Muumiviisautta

Kukapa voisi myöntää, etteivät nuo lapsuuden muistoja pursuavat, mielikuvitukselliset ja usein hyvin filosofisiakin ajatuksia ilmoille heittävät hahmot olisi varastaneet pientä palaa meidän jokaisen sydämestä?

Muumien viisaudella ei mielestämme ole rajaa. Heiltä löytyy kommentteja ja sanottavaa lähes jokaiseen elämämme tilanteeseen. Tove Janssonin hahmojen luomat elämänviisaudet voivat parhaimmillaan auttaa näkemään valoa siellä kuuluisan tunnelin päässä tai kenties katsomaan tätä maailmaan hieman toisesta näkövinkkelistä. Jos eivät muuta, niin ne ainakin antavat jotakin ajattelemisen aihetta. Meissä seuraavat lausahdukset herättivät omanlaisiamme tulkintoja ja ajattelimme jakaa ne myös teille. Uskomme, että myös juuri Sinä voit löytää näistä lauseista jotain sinulle merkityksellistä!

’’Kuinka minä, joka olen niin järkevä, voin olla niin vähä-älyinen?’’ – Niisku

Tämä sanonta kiteyttää mielestämme sen, mitä meidän jokaisen tulisi elämässämme tiedostaa – viisautta on olemassa hyvin monenlaista. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, ja esimerkiksi koulussa huonosti menestynyt voi olla työ- tai tunne-elämässä erittäin vahvoilla. On myös hyvä antaa itselleen armoa, sillä jokaisessa meissä on sekä hyvät että huonot puolemme. Joskus on ihan tervettä ja suotavaa olla vähä-älyinen.

’’Olin löytänyt ensimmäisen ystäväni ja siis alkanut todella elää.’’ – Muumipappa

Emme voi väittää, että kaikki ihmiset tarvitsevat elämäänsä toisia ihmisiä, mutta ainakin omassa elämässä olemme huomanneet että ilman heitä hetkemme tuntuvat synkiltä. Kun elämässä on joku läheinen henkilö, oli se sitten ystävä, äiti, poikaystävä tai vaikka naapuri, jolle voi jakaa omia ajatuksia ja tunteita, muuttuvat ne jollakin tavalla todellisimmiksi. Ystävien kanssa voimme myös toteuttaa sellaisia unelmia, joista yksin pystymme vain haaveilemaan.

’’Mutta se, mitä tapahtuu juuri nyt, on todella mielenkiintoisempaa kuin se, mitä tapahtui tuhat vuotta sitten.’’ – Muumipeikko

Mielestämme tämä lausahdus osoittaa, että muumien tapaan meidänkin tulisi keskittyä käsillä olevaan hetkeen sen sijaan että velloisimme menneisyydessä. Emme kuitenkaan pysty muuttamaan jo tehtyjä tekoja tai sanottuja sanoja, mutta voimme ottaa hetkestä kiinni ja muuttaa sen avulla tulevaisuudenkin päiviä.

’’ Ehkä myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin taas auringonnousu.’’ – Muumimamma

Jokaiselle tulee elämässään vastaan vastoinkäymisiä, jotka saattavat olla joskus niinkin suuria, ettei niistä tunnu selviävän. Meidän mielestämme on kuitenkin tärkeää tiedostaa se, että ne elämän hyvät asiat eivät tuottaisi meille puoltakaan siitä ilosta, jos emme välillä tietäisi miltä tuntuu olla pohjalla. Vastoinkäymisistä selviäminen vaatii töitä, mutta juuri sitä työtä tekemällä ongelmista muodostuu voimavaroja, joiden avulla seuraavasta koettelemuksista on jo paljon helpompi selvitä. Muumimamman viisaus tuo hienosti esiin sen, että elämään kuuluu väistämättä sekä hyviä että huonoja aikoja.

Sosionomiopiskelijat Paula ja Peppiina

 

Teksti on osa Opiskelijalauantaita – juttusarjaa, jossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Sosionomiopiskelijat kirjoittavat itseään kiinnostavista aiheista.

Sovittelijoita etsimässä

Isompi ympyräHakeminen, haastattelut ja valinnat kulkevat mukana useilla elämän osa-alueilla; opiskelussa, työnhaussa ja myös vapaaehtoistyön kentällä. Sovittelu on haastavaa vapaaehtoistyötä ja tässä tehtävässä toimivalta henkilöltä etsitään tietynlaisia ominaisuuksia, jotta he pystyvät olemaan apuna osapuolten asian ratkaisemisessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kevään aikana lehdissä ja radiossa on näkynyt ja kuulunut ilmoituksia uusien vapaaehtoisten rekrytoinnista. Aloitimme uuden peruskurssin suunnittelun jo keväällä ja olemme viimeisen kolmen kuukauden ajan haastatelleet sovittelutoiminnasta kiinnostunutta väkeä. Erityistä tarvetta uusille sovittelijoille meillä on ollut pohjoisen Keski-Suomen alueella. Jatka lukemista