12 vuotta vankina

Raharyhmään kuvaSunnuntai blogini ei ole ehkä perinteinen ”leppoisa” kirjoitus, sillä esittelen elokuvan mikä kertoo elämäntarinan miehestä, joka joutui 12 vuodeksi orjuuteen. Elokuvan nimi on 12 Years in Slave ja sen on ohjannut Steve McQueen. Elokuva perustuu Solomon Northupin elämänkerta romaaniin, joka on kirjoitettu 1853. Kävin katsomassa elokuvan jo muutama kuukausi sitten, silti eräät elokuvan kohtaukset palaavat välillä mieleeni. Voisin siis luonnehtia elokuvaa yhdellä sanalla: PUHUTELEVA. Jatka lukemista

Missä sinä olet hyvä?

J-Nappi pyrkii tarjoamaan nuorilleen mielekästä tekemistä -Valinnanvaraa on

J-Nappi pyrkii tarjoamaan nuorilleen mielekästä tekemistä -Valinnanvaraa on

Monen ensimmäinen vastaus otsikon kysymykseen saattaa olla ”en missään”. Meidän suomalaisten luonteeseen kuuluu olla vaatimattomia. Omasta itsestään, omista taidoistaan ja ominaisuuksistaan ei saisi olla ylpeä. Nyt kuitenkin haastaan jokaisen blogin lukijan miettimään hetkeksi niitä asioita, joissa on hyvä ja joista tuntee ylpeyttä.

Oletko sinä kenties hyvä tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa tai oletko hyvä pelaamaan tietokonepelejä? Vai oletko hyvä pitämään kodin siistinä tai nopea oppimaan? Mitkä ovat juuri sinun vahvuuksiasi? Ole rohkeasti ylpeä itsestäsi ja listaa esimerkiksi paperille niitä asioita, joissa sinä ole hyvä. Niitä asioita on varmasti paljon, ehkä enemmän, kuin mitä itse tiedät. Voit myös kysyä muilta mitkä heidän mielestään ovat sinun vahvuuksiasi. Samalla voit kertoa läheisillesi niistä asioista, joissa he sinun mielestäsi ovat hyviä. Usein toisten vahvuudet huomaa paremmin kuin omansa.

Käytä vahvuuksiasi! Tee niitä asioita, joissa olet hyvä, sillä todennäköisesti nautit niiden tekemisestä. Usein meidän käsketään harjoitella niitä asioita, joissa olemme huonoja, mutta entäpä, jos harjoitteleekin niitä asioita, joissa on jo valmiiksi hyvä! Jatka lukemista

Tiedätkö K-Poppia? Entä Gangnam style ja PSY?

Monet suomalaiset tietävät PSY ja hänen laulu Gangnamstylen, (koreaksi:강남 스타일) sekä he ovat katsoneet siitä videoita vaikkapa YouTubesta.

Lisäksi monet ihmiset ovat nauttineet hänen tanssistaan eli hevostanssistaan (말춤) ja käyttäneet hänen tanssia esityksissään tai juhlissaan.

Mutta toisaalta monet ihmiset eivät tiedä, että PSY on eteläkorealainen.

Läheisinä päivinä monissa maissa nousee enemmän kiinnostusta korealaisten lauluja kohtaan kuten Euroopassa ja Keski-idän maissa sekä Amerikassa. Siksi tässä esittelen teille nuorille tiedoksi korealaisten musiikkiryhmiä ja lauluja!

Korealaista poppia sanotaan K-pop:iksi ja kiinnostukset K-pop:iin nousevat lähiaikoina usein nuorille, mutta myös aikuisille vaikka ei paljon verrattuna nuoriin.

Etelä-Koreassa suosittuja laulajia ja ryhmiä ovat mm. Dong Bang Shin Ki /동방신기, Bin Bang/빅뱅, 2NE1, SHINee, BEAST, EXO ja 4Minute jne. Tässä ei kerrota niistä ryhmistä kaikkea (yhäällä olevan linkin kautta voidaan tutustua erilaisiin laulujäihin tai ryhmiin) vaan kirjoitellaan muutamista laulajista tai ryhmistä ja heidän lauluistaan.

2NE1 on tyttöidoliryhmä ja heidän laulut ovat mm.

  • Missing You,
  • Come Back Home
  • I Love You.

Big Bang on hiphop ja R&B ryhmä, johon kuuluu viisi jäsentä eli Tae Yang, G-Dragon, Dae Sung, Seung Ri ja T.O.P. Big Bang:in lauluja ovat Fantastic Baby, Monster, Blue ja Bad boy.

Big Bang:in jäsenillä on myös Soolo-albumeja. Esim. G-Dragon:n tämän vuoden kuuluisa laulu on 삐딱하게/ Crooked.

Jos halutaan tutustua erilaisiin korealaisten musiikkiin, voidaan kuunnella K-poppia netin kautta. Löysin yhden suomen kielen sivuston, joka nimi on koME ja se netin osoite on http://ww.kome-world.com/fi/top-artists.html

Sivuston tekijän mukaan KoME on ensimmäinen monikielinen korealaiseen musiikkiin keskittynyt informaatiosivusto. Siellä on tarjottu uutisia, haastatteluja, arvosteluja ja runsaan artistitietokannan jo vuodesta 2007 lähtien. Lisäksi sen esittelyssä on K-popin harrastajien blogeja, johon voidaan mennä tämän linkin kautta eli http://www.kome-world.com/fi/articles-17224-esittelyssa-kpop-harrastajien-blogeja-2.html

 

Teksti on osa Opiskelijalauantaita – juttusarjaa, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sosionomiopiskelijat kirjoittavat itseään kiinnostavista aiheista.

Syksy saapuu

DSC_0001Kohta on kesä lopuillaan ja syksy alkaa pikku hiljaa hiipiä eteemme. Itselle syksy on aina ollut uuden aloituksen aikaa. Aikaa jolloin voi suunnitella tulevaa ja miettiä mitä haluaisi elämässään muuttaa, mitä haluaa pitää ennallaan ja mitä uusia asioita voisi oppia.

Syksy tuntuu olevan monen muunkin kohdalla kehittymisen ja suunnitelmien teon aikaa. Jotkut ovat saattaneet aloittaa uusia opintoja tai palanneet kesälomilta jatkamaan nykyisiä opintojaan. Jotkut aloittavat uutta harrastusta tai kehittyvät nykyisessään. Mitä sinun syksyysi voisi kuulua? Mikäli et päässytkään opiskelemaan tai tuntuu siltä, että muuten vain haluaisit jotain uutta elämääsi, niin vielä ei ole liian myöhäistä.

Mikäli et päässyt opiskelemaan, niin voit kysellä vielä joistain oppilaitoksista peruutuspaikkoja (https://www.jao.fi/fi/Jyvaskylan-ammattiopisto/Hakeminen/Lisahaku-ja-suorahaku). Työkokemuksen kartuttaminen esimerkiksi työkokeilun avulla myös kannattaa. Nyt sinulla on koko syksy aikaa kokeilla miltä sinua kiinnostava ala voisi näyttää käytännössä! Mikäli et ole vielä varma suunnastasi ja haluaisit kokeilla jotain yhteisöllistä tekemistä muiden nuorten kanssa samalla kun mietit tulevaisuuttasi, niin esimerkiksi Nuorten Taidetyöpajan pajahaut ovat alkaneet (http://www3.jkl.fi/blogit/taidetyopaja/).

Hyppää rohkeasti syksyn uusiin haasteisiin!

Terveisin,

Susanna Baltzar

sosiaalityöntekijä

J-Nappi (Nuorten aikuisten palvelukeskus)

Matarankatu 6 B, II krs.

40100 Jyväskylä

p. 050 575 6425 / (014) 26 60892

Ajankäytöstä

IMG_3316Kun kirjoitan tätä blogi -kirjoitusta, istun paraikaa yövuorossa ja mieleeni tulee ajatuksia ajankäytöstä. Vuorokaudessa on 24 tuntia, joista noin 8 tuntia me nukumme, 8 tuntia olemme töissä ja 8 tuntia olisi omaa aikaa. Aika ihanteellista, näin äkkiseltään ajateltuna, mutta ei se menekään aivan niin.

Kun pohdin omaa arkipäivääni, niin aika pitkälti päiväni rytmittää joko koulu tai työ. Kun minulla sattuu olemaan vapaapäivä molemmista, päiväni rytmittää harrastukseni. Ei ole yhtään päivää, jotteiko minulla olisi tekemistä. Onhan sentään myös ne kotityöt. Jatka lukemista