Ollaan ihmisiä toisillemme

250913_Simon_VKR9 PieniMiksi monet ihmiset voivat nykyään niin huonosti? Onko ajassamme tai yhteiskunnassamme jotakin, mikä aiheuttaa pahoinvointia? Näitä kysymyksiä mietin samalla kun katselin yhdessä lapseni kanssa Pikku Kakkosen Franklin ja ystävät -ohjelmaa. Sarjassa Franklin (kilpikonna) ja tämän ystävät (etana, jänis, majava, karhu, kettu ja hanhi) joutuvat monenlaisiin seikkailuihin ja kommelluksiin. Näistä vaikeuksista he aina selviytyvät yhteisvoimin, ystävysten auttaessa toinen toistaan.

Näinhän se on. Kukaan meistä ei selviä yksin. Vastoinkäymisetkin tuntuvat paljon pienemmiltä jos vaikeina hetkinä on joku, johon turvata. Jatka lukemista

Miks et sä soita?

Jokaisen asiakkaani käyntiaika päättyy sanoihin: jos sitten tulee tässä jotakin ennen seuraavaa käyntiaikaa niin soita mulle. Ja jokainen asiakas vastaa tähän että joo. Ja kukaan ei silti soita. Olen huomannut, että ihmiset ottavat yhteyttä vasta sitten kun on jo hätä päällä, ei silloin, kuin hädän voisi vielä estää ja asialle tehdä jotakin. Yleensä soitetaan vasta silloin, kun postissa on tullut jo häätöpäätös tai kun koulun eropaperit on jo kirjoitettu. Silloin kysyn: miksi et soittanut minulle ja pyytänyt apua tilanteeseesi aiemmin.

Me sossut täällä J-Napissa olemme TEITÄ asiakkaitamme varten. Ilman teitä, ei olisi J-Nappia. Työmme on auttaa teitä kaikissa elämän käänteissä: niin ilossa kuin surussa. Käyttäkää tämä mahdollisuus ja tarttukaa puhelimeen, kun tarvitsette apua missä tahansa asiassa. Avuntarve voi olla pieni tai suuri. Ja aina ei tarvitse soittaa vain kun on jokin ongelma, mihin kaipaa ratkaisua, vaan soittaa voi myös kertoakseen kuulumisia yleensä.

Me välitämme, välitä sinäkin itsestäsi hakemalla apua ajoissa!

Hanna-Mari Partanen
sosiaalityöntekijä
Nuorten aikuisten palvelukeskus

WP_000060[1]

Kannabiksen ja mielialalääkkeiden yhteisvaikutus

Löysin hyvin ajankohtaisen artikkelin, joskin englanninkielellä, aiheesta, josta tulee kysymyksiä lähes päivittäin työssäni. Kysymyksiä tulee niin nuorilta itseltään kuin yhteistoimijoilta.
Artikkeli ei ole mitään ”Raamatuntekstiä” eli siinä nostetaan hyvin ongelmat pöydälle ja suositellaan suhtautumaan vakavasti mahdollisiin yhteisnimittäjiin, kun on kyse kannabistuotteista sekä lääkärien määrämistä mielialalääkkeistä. Tärkeintä on, että nuori joka käyttää kannabistuotteita, kertoo siitä lääkärilleen, ennen kuin tämä edes miettii mahdollista mielialalääkityksen aloittamista. 

Linkki artikkeliin:
cannabis-and-prescribed-medications

Lähde: ncpic = national cannabis prevention and information centre

Asunnottomien yön lähestyessä 17.10.

Vuoden 2013 lopussa Suomessa oli vailla kotia 7 500 yksinäistä henkilöä ja 420 perhettä. Asunnottomuuden taustalla on useita eri syitä. Asunnottomuus on yhteiskunnallinen, yhteisöllinen ja yksilötason kokemuksena tuntuva ongelma, ja jokaisen tilastoluvun takana on yksilö.  

Jyväskylässä on viime vuosina panostettu asunnottomuuden vähentämiseen ja pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen valtakunnallisen PAAVO-hankkeen ja paikallisten toimijoiden yhteistyön voimin. Silti työtä yhä riittää asunnottomuuden poistamiseksi ja sen ehkäisemiseksi. Marraskuussa 2013 Jyväskylässä tilastoitiin 141 yksinäistä asunnotonta ja 33 pitkäaikaisasunnotonta. Heistä 28 % oli alle 25-vuotiaita nuoria. 

Asunnottomuuteen liittyvä ongelmatiikka kohdataan kodittomien itsensä ja lähipiirinsä lisäksi  useimmiten aikuissosiaalityön asumisneuvonnassa, asumisohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden työssä. Aina pelkkä asunto ei ole riittävä ratkaisu vaan tarvitaan muutakin tukea arjen sujumiseksi, ihmisen auttamiseksi. Kun yleisellä tasolla suunnitellaan asumisen tukipalveluita kannattaa kuulla myös kokemusasiantuntijoita. Näin palvelutarpeet ja palvelut saadaan paremmin kohtaamaan toisiaan.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä on 17.10. Siihen liittyen Asunnottomien yötä vietetään jo 15. kertaa. Jyväskylässä eri toimijat järjestävät yhteistyössä Aren aukiolla tapahtuman, jossa on kello16 alkaen tarjolla asiaa asunnottomuudesta. Asunnottomien yöstä  löytyy lisätietoa sivulta www.asunnottomienyo.fi sekä Facebookista sivulta Asunnottomien yö – Jyväskylä www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo.

 

 

 

Suunnitteletko muuttoa toiseen kaupunkiin?

WP_000103• Opiskelujen perässä

 • Mitä haluat opiskella?
 • Missä koulussa sitä opetetaan haluamassasi kaupungissa?
 • Missä koulu sijaitsee?
 •  Onko kaupungissa opiskelija-asuntoja?
 • Missä toimisto sijaitsee?
 • Miten asuntoja haetaan?
 • Missä asunnot sijaitsevat?
 • Mitkä olisivat kävelymatkan päässä koulusta?
 • Mitkä olisivat hyvän linja-autoreitin varrella kouluun nähden?

• Työpaikan perässä

 • Missä työpaikka sijaitsee?
 • Mitä asuinalueita on sen lähellä?
 • Mitkä asuinalueet ovat suorassa yhteydessä työpaikkaasi julkisilla välineillä kuljettaessa?
 • Mitä vuokranantajia paikkakunnalla on?
 • Miten asuntoja haetaan?

• Uuden elämän perässä Jatka lukemista