksen tuottavaa tietoa, lähes kansankielellä.
Käytän lähteinä sekä viitteinä eri julkaisuja, välillä englanninkielisiä, joita ei vielä ole käännetty suomen kielelle.
Kirjoitan blogissani myös eri tutkimustulosten sisältöä referoituna lähteineen, viitteineen. Tutkimustuloksia, joilla voi olla merkitystä kenen tahansa arjessa ja joihin olen työssäni törmännyt.

Metadonihoidossa pysyminen vähentää kuolleisuusriskiä merkittävästi, kertoo irlantilaistutkimus. Jatka lukemista

J-Nappi on kiinni 15.-16.3.2016!

Koko tiimimme osallistuu Talentian järjestämiin asiantuntijapäiviin, joten toimistomme on kiinni! Hätätilanteissa soita 112. Vähemmän hätäisissä hätätilanteissa Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla päivystää sosiaaliohjaaja opastuksessa ja vielä vähemmän hätäisissä hätätilanteissa voit jättää soittopyynnön puhelimeemme! Tekstiviesti saattaa tavoittaa meidät parhaiten ja soitamme takaisin, jos aikataulu antaa myöten. Emme voi kuitenkaan luvata, että pystyisimme olemaan yhteydessä ennen torstaita!