Mitä se toimeentulotuki oikein on? Osa 3: Täydentävä toimeentulotuki

Aiemmin opittua: Toimeentulotuki on rahaa. Sitä saa tiettyjen ehtojen täytyttyä. Kaikki mahdolliset tulot, säästöt ja varat vaikuttavat sen suuruuteen. Toimeentulotukea myöntää kunnan sosiaalitoimi. Perustoimeentulotuki on plusmiinuslaskentaa eli perustuu toimeentukilain mukaiseen laskelmaan. Perustoimeentulotuki on tarkoitettu välttämättömiin menoihin eli siinä otetaan vain laissa mainitut menot huomioon.

Myös J-Napissa tehdään täydentävää toimeentulotukea omille nuorille (perustoimeentulotuki tulee kaikille kuntalaisille Hannikaisenkadun sosiaaliasemalta)

Myös J-Napissa tehdään täydentävää toimeentulotukea omille nuorille (perustoimeentulotuki tulee kaikille kuntalaisille Hannikaisenkadun sosiaaliasemalta)

Perustoimeentulotuen lisäksi on olemassa täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Tässä osassa kerron niistä ensimmäisestä oman näkemykseni mukaisesti. Muistakaa, että käytäntö on aina teoriaa ihmeellisempää.

 

Täydentävä toimeentulotuki

Täydentävä toimeentulotuki määritellään toimeentulotukilaissa. Sitä voidaan myöntää sellaisiin menoihin, joilla voidaan tukea ja mahdollistaa hakijan itsenäinen selviytyminen. Eli siis selviytyminen ilman yhteiskunnan apua.  Jatka lukemista

Häirintää ei tarvitse sietää!

250913_Simon_VKR3 pieni

Tasa-arvovaltuutettu kampanjoi seksuaalista häirintää vastaan ”Ei meidän koulussa” -kampanjassa.

Ei meidän koulussa -nettisivuille on koottu nuorten antamia vastauksia:

”Yläkoulun

tytöistä 61 % ja pojista 46 % on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti.*

46%
Pojista
61%
Tytöistä

70 % homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista on kokenut häirintää.**

* THL:n Kouluterveyskysely 2013.
** Alanko 2013.”

Jatka lukemista

Unelmat – Meidän jokaisen oikeus

Unelma. Kaunis sana, joka voi kantaa pitkälle. Se voi olla suuri tai ihan pieni. Se voi muuttua elämän varrella tai säilyä läpi elämäsi. Se voi muuttaa koko elämäsi tai antaa elämällesi suunnan. Unelma, siihen meillä jokaisella on oikeus. Annathan unelmille siivet?

Joillekin pieni unelma voi olla uusi vaate tai vaikka ystävän kanssa vietetty mukava päivä. Joillekin suuri unelma voi olla ammatin tai työpaikan saaminen, matkustelu tai vaikkapa perheen perustaminen, rakkauden löytäminen. Unelmat kertovat meistä, ne ovat meidän ikiomia. Kukaan muu ei voi määritellä mistä juuri sinä unelmoit, vain sinä voit sen tehdä. Olipa unelmasi suuri tai pieni, muista, se on arvokas.

Joskus voi olla hankalaa tietää mistä unelmoi. Voisiko silloin lähteä miettimään millaisista asioista lapsuudessa on haaveillut? Oliko se ammatti, talo, harrastus, lemmikkieläin..? Kirjoittele paperille ajatuksiasi, haaveitasi. Anna mielikuvituksen lentää vapaasti. Kun olet hahmottanut unelmasi, tee ikioma aarrekarttasi. Piirrä, kirjoita tai leikkaa kuvia lehdistä aarrekarttaasi. Kun tuntuu vaikealta, kaiva aarrekarttasi esiin.

Kun löydät ja hahmotat oman unelmasi, pidä sitä päämääränäsi. Voit piirtää unelmasi kartalle, kulkea elämässä pienin askelin sitä kohti. Ei haittaa vaikka matkasi olisi pitkä, ennen pitkää pääset kyllä perille. Unelmat viitoittavat tiesi ja antavat elämällesi suunnan.

Realismi ja kyynisyys voivat lannistaa unelmat. Näin ei tarvitsisi olla. Mitä siitä, jos unelmasi ei tunnu juuri nyt realistiselta? Kun pysähdymme joskus kuuntelemaan lapsia, huomaamme että heidän unelmansa ovat usein villejä ja aikuisten mielestä epärealistisia. Lapsi voi haaveilla asuvansa prinsessojen palatsissa tai olevansa sirkuksessa töissä. Vaikka tuntuisi, että unelmasi ei koskaan voisi toteutua, älä silti koskaan luovu unelmastasi, sillä sen avulla jaksat mennä eteenpäin. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin illalla nukkumaan mennessä sulkea silmät ja antaa unelmille siivet? Unohtaa kyynisyys hetkeksi, unohtaa realismi hetkeksi ja elää unelmaansa. Haaveilla siitä millaista olisi, kun unelma olisikin totta. Eikös aina sanota, että elämässä kaikki on mahdollista? Uskotaan siihen, vaikka lapsien tavoin, koska unelmat ja unelmointi antavat meille voimia!

 

”Kaikista unelmistamme voi tulla totta,

jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä.”

–Walt Disney-

 

Heitän sinulle haasteen: Mikä on sinun unelmasi?

 Teksti on viimeinen osa kesän jatkunutta opiskelijalauantai-juttusarjaa. Kiitoksia JAMK:n sosionomiopiskelijoille hienoista teksteistä!

Aarrekartta elämään

Aarrekarttatyöskentely valmistaa mieltä muutokseen. Aarrekarttatyöskentelyssä voidaan pohtia muun muassa omia unelmia ja haaveita. Aarrekartan voi tehdä itselle sopivalla tavalla. (Sininauhaliitto.fi) Aarrekartan voi tehdä esimerkiksi keräämällä lehdistä kuvia ja lauseita, jotka kuvaavat omia tavoitteita, unelmia ja haaveita ja kokoamalla niistä kollaasin.

 

Tässä esimerkkinä eräänlainen sosiaalityön kartta, joka ei kuvaa pelkästään unelmia tai haaveita, vaan sosiaalityön ja sosiaalityön asiakkaiden arkea ja todellisuutta haasteineen ja mahdollisuuksineen.

 

Hanna-Mari Partanen
sosiaalityöntekijä
Nuorten aikuisten palvelukeskusWP_000051[1]