J-Nappi auki maanantaina 1.2. poikkeuksellisesti vain kello 9-10.45.

MAANANTAINA 1.2.16 J-NAPPI AUKI KELLO 9-10.45.

Eli päivystys toimii vain aamupäivän. Kiireellisissä toimeentulotukiasioissa voitte ottaa yhteyttä Hannikaisenkadun sosiaaliasemalle. Tiistaina 2.2 palvelemme taas normaalisti kello 9-15.30.

Mukavaa viikonloppua!

”Mihin se viikko taas hävisi?
En kuitenkaan väitä etteikö perjantai kävisi.
Tee jotain hauskaa, hilpeää tai vähän hurjaa,
voin luvata ettei edessä ole vain pari päivää kurjaa.
Rentoudu, ota ilo irti koko viikonlopusta,
etteivät syyttää voi taas ainaisesta hopusta!” (http://minteridesign.fi/runoja/)

J-Napissa päivystetään maanantaisin!

Windowsin valmis kuvanäyte

Sossut palaveeraa

Odotellessamme uutta sossua saapuvaksi, aloimme pitämään päivystyspäiviä marras- ja joulukuussa. Huomasimmekin niiden hyvät puolet kaikkien nuorten kannalta: joskus on mukavaa vain tupsahtaa paikalle hoitamaan asioitaan. Niinpä päätimme jatkaa päivystyspäiviä myös vuonna 2016.

Tästä vuodesta lähtien J-Nappi päivystää siis joka maanantai 9.00-15.00 välisenä aikana. Se tarkoittaa, että yksi sossuistamme ei varaa muita aikoja vaan ottaa vastaan nuoria ilman ajanvarausta. Tervetuloa hoitamaan asioita myös tätä kautta!

Päivystyspäivät on tarkoitettu nuorille, joilla on jo oma työntekijä täältä J-Napista! Jos haluat asiakkaaksi meille, juttelethan asiasta oman sossusi kanssa tai soita Anna-Kristiinalle/Kimmolle. Keskustellaan sitten yhdessä missä asioissa me voitaisiin olla avuksi.

Toimeentulotuki syrjii rintavia

Perusosa eli summa, jolla yksinasuvan toimeentulotuensaajan pitäisi selvitä joka kuukausi, on myös vuonna 2016 485,50 euroa. Siitä ruokamenojen osuus on Turun hallinto-oikeuden mukaan 49 %. Näin ollen muille menoille jää 247,61 euroa. Sillä summalla tulisi maksaa puhelin, netti, apteekin käsikauppaostokset, henkilökohtaiseen ja kodin puhtauteen liittyvät menot, lehdet, harrastus- ja virkistysmenot. Siis jos ruokakustannukset pysyvät 237,90 eurossa/kk. Mikä on kyllä aikamoinen ihme nykyisillä ruoanhinnoilla.

Perustoimeentulotuen summat ovat samat miehille ja naisille. Siinä ei oteta huomioon kuukautisia tai muita mahdollisia pikkuhousun toppaustarpeita. Minulla on ollut asiakas, joka kertoi pahimpina aikoina varastavan vessapaperia julkisista tiloista, koska hänellä ei ole varaa ostaa kuukautissuojia. Vuotoviikothan ovat jotain mitkä tulevat kun biologia niin sanelee (eikä kuukautisten poisto lääkityksellä liene asianmukaista vain sen takia, että potilas on toimeentulotukeasaava). Näin ollen voidaan sanoa, että henkilöt, joilla ei ole ko. vuotoja, saavat joka kuukausi enemmän rahaa muihin perusmenoihinsa.

Tässä kuvassa on neljä makkaraa

Tässä kuvassa on neljä makkaraa

Toimeentulotuessa ei oteta huomioon myöskään isojen rintojen aiheuttamia erityisrintaliivien tarvetta. Mitä isommat daisarit sitä tukevammat rintaliivit tarvitaan ja sitä kalliimpaa niiden ostaminen on. Lähtöhinta erikoisrintaliiveillä pyörii 40 euron paikkeilla. Asiantuntijoiden mukaan rintaliivit pitäisi uusia joka kolmas kuukausi. 160 euroa on iso summa joka vuosi, jonka pikkutissiset ja tissittömät saavat käyttää johonkin muuhun kuin terveydenkannalta pakollisiin rintamusvankiloihin.

Parta kasvaa (jos kasvaa) sukupuolesta riippumatta (ihan totta). Miesoletetuilla on kuitenkin yhteiskunnallisesti hyväksytty mahdollisuus kasvattaa partaa, jos rahatilanne ei anna myöten partakoneeseen tai höylärumpaan (tiesitkö muuten, että naisille markkinoidut höylät maksavat enemmän ja ovat huonompi laatuisi kuin miehille markkinoidut?). Naisoletettuna samaan uskaltautuminen vaatii rautaista itsetuntoa, mitä kokemukseni mukaan on aina vain vaikeampaa ylläpitää mitä pidempään on toimeentulotuen asiakkaana.

En lisää tähän listaan muita eroja naisille ja miehille markkinoiduissa tuotteissa ja palveluissa sillä kaikesta muusta voi luopua, mutta biologiaa vastaan on vaikeampaa taistella.

Tulisiko sinun mielestäsi em. seikat ottaa huomioon toimeentulotukea myönnettäessä? Puuttuuko listasta jotain mikä sinne kuuluisi?

SOME-vuosi 2015

sininen_j_nappi3_pieni_nettii_oikeapalstaKatselin tässä tulevien Sosiaalialan asiantuntijapäivien ohjelmistoa, ja silmiini pisti useat esittelyt ja puhujat, joiden aiheena oli sosiaalinen media osana sosiaalialan työtä. Puheaiheiden esittelyissä sosiaalinen media tunnutaan liittävän ennaltaehkäisyyn, tavoitettavuuteen ja ajanhermoilla pysymiseen. Nämä olivat myös osa niistä syistä miksi me lähdimme sosiaaliseen mediaan vuonna 2012. Muistan, että tuolloin sosiaalisesta mediasta löytyi lähinnä etsiviä nuorisotyöntekijöitä -on hienoa huomata miten virtuaalinen yhteydenpito on levinnyt myös muihin sosiaalipuolen palveluihin.  Jatka lukemista

Coca-Cola

Kimmo Jouhkin blogikirjoitus

Kirjoitan blogissani eri huumausaineiden vaikutuksia, lääketieteellisiä tutkimuksia sekä mahdollisten sivuvaikutusten- sekä riippuvuusproblematiikan hoitoa. Lisäksi kirjoitan blogissani ajankohtaistietoa erilaisista mielialamuutoksista ja mielenterveyteen liittyvästä problematiikasta perustasolla.
Tieto on suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät päihde- ja mielenterveysongelmaisten kanssa tai niille, jotka haluavat kuulla myös tieteellisen tutkimuksen tuottavaa tietoa, lähes kansankielellä.
Käytän lähteinä sekä viitteinä eri julkaisuja, välillä englanninkielisiä, joita ei vielä ole käännetty suomen kielelle.
Kirjoitan blogissani myös eri tutkimustulosten sisältöä referoituna lähteineen, viitteineen. Tutkimustuloksia, joilla voi olla merkitystä kenen tahansa arjessa ja joihin olen työssäni törmännyt.

Vuosi vaihtui, joten uudet kujeet ja jutut esiin!

Tiesittekö tämän Coca-Colasta?

John Pemberton (1831–1888) tunnetaan Coca-Colan kehittäjänä. Hän oli yhdysvaltalainen apteekkialan ammattilainen, joka oli opiskellut lääketiedettä ja farmasiaa. Pemberton tunnettiin farmasistina, joka oli perehtynyt laboratoriotyöskentelyyn ja lääkkeiden valmistukseen. Hän perusti yrityksensä Atlantaan, ja oli aikanaan Yhdysvaltain merkittävimpiä lääke- ja kemiallisia valmisteita valmistava farmaseutti.

John Pemberton kehitti Coca-Colasta ensin alkoholillisen juoman vuonan 1885, joka kantoi nimeä ”Pemberton´s French Wine Coca”. Valmiste oli ”kokaviiniä”, joka sisälsi muun muassa viiniä, kokaiinia ja kolapähkinää. Juoma oli tarkoitettu juomaksi yläluokkalaisille älyköille. Sen kerrottiin sisältävän Perun kokaiinia ja parantavan ruuansulatusta, hengitystä sekä vahvistavan lihaksia ja hermostoa.

Pemberton selitti, että Etelä-Amerikan intiaanit pitivät kokan kasvia pyhänä yrttinä, jonka avulla he olivat kyenneet tekemään hämmästyttäviä urotekoja. Vasta vuotta myöhemmin, vuonna 1886, Pemberton sai aikaiseksi varsinaisen hittituotteensa. Atlantan kaupunki kielsi tuolloin alkoholin myynnin, ja niinpä Pemberton päätti tehdä juomasta toisen version. Näin sai alkunsa nykyisin tunnettu Coca-Cola, josta tuli maailmanlaajuinen menestystuote. John Pemberton ei itse ehtinyt nauttia Coca-Colan menestyksestä. Hän sai tuekseen joukon liikemiehiä, mutta muutama kuukausi sopimuksen syntymisen jälkeen Pemberton kuoli 57-vuotiaana. Hänet on haudattu Atlantaan.

 

Lähde: Uuden Apteekin asiakaslehti 1-2016