Tule sellaisena kuin olet!

Sorsan varpaatNykyaikana ihannoidaan menestystä ja kaunista ulkoista olemusta. Sinulla pitää mennä hyvin, sinun pitää näyttää hyvältä ja sinun pitää suoriutua kaikesta hyvin, ellei jopa täydellisesti. Ulkopuolelta asetetaan meille paineita, jotka helposti sisäistämme ja alamme arvioida itseämme niiden mukaan. Avun ja tuen tarvitseminen nähdään monesti häpeällisenä asiana. Itse on pärjättävä ja kärsittävä! Monet avuntarvitsijat kokevat leimaantumista ja alemmuuden tunnetta tällaisessa pärjäämisen kulttuurissa. Jotkut J-Napin nuoret kertovat kuinka heitä katsotaan kaupungilla vinoon ja arvostellaan, kuinka he saavat kaupoissa ja eri palveluissa huonoa kohtelua tilanteidensa takia. Nuoret myös joskus itse ajattelevat kuinka heidän tulisi olla parempia, enemmän omillaan pärjääviä ja joskus jopa häpeävät tilannettaan sekä pelkäävät tämän takia pyytää apua ja kertoa rehellisesti ongelmistaan. Jatka lukemista

Kuopion terveisiä

Olemme tänä syksynä käyneet jo pari kertaa Kuopiossa koulutusmatkalla. Viimeisin kerta oli viime viikolla, kun osallstuimme Rikosuhripäivystyksen (Riku) Kuopion seminaariin, jossa aiheena oli ”Nuoret rikoksen uhreina”. Mieleen jäivät erityisesti videot, joita Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeessa on tehty.

Jatka lukemista

Lunta, lunta, lunta!

WP_000178Mikä on sinun mielestäsi paras vuodenaika? Onko se pirteä kevät, lämmin kesä, tunnelmainen syksy vai kipakka talvi? Vai oletko yksi niistä, jotka nauttivat kaikista vuodenajoista? Täällä nimittäin ilmoittautuu yksi sellainen!

Minä pidän varsinkin jokaisen vuodenajan alusta; lupauksesta uudesta. Ensimmäiset kukinnot, ensimmäiset helteet, ensimmäiset värimuutokset puissa ja ensimmäiset lumet. Nyt eletään tuota jälkimmäistä vaihetta; lunta tulee enenevissä määrin, mutta vielä tiedetään, ettei se pysyväistä ole. Kuinka ihanaa!

Ihanaa, vaikka sohjo vaikeuttaa autolla ajamista ja nilkat ovat jatkuvasti märkänä. Ihanaa, vaikka koskaan ei ole tarpeeksi vaatetta tai sitten sitä on liikaa. Ihanaa, vaikka lähes jokaisen vastaantulijan ilme on myrtsi ja ruokapöydässäkin kuuluu vain valitusta.

Olenko hullu? Hyvin todennäköistä! Oletko sinä?