Miksi päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat Jyväskylässä erillään?

Raharyhmään kuvaEn tiedä. Eikä tunnu tietävän kukaan muukaan. Vastausta en ole saanut.

Sen verran tiedän, että meidän nuorilla on usein kummankin kanssa kamppailua. Yleensä on vaikea sanoa kumpi tuli ensin, muna vai kana, päihteet vai mielenterveysongelmat. Silti palvelut ovat erillään, ja kaikista parasta:

mielenterveyspalveluihin ei pääse, jos on päihteidenkäyttöä;

päihdepalveluihin ei pääse, jos on mieleterveysongelmaa.

Näin siis yksinkertaistettuna. Se väittäköön vastaan joka uskaltaa. Mulla on aitoja esimerkkejä vastaavasta joka sormelle ja varpaalle.

Tässä välissä toimii sosiaaliohjaaja/sosiaalityöntekijä. Hänen työnkuvaansa kuuluu saada ihmisille heidän tarvitsevansa palvelut. Usein se tarkoittaisi päihde- ja mielenterveyspalveluiden kutsumista saman pöydän ääreen. Kun se olisikin niin helppoa! Yksittäisen työntekijän valta päättää ”linjausten” vastaisesti on viety pois. Voivotella kyllä voidaan sitten oikein porukalla.

Jotenkin kummasti meidän nuoret kuitenkin pysyvät hengissä. On ne vaan sitkeitä. Vahvempia ihmisiä saa hakea.

Onneksi meillä on Kimmo, vaikkei laastari toimikaan kovin hyvin ammottaviin avohaavoihin. On se silti jotain. Silti on pakko kysyä, miksi päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat Jyväskylässä erillään?

Iloa liikunnasta

KuvaEi voi alkaa aamu paremmin, kun katsoo ikkunasta ulos ja ihana ystävämme aurinko siellä meille näyttää mahtinsa! Kuinka voikaan auringosta ja valosta tulla näin hyvä mieli? Oikein heti mieleni halajaa pihalle nauttimaan auringosta! Kipkap liikuntavaatteet päälle, ja luontoon liikkumaan!

Luonto antaa meille niin paljon, sitä ei aina ymmärräkään. Harvoin tulee vain pysähdyttyä ja kuunneltua mitä kaikkea siinä ympärillä oikein onkaan. Luonnossa liikkumisenhan on ihan todettu parantavan ihmisen mieltä ja mielenlaatua, puhumattakaan siitä, miten positiivisesti liikunta vaikuttaa ihmismieleen.

Jyväskylässä on paljon luonnonläheisiä lenkkipolkuja, joihin voi mennä kesäisin kävelemään, juoksemaan tai vaikka pyöräilemään. Ja mikä parasta, tämä on ihan ilmaista! Talvisin suurimmalle osalle poluista tehdään latu, joita pitkin voi hiihtää. Minun suosikkipaikkani, jossa tykkään käydä lenkkeilemässä on palokan lenkkipolut järvenrannalla. Ei ole voittanutta! Mitkä ihanat maisemat, niissä oikein mieli lepää!

Kun liikun, parantuu minun unenlaatuni ja tällöin olen myös luonnollisesti virkeämpi. Ruokahaluni on hyvä ja pysyy rytmissä sekä olen huomattavasti iloisempi! Liikunnan lisääminen osaksi elämäntapaani on todellakin parantanut elämänlaatuani. Tiedän, että joskus tuntuu raskaalta pukea ne lenkkarit jalkaan ja lähteä ulos, mutta kun pääsee ulos niin kehon ja mielen valtaa hyvä olo! Lenkin jälkeen on myös voittajafiilis! Muistakaa myös pitää lepopäiviä, sillä sitä kehomme myös vaatii. Ei muuta kuin ulos lenkille nauttimaan luonnon antimista.

 

 Teksti on osa Opiskelijalauantaita – juttusarjaa, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sosionomiopiskelijat kirjoittavat itseään kiinnostavista aiheista.

Päihteet eivät ole este ADHD-lääkkeille

Moni lapsi jää edelleen ilman tarvitsemaansa ADHD-lääkehoitoa, vaikka sen toimivuudesta on kiistatonta tutkimustietoa, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatri Leena Pihlakoski.
– Kyse on yleensä keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä ja pitkistä käyttöajoista. Siksi niiden turvallisuus mietityttää perheitä ja lääkäreitä, Pihlakoski sanoo. Jatka lukemista

Geokätköily eli GBS-aarteenetsintää

Geokätköilystä on tullut viime aikoina suhteellisen tunnettu harrastus ja kätköilijöiden määrä on lisääntynyt huomattavasti. Se on mukava harratsus, jota voi harrastaa kuka vain ja missä vain vuoden ajasta riippumatta. Kätköt ovatkin yleensä lumirajan yläpuolella ja talvellakin saavutettavia, mutta jos eivät, siitä tulisi olla erikseen maininta.

Kerronpa lyhyesti mitä tämä geokätköily on, jos se on vielä joillekkin pimennossa eikä ole niinkään tuttu. Ideana on, että joku henkilö on jättänyt jonnekkin paikkaan kätkön, kirjaa sen koordinaatit geokätköilyn nettisivuille ja muut etsivät sen. Kätköjä on nano koosta kokoon XL. se voi olla esimerkiksi joku mutteri, pakasterasia tai mitä vain ikinä kukakin keksii. Kätköstä löytyy yleensä kynä ja paperia, mihin jokainen kätkön löytänyt kirjoittaa käyntinsä. Pienemmissä kätköissä löytyy yleensä vain paperi, joten muistakaa pitää aina kynä mukananne! Kätköllä käynti kirjataan myös omalle geocaching tililleen, jonne se tallentuu. samalla tulee kirjoittaa jokin viesti kätkön lokivihkoon. Jos ei ole muuta sanottavaa, voi lyhyesti kommentoida vain kk=kiva kätkö. Tämä on yllättävän yleinen tapa.

Puhelimeen ladataan geocaching ohjelman, josta löytyy kartta, missä kätköt näkyvät. Siihen voi ladata oman tilin, johon voi kirjata esimerkiksi omat löydöt ja viestejä kätköjen lokikirjoihin. Perusversio sovelluksesta on täysin ilmainen. Premium versiossa on enemmän kätköjä, koska osa kätköistä ovat premium tasoisia. Jos haluaa itselleen premiumin, se maksaa kolmelta kuukaudelta noin 8e ja vuodelta noin 24e. Siinä on esimerkiksi etuina se, että kätköjä näkyy kartassa enemmän kerralla ja siinä on tarkempi navigointi sekä tarkemmat kätkö haut.

Esimerkiksi nokian puhelimiin saa geocaching plus. Sieltä löytyy kätkön kuvaus, lokivihko, jossa muiden jättämät viestit, mahdolliset kuvat paikasta ja kätkön tarkemmat tiedot. Tarkempia tietoja ovat mm. kätkön nimi, tyyppi, koko, koodi, vaikeus aste, maaston vaikeusaste, tarkat koordinaatit ja kätkön omistaja.

Kokeilin geokätköilyä hiljattain ja jäin aivan koukkuun. Itselle ensimmäinen geokätkö oli helppo löytö ja sen tiimoilta jäin aivan koukkuun. Tällä hetkellä olen kerännyt vähän päälle kolmekymmentä kätköä. Linkitän tähän loppuun vielä nettisivut missä on tarkempaa tietoa kätköilystä ja kuinka siinä pääsee alkuun. Kätköily on mukavaa ajan vietettä yksin tai kavereiden kanssa. Sitä voi tehdä loma matkoilla, työmatkoilla tai vaikkapa iltalenkillä!

Luokaahan tilinne ja lähtekäähän kätköilemään!

p.s. Muistakaa jästivaara! ;)

Linkki: http://www.geokatkot.fi/

 

Etuuksien sekamelska

etuudetTörmään viikoittain tilanteisiin, joissa asiakkaani ovat pulassa erilaisten etuuksien suhteen. Ei ole tietoa mitä etuutta kulloinkin pitäisi hakea, mihin etuuksiin olisi oikeus ja miten mikäkin etuus vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen.

Erityistä hämmennystä aiheuttaa, kun toimeentulotuessa tehdään takaisinperintäpäätös ja esimerkiksi kelasta myönnetyt etuudet menevätkin takaisinperintäpäätöksellä sosiaalitoimeen. Tai kun tilille rapsahtaa takautuvia maksuja, esimerkiksi kelan asumistukia, otetaan ne tulona huomioon toimeentulotuessa, jolloin asiakkaalla ei välttämättä ole hetkeen oikeutta toimeentulotukeen.

Tällaisissa tilanteissa pyrimme auttamaan asiakasta selvittämällä mihin etuuksiin hänellä on oikeus ja mitä seuraa, jos esimerkiksi jokin etuus jää saamatta jonkin muun etuuden tullessa tilille. Aina se ei ole helppoa meille työntekijöillekään. Ja virheitäkin sattuu. Tärkeää on, että asiat selvitellään yhdessä ja löydetään oikeudenmukainen ratkaisu asioihin.

Oman taloudellisen tilanteen selvittämisessä ja ns. kärryillä pysymisessä olisi tärkeää lukea aina huolellisesti kotiin tulevat päätökset, koskivat ne sitten toimeentulotukea, kelan päätöksiä tai työvoimapoliittisia päätöksiä. Me virkailijat osaamme valitettavasti kirjoittaa välillä vaikeaselkoisesti, jolloin riskit väärinymmärykselle kasvavat. Jos jokin jää epäselväksi, ota rohkeasti yhteyttä omaan työntekijääsi esimerkiksi sosiaalityöntekijään – tai ohjaajaan ja pyydä apua asian selvittämisessä.

Yksi konkreettinen keino tukiviidakon hallitsemisessa on kirjoittaa itselle ylös paperille säännölliset kuukausittaiset menot ja säännölliset tulot. Näin näet, mitkä ovat pakollisia menoja joka kuukausi ja mitkä tulot ovat säännöllisiä. Toimeentulotuen perusosa yksinasuvalle on 485,50 e. Tämä summa lasketaan siis menoksi, vaikka sinulle se on itseasiassa tuloa. Eli jos esimerkiksi vuokrasi on 500 e ja asumistuki 400 euroa saat toimeentulotukea 500e + 485,50e- 400e =585,50e. Tästä maksat sitten vuokran omavastuuosuuden asumistuen jälkeen eli 100 euroa, jolloin käytettäväksesi jää 485,50 e (eli toimeentulotuen perusosa).

Pakkaa hämmentää, jos toimeentulotuen perusosaa alennetaan 20 % esimerkiksi työvoimapoliittisista syistä (ei ole ottanut vastaan tarjottua työtä, ei ole työttömänä työnhakijana jne.). Tällöin perusosa on 20% pienempi ja käteen jäävä osuus siten 20% vähemmän. Harvoissa tapauksissa perusosaa voidaan alentaa jopa 40%, mikäli asiakas ei hoida vaadittuja toimenpiteitä, esim. ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi kehoituksista huolimatta. Juuri tästä syystä on hyvin tärkeää, että epäselvissä tilanteissa otat yhteyttä omaan työntekijääsi ja keskustelet hänen kanssaan tilanteesta. Työntekijät kyllä käyttävät harkintaa ja joustavat, jos sinulla on päteviä syitä, miksi et ole hoitanut vaadittavia asioita.

Jyväskylän kaupungin sivuilla on toimeentulotukilaskuri, johon voit syöttää menoja ja tuloja nähdäksesi, onko sinulla oikeus toimeentulotukeen. http://www3.jkl.fi/sote/toimeentulotukilaskuri/

Tsemppiä etuusviidakossa!

-Katri J-Napin sossu